sobota, 21 grudnia 2013

Brukselka

Brukselka nie należy do warzyw, które chętnie zjadamy, ale jako dodatek do obiadu ma jednak coraz  więcej zwolenników. Można po ugotowaniu podawać ją na wiele sposobów:  przesmażoną z czosnkiem na maśle klarownym,  w musztardzie, czy też najbardziej znany z masłem i bułką tartą.
 

 

Wykonanie:
Brukselkę po umyciu oczyściłam z pożółkłych liści, odcięłam twardą końcówkę.
 

Włożyłam na chwilę do zimnej wody. Następnie przełożyłam na patelnię na gorący bulion z dodatkiem masła. Gotowałam około 5 minut.
 
 
 
Pozostawiłam pod parą jeszcze chwilę i podałam polaną stopionym masłem z bułką tartą.
 
 
 
Spróbujcie jako dodatek do dań mięsnych, lub samodzielne danie. Życzę SMACZNEGO! Krys



Zobacz również:


Sałatka z selera naciowego



Surówka z marchewki i chrzanu

 

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna i fotogeniczna.Narobiłaś mi smaka:) Zrobię i sobie pojemy.....

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja na przekór większości bardzo lubię brukselkę. Często ją robię teraz, bo jest sezon. Najlepiej smakuje z bułeczką i masełkiem albo zapiekana z czosnkiem. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń