Wprawdzie lato nie rozpieszcza
nas gorącym słońcem, ale można sobie pozwolić na kawałek ciasta na zimno. Taki
sernik zawsze się chętnie zje. Dlatego zachęcam Was do zrobienia tego pysznego
sernika. U mnie został "pochłonięty" w jeden dzień.
(tortownica średn. 26 cm)
Zdjęłam obręcz z tortownicy,
wyłożyłam gorące ciasto na deskę i obciążyłam inną dużą deską (można przejechać
wałkiem), żeby spłaszczyć i wyrównać. Zdjęłam papier ze spodu ciasta i włożyłam
ciasto ponownie do tortownicy.
Ser przełożyłam do misy
miksera i utarłam z cukrem na puszystą masę.
Składniki na biszkopt:
2 jajka
60 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
50 g cukru
Masa:
1 kg zmielonego białego
sera (śmietankowy, „mój ulubiony”,
wiaderkowy, Philadelphia)
500 g jagód
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru pudru do jagód
100 ml śmietany kremówi (30%)
4 łyżki żelatyny
120 ml gorącej wody
Dodatkowo:
350 ml śmietany kremówki (30%)
odrobina barwnika spożywczego
w kolorze jagodowym
jagody, lub borówki do dekoracji
Wykonanie:
Upiekłam spód do sernika.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Spód tortownicy ( średnicy 26 cm)włożyłam papierem do
pieczenia.
Oddzieliłam białka od żółtek.
Mąkę i kakao przesiałam do
miseczki i wymieszałam.
Z białek ubiłam sztywną pianę.
Pod koniec ubijania wsypywałam partiami cukier. Ubiłam na wysokich obrotach
miksera.
Nie przerywając u bijania
dodałam po kolei żółtka. Kiedy pierwsze połączyło się z masą dodałam drugie.
Wsypałam mąkę z kakao i
wymieszałam łopatką.
Gotowe ciasto przelałam do
tortownicy i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Sprawdziłam patyczkiem
czy już się upiekło.
Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika.
Teraz powinno się wystudzić.
W tym czasie zabrałam się za
zrobienie masy serowej.
Jagody umyłam i odsączyłam na
sitku.
Przesypałam do miski, dodałam
2 łyżki cukru i zmiksowałam blenderem
Kremówkę ubiłam na puch i
wymieszałam z serem. Całość podzieliłam
na dwie równe części.
Żelatynę namoczyłam w zimnej
wodzie. Kiedy zastygła, rozgrzałam ją
delikatnie, żeby była płynna (np. w mikrofalówce), ale nie może być gorąca.
Połowę żelatyny wymieszałam z 2 łyżkami masy a następnie
wlałam do misy z pozostałą masą. Dodałam zmiksowane jagody i ponownie wymieszałam.
Serową masę jagodową wylałam
na spód ciasta. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut. Można włożyć na chwilę do
zamrażarki.
Pozostały ser zmieszałam
w ten sam sposób z żelatyną i przelałam masę do tortownicy na zastygającą masę jagodową.
Wyrównałam wierzch i wstawiłam na noc do lodówki.
Ubiłam kremówkę na puch,
dodałam odrobinę barwnika spożywczego, żeby uzyskać kolor jagodowy.
Gotowy krem przełożyłam do rękawa
i wycisnęłam rozetki na moim serniku.
Zabrakło mi jagód, więc
ozdobiłam go borówkami.
Wyszło ładnie. Wyszło
smacznie. W końcu o to chodzi....
Jeśli zachęciłam Was do
zrobienia tego sernika, to się cieszę. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Sernik idealny :) !
OdpowiedzUsuńGenialny. Zdjęcia mówią same za siebie. Miłego dzionka i słonecznej niedzieli:)
OdpowiedzUsuńKrysiu chyba sie wproszę, bo jak wiesz serniki uwielbiam, jagody też:)
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda i zapewne tez tak smakuje:)
buziaki niedzielne
Wspaniały Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńCudny serniczek Krysiu :-))
OdpowiedzUsuńKrysiu cudowny sernik, w moim przypadku na pewno na jednym kawałku by się nie skończyło :-)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się,że tak szybko zniknął, wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wykorzystywać jagody w wypiekach, bo nabierają takiego cudownego koloru! :)
OdpowiedzUsuńTen sernik musiał być wyborny <3
piękne i stylowe...a do tego pewnie smaczne. uwielbiam jagody - za smak i kolor :)
OdpowiedzUsuńKrysiu bardzo apetyczne ciasto, poproszę duży kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńjagodowy obłęd!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie <3
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie. Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, jak on pysznie wygląda!!! lece do kuchni, muszę coś przekąsić! ;)
OdpowiedzUsuńPiękny! i na pewno bardzo smaczny!:)
OdpowiedzUsuńMniam, apetyczne zdjęcia, jem już oczami :))
OdpowiedzUsuńPyszny i pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńależ ma piękny intensywny kolorek :)
OdpowiedzUsuńJa się nie dziwię, że został pochłonięty w ciągu jednego dnia. Ja go od razu oczami pożarłam w całości.
OdpowiedzUsuńZrobiłam po części tak samo. Nie miałam barwnika, dodałam sok jagodowy a przez to więcej żelatyny i nie wyszły mi takie ładne rozetki. A poza tym wszystko wg przepisu. To jest coś pysznego. Od wczoraj połowy już nie ma. Na niedzielę zrobię drugi taki sernik, bo będę miała gości i się muszę wykazać. Dziękuję za ten wspaniały przepis. Pozdrawiam, Mariolka :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpiękny kolorek nadają jagody sernikom, a i w smsku są znakomite :)
OdpowiedzUsuńUf!! Udało się!! Zrobiłam sernik wg Twojego przepisu.Co prawda nie jest tak piękny jak Twój i na wierzch dałam tylko same jagody ,ale wyszedł bardzo samczny.Rodzina pochwaliła,i żąda następnego.Bardzo dziękuję za doskonały przepis. Sernik jagodowy -pycha:)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiekne ciasto! Korzystajmy z sezonu jagodowego 😀
OdpowiedzUsuńKrysiu przepiękne ciacho, mimo późnej pory chętni bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńPieknie wygląda, cudny torcik jagodowy
OdpowiedzUsuńAleż on urodziwy :) jadłabym!
OdpowiedzUsuńMiałem przyjemność jeść taki sernik, bo moja żona go zrobiła. Niebo w gębie i cudo na stole. Polecam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten piękny serniczek. Wstawiłam do lodówki. Uff. Niech zastyga. Już wiem że będzie wspaniały i smaczny. Dziękuję za fantastyczny przepis. Ten i wiele innych. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń