niedziela, 29 grudnia 2013

Szwarcwaldzki tort wiśniowy

Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia tego tortu. Bez okazji. Tylko dlatego, że miałam ochotę zjeść kawałek pysznego czekoladowego ciasta  z wyczuwalną nutą wiśniówki i bitą śmietaną obsypaną czekoladą. Taki właśnie jest szwarcwaldzki tort wiśniowy...pyszny J


(na tortownicę o średn. 26 cm)

Składniki:
6 jajek
180 g cukru (3/4 szklanki)
szczypta soli
100 g mąki (1 szklanka + 2 łyżki)
2 łyżeczki żelatyny
50 g kakao
100 g mielonych migdałów
2 słoiki wiśni w syropie (ok. 700 g bez syropu)
100 ml wiśniówki
1 opakowanie zagęszczacza do śmietany
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
800 ml śmietany (schłodzonej)

 Ponadto:
wiórki czekoladowe do dekoracji
masło i mąka do formy

Wykonanie:
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C  g/d. Tortownicę posmarowałam tłuszczem i wysypałam mąką. Żółtka ubiłam na puszystą masę.  Stopniowo dosypywałam 120 g (1/2 szklanki) cukru i ubijałam do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Białka  ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając resztę cukru.

 

Do masy jajecznej przełożyłam ubite białka, przesianą mąkę, kakao i migdały. Wszystko razem delikatnie wymieszałam  łyżką. Przełożyłam do tortownicy i wstawiłam  do piekarnika na około 50 - 60 minut.

 

Odsączyłam wiśnie z syropu. Syrop odstawiłam.

 


Ciasto po upieczeniu, wyjęłam z formy, odłożyłam na kratkę i ciepłe przekroiłam na 3 równe krążki.

 

Zrobiłam poncz do nasączenia. Wymieszałam 250 g soku i wiśniówkę.
Krążek  przeznaczony na spód tortu nasączyłam ponczem. Pozostawiłam wszystkie 3 spody do całkowitego wystudzenia.
Z odsączonych wiśni odłożyłam  12 sztuk do dekoracji.  Zagotowałam 125 ml syropu z wiśni i dodałam wiśnie. Wymieszałam, wlałam rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Zamieszałam i odstawiłam do lekkiego wystudzenia.

 


Zagęszczacz do śmietany wymieszałam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubiłam śmietanę na sztywno dodając mieszankę cukrów z zgęszczaczem. Podzieliłam na 3 części.
Na nasączonym krążku ciasta rozłożyłam wiśnie, posmarowałam jedną częścią śmietany, przykryłam drugim krążkiem, nasączyłam  1/3 wiśniówki, posmarowałam drugą częścią śmietany i położyłam na wierzchu ostatni krążek ciasta, który nasączyłam pozostałą wiśniówką i posmarowałam wierzch i boki resztą ubitej  śmietany.

 

Rękaw cukierniczy z gwiaździstą końcówką napełniłam niewielką ilością śmietany. Na wierzchu tortu zaznaczyłam 12 porcji. Brzeg każdego kawałka ozdobiłam gwiazdką wyciśniętą  z bitej śmietany a na wierzchu umieściłam wisienkę. Środek i boki tortu ozdobiłam wiórkami czekoladowymi. Tort wstawiłam do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.

 

 

Tort jest bardzo smaczny, ponieważ nie jest za słodki. Pyszne czekoladowe ciasto, nasączone wiśniówką, która równoważy lekką słodycz bitej śmietany nadaje smak całości. Warto ten tort zrobić, ponieważ jest bardzo prosty do wykonania i pyszny do zjedzenia. Życzę SMACZNEGO! Krys

29 komentarzy:

  1. Jeszcze na taki pyszny tort znalazłbym miejsce po świętach.

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja też się wproszę na kawałek:)) pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort pychota, jest w nim wszystko to co lubię. Coś mi się wydaję, że bardzo szybko zostanie wykonany przeze mnie i zjedzony przez rodzinkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ... tort wiśniowy to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to jest mój nr 1, wspaniały Ci wyszedł, porwałabym kawałek z dziką chęcią ! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Krys, torty z owocami są najlepsze na świecie :) Cudo i tyle!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukierniczy klasyk. Pyszności! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. O wow! nie wiem czy się kiedyś z nim zmierzę ale wiśnie +czekolada =. mmmarzenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest taki trudny do wykonania. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Taki tort mieliśmy z mężem na naszym weselu... ale oczywiście z cukierni. Podziwiam Twoje umiejętności. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i życzenia noworoczne. Dla Ciebie również najlepsze życzenia z okazji Nowego Roku :)

      Usuń
  10. Bardzo go lubię, piękny Ci wyszedł, wpraszam się na trójkącik tej pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam, ale na kolejny, bo po tym zostały tylko okruszki :)

      Usuń
  11. z wiśniami ^^ :D
    Boooskość!
    A jak pięknie go wykończyłaś!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam, Twój wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Jest, a raczej był bardzo smaczny. Cieszy mnie, że się podoba :)

      Usuń
  13. Wyglada genialnie, strasznie kusisz:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tym smakowicie wyglądającym tortem tylko nacieszę oczy. Musimy trochę odpuścić po biesiadowaniu przy świątecznym stole. Ale i tak nie odpuszczę i na pewno moja Kinia go upiecze:)) Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny ten Twój tort.Ładnie się prezentuje ,wygląda przepysznie aż ślinka cieknie .Ale dla mnie zrobienie takiego tortu to jak egzamin przed wielką komisją- dlatego przez długi czas się nie odważę na jego zrobienie :)) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszny tort. Dziękuję za przepis 😊

    OdpowiedzUsuń