piątek, 14 października 2016

Sernik dyniowy z korzenną nutą

Serniki należą do tych ciast, którym trudno się oprzeć. Sami wiecie, jak to jest. Mamy ulubione a jeszcze poszukujemy nowych smaków. Dlatego przygotowałam dla Was kolejny pyszny sernik. Tym razem do jego zrobienia użyłam puree z dyni, które przygotowałam wcześniej tutaj. Dodatkowo jego smak wzmocniłam nutą korzenną dodając aromatyczne przyprawy. Koniecznie zróbcie ten sernik a zaskarbicie sobie serca tych, których tym sernikiem poczęstujecie. Gwarantuję...



Składniki:
800 g zmielonego twarogu na sernik
310 g  puree z dyni
4 jajka
170 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
½ łyżeczki cynamonu








Składniki na spód :
180 g ciastek
100 g miękkiego masła
½ łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru






Wykonanie:
Dno tortownicy (średn. 26 cm) wy ślepiłam papierem do pieczenia.

Ciasteczka zmieliłam w blenderze żeby uzyskać konsystencję drobnego piasku.
Masło roztopiłam i wlałam jeszcze ciepłe do rozdrobnionych ciasteczek, dodałam przyprawy i bardzo dokładnie wymieszałam.
Masą miasteczkową wyłożyłam spód tortownicy. Wstawiłam do lodówki na co najmniej 30 minut.



Teraz zabrałam się z masę serową:
Piekarnik włączyłam na 180 °C.

Ser cukier i proszek budyniowy umieściłam w misce miksera. Dodałam przyprawy i wymieszałam.
Wbiłam po kolei jajka.


Na końcu dodałam puree dyniowe i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i przelałam do tortownicy na ciasteczkowy spód.
Wstawiłam do piekarnika na ok. 60 minut.


Sernik na wierzchu lekko się zarumienił, ale wierzch nie był spieczony.
Piekarnik wyłączyłam,  uchyliłam drzwiczki i po ok. 15 minutach wyjęłam sernik. Zostawiłam do wystudzenia a następnie wstawiłam go na całą noc do lodówki.

Taki sernik można dowolnie udekorować. Można zrobić polewę. Można oprószyć tylko cukrem pudrem...
Ja  oprószyłam cukrem pudrem i cukrem zmieszanym z cynamonem i dodatkowo udekorowałam bitą śmietaną.


Sernik jest pyszny, wilgotny, delikatny w smaku z wyczuwalną nutą korzenną.





Polecam Wam ten sernik, póki są piękne dynie, z których można zrobić wspaniałe puree a z niego... wspaniały sernik. Pieczcie i spróbujcie jak smakuje. Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 


50 komentarzy:

  1. jesienne smaki w pysznym cieście,pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Dynia i przyprawa korzenna to już smaki jesieni :)

      Usuń
  2. Krysiu porywam kawałek do porannej kawki:)
    miłego dnia, u nas w końcu wyjrzało słonko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, oczywiście porywaj kawałek. Nawet dwa.
      U nas też dzisiaj było słonecznie. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. Muszę przyznać, że takiego dyniowego to jeszcze nie piekłam, ja ostatnio mało pikę bo to za bardzo kuszące. Pozdrawiam Krysiu, miłego dnia...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie piekę często, ale... korci mnie, kusi i zabieram się do pracy. A potem tak smakuje :)
      Pozdrawiam Cię Basiu :)

      Usuń
  4. Nie robiłam nigdy puree z dyni. Ale jadłam już sernik z takim puree. Bardzo mi smakował. Teraz widzę, że warto zrobić puree a potem to można już wymyślać potrawy. Pani Krysiu, zabieram się najpierw za puree. Dzisiaj zrobię a jutro upiekę sernik. Życzę udanych dni na ten weekend i dużo słońca. Pozdrawiam, Julita :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że sernik zasmakuje wszystkim.
      Ja też życzę miłego weekendu :)

      Usuń
  5. Czułam, że będzie jakiś przepis na zastosowanie puree, dlatego go zrobiłam. Dzisiaj zabieram się za ten sernik. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak smakował :)

      Usuń
    2. Jak smakował? Wspaniały sernik na jesień. Polecam. Wyszedł taki jaki sobie wyobraziłam. Pyszny :)

      Usuń
  6. Chodzi za mna ten dyniowy sernik. Na tylu blogach nim kusicie, bedę musiała wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. O jak fajnie, że ja mam w zamrażalniku pure dyniowe...na niedzielę bedzie taki sernik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie jest mieć w zapasie puree. Polecam ten sernik, bo jest smaczny :)

      Usuń
  8. Raz odkryłam sernik ziemniaczany - dyniowy zatem wcale mnie nie dziwi. Fajna opcja. Pomysłowa. Sama nie wpadłabym na to, że dynia może być składnikiem sernika. Wygląda bardzo smacznie. Pięknie go udekorowałaś, Krysiu :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ileż to różnych rzeczy nas zaskakuje. Nawet w kuchni. A mieszanie produktów i smaków to sama przyjemność.
      Koniecznie wypróbuj Madziu ten sernik :)

      Usuń
  9. Krysiu, jeśli to możliwe to poproszę kawałeczek ;)) :**

    OdpowiedzUsuń
  10. Zastanawiam sie czy wyjdzie rowniez w serniku z serem ricotta i mascarpone ( nie mam dojscia do sera na sernik )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Można użyć obu serków. Robiłam podobnie z trzema rodzajami sera. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Krysiu kochana ale cudowny serniczek, oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pure z dyni w serniku to fajny pomysł Krysiu. Ciasto ma taki fajny kolorek. A jeszcze tak fajnie doprawiłaś go, jak piernik. Uwielbiam takie aromaty Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę jest smaczny. Agnieszko, koniecznie zrób i spróbuj. Albo... zapraszam na serniczek :)

      Usuń
  13. Super przepis! Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie mam odwagi go upiec, kusisz...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bój się. Ale póki co, zapraszam na kawałek sernika. Miłego weekendu Zuziu :)

      Usuń
  15. Krysiu, ja nie wiem jak to jest ale ilekroć do ciebie zaglądam to ja równiez robię albo robiłam podobne albo takie same potawy. Tym razem opublikowałam puree z dyni i figurki bowiem to wszystko znalazło sie na serniku korzennym z dyni, który już został zjedzony, wprawdzie post czeka dopiero na publikację, pozdrawiam cię serdecznie bratnia duszo moja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też to zauważyłam. Mamy podobne apetyty. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  16. Idealny sernik na tę pogodę, żeby się rozluźnić, zrelaksować i rozweselić, siedząc pod ciepłym kocem i popijając piernikową herbatkę (mam taką właśnie teraz :))!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piłam takiej herbaty. Musi pysznie smakować i mieć piękny aromat. Miłego weekendu :)

      Usuń
  17. Strasznie fajne połączenie dyni z serem, przecudnie wyszedł ten sernik, ech może się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowny sernik <3 Wygląda na bardzo kremowy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Sernika to ja nigdy nie odmówię, pysznie się prezentuje Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. właśnie bawię się nowymi przepisami dyniowymi.... sernik wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaki piękny Ci wyszedł :-). Ciekawa jestem jak smakuje, bo dyniowego nigdy nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Upiekłam i się zachwyciłam. Korzenny smak, doskonała konsystencja. Idealny sernik na jesień:)

    OdpowiedzUsuń