wtorek, 23 czerwca 2015

Ajerkoniak

Ten likier ma różne nazwy. Nazywany jest adwokatem (Advocaat), likierem jajecznym, ale najczęściej używana jest nazwa ajerkoniak. Jest to gęsty likier jajeczny ucierany z cukrem i spirytusem z dodatkiem wanilii. Został wynaleziony przez Holendra Eugena Verpoortena w Heinsbergu.
Jest smacznym, słodkim likierem alkoholowym, którym można się delektować podczas towarzyskich spotkań. Ale jak to alkohol... trzeba uważać, żeby za bardzo nie wszedł do głowy.
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
6 jajek (tylko żółtka)dużych lub 7 małych
140 g (1 szklanka) cukru
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
250 ml spirytusu ( 95%)
 
 
 
 



Wykonanie:
Do misy miksera wbiłam żółtka, dodałam cukier i cukier waniliowy. Utarłam na gładką puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewałam małym strumieniem mleko. Na koniec ustawiłam mikser na małe obroty i wlewałam pomału spirytus. Trzeba to robić ostrożnie, żeby się nie zważyło.
 

Gotowy ajerkoniak wlałam do butelki.
 
 
Ajerkoniak jest gęsty, dlatego lepiej wlać go do butelki z szerszą szyjką, żeby nie było kłopotu podczas nalewania. Należy pamiętać, żeby dobrze wstrząsnąć butelką przed rozlaniem do kieliszków.
 
 
 
A więc pijmy na zdrowie, ale ostrożnie.... CIN, CIN! Krys

Polecam również:
Likier kajmakowy 

 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

 

40 komentarzy:

  1. Oj Krysiu, uwielbiam. Szczególnie wlasnie ten własnej produkcji

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie piję alkoholu,ale muszę przyznać,że jako sos do lodów na pewno by się sprawdził ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ajerkoniak i robię go w domu o różnych smakach :-) częstuję się, bo dzisiaj paskudna pogoda i leje. Pozdrawiam kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas pada deszcz, jest zimno. Brrrrr. Wpadam z Kinią na kieliszek :) Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu chętnie sie poczęstuję bo bardzo lubię ajerkoniak - szczególnie z lodami:D
    pozdrawiam cieplutko i miłego dnia życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam właśnie taki domowy, z lodami to już poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. biorę karafkę i uciekam ;) w taką pogodę to najlepszy sposób na przetrwanie dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już kiedyś myślałam o przygotowaniu własnego likieru jajecznego, myślę, że skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię jako dodatek do lodów :D A domowej roboty jest najlepszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowy alkohol to wyjątkowy smak i wielka satysfakcja :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś robiła go moja babcia, po niej jednak nikt się nie odważył. Może ja kiedyś go zrobię? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No, no Krysiu...lubię...mniammm...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo często kupuję sobie "adwokata"- uwielbiam :-))))

    OdpowiedzUsuń
  14. chętnie poczęstuję sie jednym kieliszeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam!
    Co za piękny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowy ajerkoniak, niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłem ten ajerkoniak ale zmniejszyłem ilość mleka skondensowanego o połowę na rzecz mleka 3,5%. Ajerkoniak wyszedł smaczny i taki jaki chciałem:)

    OdpowiedzUsuń
  18. śliczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię ten likier, świetnie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Już ajerkoniak stoi zrobiony i nabiera "mocy". Ale dobry wyszedł. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Podeślij mi taką buteleczkę, oczywiście pełną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będę robić następny, będę o Tobie pamiętać :)

      Usuń
  22. Alkoholu nie lubię, ale tym nie pogardziłabym. :) Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  23. O rany, ale ja mam zaleglosci u ciebie Krysiu, A tytaj same pysznosci widze! Wiesz ze adwokat to moj ulubiony trunek? Generalnie nie pijam alkoholu ale davokat moglabym pic calymi litrami :) Jak jade do PL to moj brat zawsze robi dla mnie 1l minimum :) W Thermomixerze, pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam Pani Krysiu czy zamiast spirytusu można dać wódkę?Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nigdy nie robiłam z wódką. Pewnie można zrobić, ale trzeba dostosować proporcje składników, żeby ten ajerkoniak miał swoją moc np. od 17-20%. Można zamienić i zamiast 250 ml spirytusu dodać np. 500 ml wódki 40%. Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. Bardzo dziękuję za szybką odp.i poradę ale reszta składników bez zmian tak?Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Reszta składników bez zmian. Pozdrawiam :)

      Usuń
  26. Krysiu ja też taki robię :) pychotka .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobry przepis. Sprawdza się. Pozdrawiam Cię :)

      Usuń
  27. mam mleko skondensowane ale slodzone.. da sie cos wykombinowac np dac mniej cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim wypadku nie dodawaj w ogóle cukru, bo będzie za słodkie. Pozdrawiam :)

      Usuń