Na dzisiejszy obiad wybrałam
białe mięso indyka. Przepis jest łatwy, bo mięso nie potrzebuje dużej obróbki a
efekt końcowy jest taki, jakiego się spodziewałam. Mięso aromatyczne, pachnące
koperkiem. Do tego podałam kurki, które właśnie pojawiły się na straganach
Jeśli lubicie mięso z indyka to polecam to danie, z którym bez trudu poradzi sobie każdy.
Jeśli lubicie mięso z indyka to polecam to danie, z którym bez trudu poradzi sobie każdy.
Składniki:
800 g polędwiczek z indyka
300 g kurek
3 łyżki miękkiego masła
100 ml śmietany 30%
pęczek koperku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Koperek posiekałam i utarłam z
miękkim masłem. Wstawiłam do lodówki.
Mięso umyłam, osuszy łam
ręcznikiem papierowym, posoliłam i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni roztopiłam połowę
masła klarowanego, włożyłam polędwiczki i zrumieniłam z obu stron na średnim
gazie. Wyjęłam z patelni, żeby wystygły.
W tym czasie przygotowałam kurki.
Przebrałam je i wrzuciłam do
miski z wrzącą, osoloną wodą.
Jak czyścić kurki pokazałam tutaj.
Kurki wyjęłam i zostawiłam do
odsączenia.
Na patelni rozgrzałam pozostałe
masło klarowane. Wrzuciłam kurki i zrumieniłam je na średnim gazie. Smażyłam je jeszcze około 10 minut. Wlałam
śmietanę, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Po chwili sos zaczął
gęstnieć. Zdjęłam z gazu.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Polędwiczki nacięłam ukośnie na
całek powierzchni z góry. W każdą szczelinę włożyłam po kawałku zimnego masła
koperkowego. Polędwiczki przełożyłam do naczynia żaroodpornego, przykryłam i
wstawiłam na piekarnika na około 25 minut.
Cała potrawa już gotowa. Mięso
wyłożyłam na półmisek a kurki rozłożyłam obok mięsa.
robię tak kurczaka, bez kurek,z takim masłem, zrobię i tak:)
OdpowiedzUsuńZrobiłem kiedyś z masłem czosnkowym. Z masłem koperkowym i w dodatku z kurkami też mi się podoba. Takie danie zrobię na niedzielę. Pozdrawiam, Max :)
OdpowiedzUsuńZdrowe jedzenie. U mnie w domu indyk jest na pierwszym miejscu. Skorzystam z tego przepisu, bo ten koperek i kurki to wszystko tak pasuje i idealnie komponuje się smakowo. Pozdrawiam, Ilona :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze indyczych polędwiczek, ale wieprzowe uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńcudownie podane, na pewno bardzo aromatyczne danie ;))
chodzą za mną kurki od pewnego czasu, zrobię je tak jak Ty, Krysiu :)
OdpowiedzUsuńKrysiu masz tak cudowny blog że aż się chce na niego wchodzić.A gdzie newsletter bo muszę Ci powiedzieć że pierwsza bym się na niego zapisała.Pomyśl o tym bo takich leniwców jak ja jest wielu a tak miałabym podane Twoje przepisy jak na tacy.Pozdrawiam.Jola
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe. Nie wyszły za suche? Ja dodałabym jogurt naturalny;)
OdpowiedzUsuńWitam. Polędwiczki nie są suche, ponieważ podczas duszenia w piekarniku masło, którym były wypełnione szczeliny mięsa dokładnie nasączyło mięso. Nawet kiedy przestygły były soczyste. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo fajna propozycja. Uwielbiam kurki Krysiu :)
OdpowiedzUsuńIndyk jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńw prostocie właśnie tkwi siła, pycha :)
OdpowiedzUsuńFajne danie, musi być smaczne
OdpowiedzUsuńKrysiu takie mięsko musi, no zwyczajnie musi smakować idealnie:)
OdpowiedzUsuńbuziaki
kurki, kurki, kurki... uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńI polędwiczki i kurki uwielbiam. Pyszne zestawienie Krysiu
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś Krysiu.
OdpowiedzUsuńPychotka jedzonko :)
Uwielbiam wszystko co z koperkiem! Mniam!
OdpowiedzUsuńWow, to musi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńZ tym masłem koperkowym i kurkami to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie jak wyśmienicie smakują :-)
OdpowiedzUsuńile stopni w piekarniku i na jaki program nastawiać tj. z termoobiegiem czy nie
OdpowiedzUsuńWitam. W przepisie podałam 180 stopni. Można ustawić piekarnik g/d lub termoobieg 170 stopni. Pozdrawiam :)
UsuńPolędwiczki to moje ulubione mięso, szlachetne.
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńMusi naprawdę świetnie smakować;)
OdpowiedzUsuńWygląda megaaaa, zrobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie !
OdpowiedzUsuń