Ciasta z dodatkiem marchewki
zawsze cieszą się powodzeniem, bo są wilgotne, puszyste i po prostu smaczne.
Dzisiaj mam dla Was inną wersję ciasta marchewkowego. Poprzednie znajdziecie tutaj. Jeśli piekliście tamto, zróbcie wg dzisiejszej mojej propozycji i
porównajcie, które bardziej Wam zasmakuje.
Składniki na ciasto:
170 g (1,5 szklanki) startej na tarce o małych oczkach marchewki
260 g (1,5 szklanki) mąki
pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika
200 g (1 szklanka)
cukru trzcinowego
4 jajka
1 szklanka oleju rzepakowego
4 łyżki figowego musu
110 g (1 szklanka)
rozdrobnionych orzechów włoskich
Składniki na krem:
250 g serka Philadelphia –
śmietankowy
200 g serka Mój ulubiony
50 miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
3 łyżki musu figowego
Wykonanie ciasta:
Do misy miksera wsypałam suche
składniki: mąkę, cukier, proszek do
pieczenia, sól, sodę, cynamon i
przyprawę do piernika. Wymieszałam.
Jajka spieniłam mikserem na
małych obrotach. Wlałam olej i chwilę ubiłam
do połączenia się składników.
Wlałam do misy z suchymi składnikami. Wymieszałam na małych obrotach
miksera.
Dodałam resztę składników:
marchewkę, orzechy i mus figowy. Wymieszałam łopatką.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Dno tortownicy (26 cm)
wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki nasmarowałam masłem.
Do tak przygotowanej
tortownicy przełożyłam ciasto. Wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na
40 minut.
Sprawdziłam patyczkiem czy już
się upiekło.
Upieczone wyjęłam z piekarnika.
Wystudziłam, wyjęłam z foremki i przełożyłam na kratkę do całkowitego
wystudzenia.
Kiedy ciasto stygło zrobiłam krem.
Do misy miksera przełożyłam wszystkie
składniki za wyjątkiem musu figowego. Utarłam na gładką masę.
Podzieliłam na dwie części. Do
jednej dodałam mus figowy.
Zimne ciasto przekroiłam na
dwa placki.
Dolny posmarowałam masą z
musem figowym.
Krysiu jak zapraszasz to ja się częstuje:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy ciacho marchewkowe, znika zawsze tak szybko, że nie znika nim zrobię mu fotkę, choć muszę przyznać, ze w wersji tortowej jeszcze nie robiłam:)
pozdrawiam cieplutko
jaki wspaniały, cudo:)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda bardzo apetycznie:) Bardzo lubię ciasto marchewkowe, bo jest właśnie wilgotne i dodaje się do niego cynamon. Lubię też dyniowe.
OdpowiedzUsuńKrysiu kochana bardzo lubię takie ciasta. Wspaniale ci wyszedł. Miłego dnia 😍
OdpowiedzUsuńTego mi trzeba było. O taki deser mi chodziło. Dzisiaj go zrobię. Zapomniałam o takim cieście marchewkowym. W formie torciku to nawet nie pomyślałabym. U Ciebie zawsze znajdą się świetne pomysły. A dodatek fig to coś nowego. Nie ma co gadać, trzeba brać się do pracy. Miłego weekendu i dzięki za przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiekłam podobne ciasto marchewkowe. A tu widzę przepis zmodyfikowany i z musem figowym i to jeszcze w formie tortu. Rewelacyjnie. Jutro muszę zrobić, bo na weekend ciasto mus być. A tu nie dość, że ciacho to jeszcze tort. Pozdrwoionka od stałej czytelniczki bloga, Anity:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym je upiekła,podobne ciasto marchewkowe urzekło smakiem moją Mamę:)
OdpowiedzUsuńCudny ten torcik :)) Wyszedł Ci idealny :))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten torcik, wspaniały
OdpowiedzUsuńKrysiu, patrząc tylko, czuję ten niebiański aromat, cudowny smak na podniebieniu! :) Ach, rozmarzyłam się ;) Buziaczki :)
OdpowiedzUsuńZapachniało mi jesienią - moją ulubioną porą roku :)
OdpowiedzUsuńA skąd mus figowy ?
OdpowiedzUsuńMus figowy kupiłam. Niestety nie zrobiłam go.
UsuńŻeby mi ktoś zrobiła, to nawet bym zjadła. Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńWow,mniam ,ale pyszne ciacho.
OdpowiedzUsuńOj, Krysiu, ale mi narobiłaś smaku :) Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńPiękna wersja ciasta marchewkowego. Tak dostojna, pięknie udekorowana :)
OdpowiedzUsuńPysznie Krysiu :)
Boski torcik Krysiu !!!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! Ten mus mnie tutaj zastanowił, to musi być genialne połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńKrysiu, kusisz...ale wirtualnie mi nie zaszkodzi! Buziaki...
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomył z dodatkiem musu figowego do ciasta marchewkowego :)
OdpowiedzUsuńZupełnie inny smak niż się spodziewałem, pychotaa ;D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńFigi i marchew, mmmm, bardzo smaczny pomysł :)Torcik rewelacja!!! :)
OdpowiedzUsuńMus figowy <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo lekko!
OdpowiedzUsuń