Zrobiłam te pierogi na
zamówienie. Właściwie nie było konkretnego zamówienia, że to mają być pierogi,
ale to miało być danie wegetariańskie. Dla mojej Córki. Ona lubi pierogi, więc
żeby urozmaicić jej obiad, zrobiłam coś nowego, smacznego, czym zajadali
się również mięsożercy. Okazuje się, że dania najłatwiejsze do zrobienia są
najsmaczniejsze. Przepis ten polecam wszystkim tym, którzy lubią pierogi i tym którzy jedzą je okazjonalnie
Składniki na ciasto (na 45 szt.):
600 g mąki pszennej
55 g miękkiego masła
2 żółtka
1 całe jajko
250 ml wody
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 łyżka soli do gotowania
pierogów
Składniki na farsz:
średnia papryka czerwona i
żółta
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
100 g żółtego sera
250 g białego sera (półtłusty)
2 łyżki keczupu
gałązki natki pietruszki
½ pęczka koperku
sól
pieprz
Wykonanie:
Ciasto zrobiłam wg tego przepisu na idealne ciasto na
pierogi.
Najpierw zrobiłam farsz:
Paprykę po oczyszczeniu
pokroiłam w drobną kosteczkę.
Listki natki pietruszki i
koperek posiekałam.
Czosnek również drobno posiekałam.
Można przecisnąć przez praskę, ale ja wolę taki posiekany.
Ser starłam na tarce
jarzynowej.
Na rozgrzane na patelni masło
wrzuciłam paprykę i czosnek. Kiedy warzywa lekko się poddusiły i zmiękły zdjęłam
gazu. Wystudziłam. Dodałam połowę żółtego sera i pozostałe składniki.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam.
Z ciasta pierogowego
wykrawałam krążki na pierogi.
Na środku każdego krążka nałożyłam
łyżeczkę farszu. Zlepiałam brzegi i gotowe pierogi okładam na serwetkę.
W sumie wyszło ich 45 sztuk. Mój krążek do wycinania pierogów miał średnicę 8 cm. Jeśli będziecie wycinać krążki od szklanki, wówczas wyjdzie Wam więcej pierogów.
W sumie wyszło ich 45 sztuk. Mój krążek do wycinania pierogów miał średnicę 8 cm. Jeśli będziecie wycinać krążki od szklanki, wówczas wyjdzie Wam więcej pierogów.
Do dużego rondla wlałam wodę,
posoliłam i na wrzątek wkładałam partiami pierogi.
Zamieszałam, żeby nie
przykleiły się do dna. Od momentu wypłynięcia na wierzch wystarczy 1,5 do 2
minut. Wyjęłam za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyłam na półmisek.
Obsypałam gałązkami koperki i
pozostałym startym żółtym serem.
Świetny pomysł z tymi pierożkami! Ja ciasto na pierogi robię robię inne, bo z mąki, oleju i wody, ale nadzienie po prostu petarda! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie ważne jakie ciasto na pierogi. Z tym farszem będą i tak smakować :)
UsuńTo już mi podpowiedziałaś co zrobię na jutrzejszy obiad. Zachęciłaś mnie tym wpisem. Ciasto wspaniałe, które już sprawdziłam, więc pierogi zrobi się w oka mgnieniu. Miłej niedzieli :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że ciasto na pierogi sprawdziło się w Twojej kuchni. Mam nadzieję że z tym nadzieniem, te pierogi też Ci zasmakują :)
UsuńKiedy tutaj zaglądam, mam pewność że znajdę zawsze ciekawy przepis na niebanalne danie. Ten farsz do pierogów jest fantastyczny. Tymi pierogami zaskarbię serca moich milusińskich. U mnie wszyscy uwielbiają pierogi. Na pewno je zrobię. Przepis zapisuję. Pozdrawiam, Hania :)
OdpowiedzUsuńProponuję zrobić i się przekonać :) Podpowiadam, że warto :)
UsuńUważam, że to FANTASTYCZNY przepis na pierogi. Zrobię, zrobię, zrobię :)
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis. Nie znałam takich pierogów wcześniej.
