Serniki należą do tych ciast,
którym trudno się oprzeć. Sami wiecie, jak to jest. Mamy ulubione a jeszcze
poszukujemy nowych smaków. Dlatego przygotowałam dla Was kolejny pyszny sernik.
Tym razem do jego zrobienia użyłam puree z dyni, które przygotowałam wcześniej tutaj. Dodatkowo jego smak wzmocniłam
nutą korzenną dodając aromatyczne przyprawy. Koniecznie zróbcie ten sernik a
zaskarbicie sobie serca tych, których tym sernikiem poczęstujecie. Gwarantuję...
Składniki:
800 g zmielonego twarogu na
sernik
310 g puree z dyni
4 jajka
170 g cukru
1 opakowanie budyniu
waniliowego
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
1 mała łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (domowego, klik)
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki przyprawy do piernika (domowej, klik)
Składniki na spód :
180 g ciastek
100 g miękkiego masła
½ łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru
Wykonanie:
Dno tortownicy (średn. 26
cm) wy ślepiłam papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmieliłam w
blenderze żeby uzyskać konsystencję drobnego piasku.
Masło roztopiłam i wlałam
jeszcze ciepłe do rozdrobnionych ciasteczek, dodałam przyprawy i bardzo
dokładnie wymieszałam.
Masą miasteczkową wyłożyłam
spód tortownicy. Wstawiłam do lodówki na co najmniej 30 minut.
Teraz zabrałam się z masę
serową:
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Ser cukier i proszek budyniowy
umieściłam w misce miksera. Dodałam przyprawy i wymieszałam.
Wbiłam po kolei jajka.
Na końcu dodałam puree dyniowe
i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i przelałam do tortownicy na
ciasteczkowy spód.
Wstawiłam do piekarnika na ok.
60 minut.
Sernik na wierzchu lekko się zarumienił,
ale wierzch nie był spieczony.
Piekarnik wyłączyłam, uchyliłam drzwiczki i po ok. 15 minutach
wyjęłam sernik. Zostawiłam do wystudzenia a następnie wstawiłam go na całą noc
do lodówki.
Taki sernik można dowolnie
udekorować. Można zrobić polewę. Można oprószyć tylko cukrem pudrem...
Ja oprószyłam cukrem pudrem i cukrem zmieszanym z
cynamonem i dodatkowo udekorowałam bitą śmietaną.
Sernik jest pyszny, wilgotny, delikatny
w smaku z wyczuwalną nutą korzenną.
Polecam Wam ten sernik, póki
są piękne dynie, z których można zrobić wspaniałe puree a z niego... wspaniały
sernik. Pieczcie i spróbujcie jak smakuje. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
jesienne smaki w pysznym cieście,pycha:)
OdpowiedzUsuńNo właśnie. Dynia i przyprawa korzenna to już smaki jesieni :)
UsuńKrysiu porywam kawałek do porannej kawki:)
OdpowiedzUsuńmiłego dnia, u nas w końcu wyjrzało słonko:)
Reniu, oczywiście porywaj kawałek. Nawet dwa.
UsuńU nas też dzisiaj było słonecznie. Pozdrawiam cieplutko :)
Muszę przyznać, że takiego dyniowego to jeszcze nie piekłam, ja ostatnio mało pikę bo to za bardzo kuszące. Pozdrawiam Krysiu, miłego dnia...buziaki...
OdpowiedzUsuńJa też nie piekę często, ale... korci mnie, kusi i zabieram się do pracy. A potem tak smakuje :)
UsuńPozdrawiam Cię Basiu :)
Nie robiłam nigdy puree z dyni. Ale jadłam już sernik z takim puree. Bardzo mi smakował. Teraz widzę, że warto zrobić puree a potem to można już wymyślać potrawy. Pani Krysiu, zabieram się najpierw za puree. Dzisiaj zrobię a jutro upiekę sernik. Życzę udanych dni na ten weekend i dużo słońca. Pozdrawiam, Julita :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że sernik zasmakuje wszystkim.
