niedziela, 3 lipca 2016

Pierogi wegetariańskie z farszem paprykowo-serowym

Zrobiłam te pierogi na zamówienie. Właściwie nie było konkretnego zamówienia, że to mają być pierogi, ale to miało być danie wegetariańskie. Dla mojej Córki. Ona lubi pierogi, więc żeby urozmaicić jej obiad, zrobiłam coś nowego, smacznego, czym zajadali się również mięsożercy. Okazuje się, że dania najłatwiejsze do zrobienia są najsmaczniejsze. Przepis ten polecam wszystkim tym, którzy lubią  pierogi i tym którzy jedzą je okazjonalnie
  

  
 
 
Składniki na ciasto (na 45 szt.):
600 g mąki pszennej
55 g miękkiego masła
2 żółtka
1 całe jajko
250 ml wody
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 łyżka soli do gotowania pierogów
 
 
 

 

Składniki na farsz:
średnia papryka czerwona i żółta
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
100 g żółtego sera
250 g białego sera (półtłusty)
2 łyżki keczupu
gałązki natki pietruszki
½  pęczka koperku
sól
pieprz
 
 
 

 
Wykonanie:
Ciasto zrobiłam wg tego przepisu na idealne ciasto na pierogi.

 
Najpierw zrobiłam farsz:
Paprykę po oczyszczeniu pokroiłam w drobną kosteczkę.
Listki natki pietruszki i koperek posiekałam.
Czosnek również drobno posiekałam. Można przecisnąć przez praskę, ale ja wolę taki posiekany.
Ser starłam na tarce jarzynowej.
 

Na rozgrzane na patelni masło wrzuciłam paprykę i czosnek. Kiedy warzywa lekko się poddusiły i zmiękły zdjęłam gazu. Wystudziłam. Dodałam połowę żółtego sera i pozostałe składniki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam.
 

Z ciasta pierogowego wykrawałam krążki na pierogi.
Na środku każdego krążka nałożyłam łyżeczkę farszu. Zlepiałam brzegi i gotowe pierogi okładam na serwetkę.


W sumie wyszło ich 45 sztuk. Mój krążek do wycinania pierogów miał średnicę 8 cm. Jeśli będziecie wycinać krążki od szklanki, wówczas wyjdzie Wam więcej pierogów.
 
 
Do dużego rondla wlałam wodę, posoliłam i na wrzątek wkładałam partiami pierogi.
Zamieszałam, żeby nie przykleiły się do dna. Od momentu wypłynięcia na wierzch wystarczy 1,5 do 2 minut. Wyjęłam za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyłam na półmisek.
Obsypałam gałązkami koperki i pozostałym startym żółtym serem.
 

 

 


 
Pierogi smaczne, pyszne, delikatne, jednak wyrafinowane w smaku. Spróbujcie i cieszcie się ich smakiem. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
 
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 
    

55 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z tymi pierożkami! Ja ciasto na pierogi robię robię inne, bo z mąki, oleju i wody, ale nadzienie po prostu petarda! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie ważne jakie ciasto na pierogi. Z tym farszem będą i tak smakować :)

      Usuń
  2. To już mi podpowiedziałaś co zrobię na jutrzejszy obiad. Zachęciłaś mnie tym wpisem. Ciasto wspaniałe, które już sprawdziłam, więc pierogi zrobi się w oka mgnieniu. Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że ciasto na pierogi sprawdziło się w Twojej kuchni. Mam nadzieję że z tym nadzieniem, te pierogi też Ci zasmakują :)

      Usuń
  3. Kiedy tutaj zaglądam, mam pewność że znajdę zawsze ciekawy przepis na niebanalne danie. Ten farsz do pierogów jest fantastyczny. Tymi pierogami zaskarbię serca moich milusińskich. U mnie wszyscy uwielbiają pierogi. Na pewno je zrobię. Przepis zapisuję. Pozdrawiam, Hania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję zrobić i się przekonać :) Podpowiadam, że warto :)

      Usuń
  4. Uważam, że to FANTASTYCZNY przepis na pierogi. Zrobię, zrobię, zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny przepis. Nie znałam takich pierogów wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję zrobić i przekonać się od razu czy zasmakują :)

      Usuń
  6. Krysiu jak dla mnie świetny przepis, a że pierogi kocham i często przygotowuję to spróbuję i tego farszu :)
    buziaki na niedzielę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Reniu. Spróbuj. Zapisz na listę jako kolejne, smaczne pierogi :)

      Usuń
  7. ale cudowny pomysł na farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. o takim nadzieniu jeszcze nie słyszałam, ale fajnie wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to masz przed sobą nowy przepis. Mam nadzieję, że go wypróbujesz :)

      Usuń
  9. Kapitalne nadzienie, pewnie do naleśników też będzie doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, myślę, że w naleśnikach też się sprawdzi :)

      Usuń
  10. No i narobiłam sobie apetytu na pierogi 😀

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajny pomysł na farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Będzie mi miło Basiu, jak zrobisz takie pierożki :)

      Usuń
  13. Przekonuje mnie ten farsz :)) Pyszne pierożki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

  14. Krysiu - uwielbiam pierogi, Twoje wyglądają zjawiskowo, a farsz - szkoda gadać, muszę je wypróbować - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Halinko wypróbuj. Życzę smacznego :)

      Usuń
  15. Oj Krysiu, podziwiam Twoja kreatywność, jesteś skarbnicą kulinarnych przepisów :) takie pierogi to nawet ja bym z przyjemnością zjadła, chociaż wiesz, że nie jestem ich fanką ;D Buziaczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wobec tego zapraszam Madziu(jeśli nie zrobisz), na takie pierogi :)

      Usuń
  16. Uwielbiam podsmażać warzywa, a ten farsz jest bajkowy :)
    Pierogi pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, jak spróbujesz to się przekonasz. Polecam :)

      Usuń
  17. Nigdy nie jadłam pierogów warzywnych, kusisz mnie abym takie zrobiła. Z czytanego przepisu już wiadomo że smaczne

    OdpowiedzUsuń
  18. Jestem pewna, że od razu stałabym się wielką fanką tych pierożków... tym bardziej, że ser i paprykę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj! Krysiu, pychotka, zapisuje...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, zapisuj i koniecznie wypróbuj. Pozdrawiam Cię :)

      Usuń
  20. Musza byc przepyszne. Bardzo lubię pierogi najchętniej " ruskie" czyli z serem i ziemniakami , a to byłaby ciekawa odmiana :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. ciekawy pomysł na farsz :) myślę, że mój mężczyzna będzie takimi pierogami zachwycony, w piątek będą na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Krysiu cudowne pierożki, oj zjadłabym takie ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam te pierogi wczoraj na obiad. Muszę przyznać, że farsz i ciasto (które pierwszy raz robiłam) okazały się do-sko-na-łe!!! Kto nie zrobił do tej pory to gorąco polecam. KLAUDIA. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pomysł świetny, chętnie bym takie wypróbowała :))

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciekawy farsz, nie spotkałam się z takim, chętnie bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak widzę koperek, to już wiem, że musi być dobre :) Uwielbiam wszystko, co z koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłam wczoraj te pyszne pierożki. I wiecie co? Zniknęły wszystkie. Takie smaczne :)Dzięki za przepis. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dobry wieczór. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  29. Nigdy nie próbowałam pierogów z takim farszem...Też bym takie u Ciebie zamówiła. ;) Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  30. Znakomite są te pierogi. Ja je zrobiłam już trzeci raz. Chciałam zamrozić ale się nie da, bo wszystkie zostają zjedzone.Pozdrowienia od Kasi B.:)

    OdpowiedzUsuń