OdpowiedzUsuńProponuję zrobić i przekonać się od razu czy zasmakują :)
UsuńKrysiu jak dla mnie świetny przepis, a że pierogi kocham i często przygotowuję to spróbuję i tego farszu :)
OdpowiedzUsuńbuziaki na niedzielę:)
Koniecznie Reniu. Spróbuj. Zapisz na listę jako kolejne, smaczne pierogi :)
Usuńale cudowny pomysł na farsz:)
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy. A pierogi smaczne :)
UsuńPyszny farsz :)
OdpowiedzUsuńZgadza się. Ten farsz jest naprawdę pyszny :)
Usuńo takim nadzieniu jeszcze nie słyszałam, ale fajnie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńNo to masz przed sobą nowy przepis. Mam nadzieję, że go wypróbujesz :)
UsuńKapitalne nadzienie, pewnie do naleśników też będzie doskonałe :)
OdpowiedzUsuńKasiu, myślę, że w naleśnikach też się sprawdzi :)
UsuńNo i narobiłam sobie apetytu na pierogi 😀
OdpowiedzUsuńO... to pewnie niebawem zrobisz na obiad :)
Usuńbardzo fajny pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńFarsz i fajny i smaczny :)
UsuńWspaniale nadziane.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Wspaniale, smacznie i kolorowo :)
UsuńMuszę je zanotować!
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło Basiu, jak zrobisz takie pierożki :)
UsuńPrzekonuje mnie ten farsz :)) Pyszne pierożki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tak to odbierasz :)
Usuń
OdpowiedzUsuńKrysiu - uwielbiam pierogi, Twoje wyglądają zjawiskowo, a farsz - szkoda gadać, muszę je wypróbować - pozdrawiam :-)
Koniecznie Halinko wypróbuj. Życzę smacznego :)
UsuńOj Krysiu, podziwiam Twoja kreatywność, jesteś skarbnicą kulinarnych przepisów :) takie pierogi to nawet ja bym z przyjemnością zjadła, chociaż wiesz, że nie jestem ich fanką ;D Buziaczki :)
OdpowiedzUsuńWobec tego zapraszam Madziu(jeśli nie zrobisz), na takie pierogi :)
UsuńUwielbiam podsmażać warzywa, a ten farsz jest bajkowy :)
OdpowiedzUsuńPierogi pierwsza klasa :)
Agnieszko, jak spróbujesz to się przekonasz. Polecam :)
UsuńNigdy nie jadłam pierogów warzywnych, kusisz mnie abym takie zrobiła. Z czytanego przepisu już wiadomo że smaczne
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że skutecznie Cię skusiłam :)
UsuńJestem pewna, że od razu stałabym się wielką fanką tych pierożków... tym bardziej, że ser i paprykę uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTo teraz nic, tylko zrobić takie pierogi :)
UsuńOj! Krysiu, pychotka, zapisuje...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńBasiu, zapisuj i koniecznie wypróbuj. Pozdrawiam Cię :)
UsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJolu, tak jak wyglądają ,tak smakują :)
UsuńMusza byc przepyszne. Bardzo lubię pierogi najchętniej " ruskie" czyli z serem i ziemniakami , a to byłaby ciekawa odmiana :-)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na farsz :) myślę, że mój mężczyzna będzie takimi pierogami zachwycony, w piątek będą na obiad :)
OdpowiedzUsuńKrysiu cudowne pierożki, oj zjadłabym takie ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam te pierogi wczoraj na obiad. Muszę przyznać, że farsz i ciasto (które pierwszy raz robiłam) okazały się do-sko-na-łe!!! Kto nie zrobił do tej pory to gorąco polecam. KLAUDIA. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPomysł świetny, chętnie bym takie wypróbowała :))
OdpowiedzUsuńCiekawy farsz, nie spotkałam się z takim, chętnie bym spróbowała! :)
OdpowiedzUsuńJak widzę koperek, to już wiem, że musi być dobre :) Uwielbiam wszystko, co z koperkiem.
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj te pyszne pierożki. I wiecie co? Zniknęły wszystkie. Takie smaczne :)Dzięki za przepis. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDobry wieczór. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam pierogów z takim farszem...Też bym takie u Ciebie zamówiła. ;) Pozdrawiam Cię serdecznie!
OdpowiedzUsuńZnakomite są te pierogi. Ja je zrobiłam już trzeci raz. Chciałam zamrozić ale się nie da, bo wszystkie zostają zjedzone.Pozdrowienia od Kasi B.:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuń