czwartek, 28 lipca 2016

Polędwiczki indycze z masłem koperkowym, podane z kurkami

Na dzisiejszy obiad wybrałam białe mięso indyka. Przepis jest łatwy, bo mięso nie potrzebuje dużej obróbki a efekt końcowy jest taki, jakiego się spodziewałam. Mięso aromatyczne, pachnące koperkiem. Do tego podałam kurki, które właśnie pojawiły się na straganach
Jeśli lubicie mięso z indyka to polecam to danie, z którym bez trudu poradzi sobie każdy.




Składniki:
800 g polędwiczek z indyka
300 g kurek
3 łyżki miękkiego masła
3 łyżki masła klarowanego
100 ml śmietany 30%
pęczek koperku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
świeżo zmielony pieprz



Wykonanie:
Koperek posiekałam i utarłam z miękkim masłem. Wstawiłam do lodówki.
Mięso umyłam, osuszy łam ręcznikiem papierowym, posoliłam i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni roztopiłam połowę masła klarowanego, włożyłam polędwiczki i zrumieniłam z obu stron na średnim gazie. Wyjęłam z patelni, żeby wystygły.


W tym czasie przygotowałam kurki.
Przebrałam je i wrzuciłam do miski z wrzącą, osoloną wodą.
Jak czyścić kurki pokazałam tutaj.
Kurki wyjęłam i zostawiłam do odsączenia.
 

Na patelni rozgrzałam pozostałe masło klarowane. Wrzuciłam kurki i zrumieniłam je na średnim gazie. Smażyłam je jeszcze około 10 minut. Wlałam śmietanę, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Po chwili sos zaczął gęstnieć. Zdjęłam z gazu.


Piekarnik włączyłam na 180 °C.
 
Polędwiczki nacięłam ukośnie na całek powierzchni z góry. W każdą szczelinę włożyłam po kawałku zimnego masła koperkowego. Polędwiczki przełożyłam do naczynia żaroodpornego, przykryłam i wstawiłam na piekarnika na około 25 minut.


Cała potrawa już gotowa. Mięso wyłożyłam na półmisek a kurki rozłożyłam obok mięsa.





Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, to serdecznie polecam dzisiejsze danie, a zapewniam, że gościom będzie smakować. Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...   

 


21 komentarzy:

  1. robię tak kurczaka, bez kurek,z takim masłem, zrobię i tak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłem kiedyś z masłem czosnkowym. Z masłem koperkowym i w dodatku z kurkami też mi się podoba. Takie danie zrobię na niedzielę. Pozdrawiam, Max :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowe jedzenie. U mnie w domu indyk jest na pierwszym miejscu. Skorzystam z tego przepisu, bo ten koperek i kurki to wszystko tak pasuje i idealnie komponuje się smakowo. Pozdrawiam, Ilona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam jeszcze indyczych polędwiczek, ale wieprzowe uwielbiam :)
    cudownie podane, na pewno bardzo aromatyczne danie ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. chodzą za mną kurki od pewnego czasu, zrobię je tak jak Ty, Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu masz tak cudowny blog że aż się chce na niego wchodzić.A gdzie newsletter bo muszę Ci powiedzieć że pierwsza bym się na niego zapisała.Pomyśl o tym bo takich leniwców jak ja jest wielu a tak miałabym podane Twoje przepisy jak na tacy.Pozdrawiam.Jola

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe. Nie wyszły za suche? Ja dodałabym jogurt naturalny;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Polędwiczki nie są suche, ponieważ podczas duszenia w piekarniku masło, którym były wypełnione szczeliny mięsa dokładnie nasączyło mięso. Nawet kiedy przestygły były soczyste. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Bardzo fajna propozycja. Uwielbiam kurki Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. w prostocie właśnie tkwi siła, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu takie mięsko musi, no zwyczajnie musi smakować idealnie:)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. kurki, kurki, kurki... uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  12. I polędwiczki i kurki uwielbiam. Pyszne zestawienie Krysiu

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mi smaku narobiłaś Krysiu.
    Pychotka jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam wszystko co z koperkiem! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, to musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z tym masłem koperkowym i kurkami to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Już wyobrażam sobie jak wyśmienicie smakują :-)

    OdpowiedzUsuń