UsuńJa też życzę miłego weekendu :)
Czułam, że będzie jakiś przepis na zastosowanie puree, dlatego go zrobiłam. Dzisiaj zabieram się za ten sernik. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakował :)
UsuńJak smakował? Wspaniały sernik na jesień. Polecam. Wyszedł taki jaki sobie wyobraziłam. Pyszny :)
UsuńChodzi za mna ten dyniowy sernik. Na tylu blogach nim kusicie, bedę musiała wypróbować
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Zrób koniecznie Majeczko :)
UsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO jak fajnie, że ja mam w zamrażalniku pure dyniowe...na niedzielę bedzie taki sernik.
OdpowiedzUsuńFajnie jest mieć w zapasie puree. Polecam ten sernik, bo jest smaczny :)
UsuńRaz odkryłam sernik ziemniaczany - dyniowy zatem wcale mnie nie dziwi. Fajna opcja. Pomysłowa. Sama nie wpadłabym na to, że dynia może być składnikiem sernika. Wygląda bardzo smacznie. Pięknie go udekorowałaś, Krysiu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ileż to różnych rzeczy nas zaskakuje. Nawet w kuchni. A mieszanie produktów i smaków to sama przyjemność.
UsuńKoniecznie wypróbuj Madziu ten sernik :)
Krysiu, jeśli to możliwe to poproszę kawałeczek ;)) :**
OdpowiedzUsuńOczywiście. Częstuj się :)
UsuńZastanawiam sie czy wyjdzie rowniez w serniku z serem ricotta i mascarpone ( nie mam dojscia do sera na sernik )
OdpowiedzUsuńWitam. Można użyć obu serków. Robiłam podobnie z trzema rodzajami sera. Pozdrawiam :)
UsuńKrysiu kochana ale cudowny serniczek, oj zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym Cię poczęstowała Marzenko :)
UsuńPure z dyni w serniku to fajny pomysł Krysiu. Ciasto ma taki fajny kolorek. A jeszcze tak fajnie doprawiłaś go, jak piernik. Uwielbiam takie aromaty Krysiu :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę jest smaczny. Agnieszko, koniecznie zrób i spróbuj. Albo... zapraszam na serniczek :)
UsuńSuper przepis! Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję. Na pewno zajrzę :)
UsuńNie mam odwagi go upiec, kusisz...
OdpowiedzUsuńNie bój się. Ale póki co, zapraszam na kawałek sernika. Miłego weekendu Zuziu :)
UsuńKrysiu, ja nie wiem jak to jest ale ilekroć do ciebie zaglądam to ja równiez robię albo robiłam podobne albo takie same potawy. Tym razem opublikowałam puree z dyni i figurki bowiem to wszystko znalazło sie na serniku korzennym z dyni, który już został zjedzony, wprawdzie post czeka dopiero na publikację, pozdrawiam cię serdecznie bratnia duszo moja :)
OdpowiedzUsuńJa też to zauważyłam. Mamy podobne apetyty. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
UsuńIdealny sernik na tę pogodę, żeby się rozluźnić, zrelaksować i rozweselić, siedząc pod ciepłym kocem i popijając piernikową herbatkę (mam taką właśnie teraz :))!
OdpowiedzUsuńNie piłam takiej herbaty. Musi pysznie smakować i mieć piękny aromat. Miłego weekendu :)
UsuńSerniczek jak cukierni:-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSernika nigdy nie odmawiam...
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńStrasznie fajne połączenie dyni z serem, przecudnie wyszedł ten sernik, ech może się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie się skuś. Nie pożałujesz :)
Usuńwspaniały jesienny sernik :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Typowo jesienny sernik :)
UsuńCudowny sernik <3 Wygląda na bardzo kremowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSernika to ja nigdy nie odmówię, pysznie się prezentuje Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńTaki sernik ma moc. Trudno się jemu oprzeć :)
Usuńwłaśnie bawię się nowymi przepisami dyniowymi.... sernik wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny Ci wyszedł :-). Ciekawa jestem jak smakuje, bo dyniowego nigdy nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńUpiekłam i się zachwyciłam. Korzenny smak, doskonała konsystencja. Idealny sernik na jesień:)
OdpowiedzUsuń