czwartek, 7 września 2017

Bułki pszenne... nie tylko na śniadanie

Dawno nie zamieszczałam przepisu na domowe pieczywo. A przecież takie jest najlepsze. Dzisiejszy przepis, jak i poprzednie należy do najłatwiejszych a bułki do najsmaczniejszych. Przekonajcie się :)



Składniki na 8 sztuk:
500 g przesianej mąki pszennej (typ 550)
25 g świeżych drożdży
250 ml letniej wody
125 g serka Philadelphia
1 mała łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania bułek




Wykonanie:
Do miseczki wlałam letnią wodę, wkruszyłam drożdże i wymieszałam.
Do misy wsypałam mąkę i  sól. Dodałam serek i wlałam rozpuszczone w wodzie drożdże.
Wymieszałam i wyrobiłam na gładkie ciasto.


Przykryłam ściereczką i postawiłam na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrosło i potroiło swoją objętość wyjęłam z miski wyłożyłam na deską oprószoną mąką i jeszcze raz wyrobiłam.
Ciasto podzieliłam na 8 kawałków i uformowałam okrągłe bułeczki.


Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem i rozłożyłam na nim bułki. Zostawiłam jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik włączyłam na 200 °C.
Jajko rozkłóciłam i posmarowałam nim bułki.
Blachę z bułkami wstawiłam do gorącego piekarnika na około 1 godzinę.


Pięknie się piekły i nabierały złocistego koloru.
Nawet zrobiłam im fotkę kiedy były w piekarniku


Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę, żeby przestygły


Po wystudzeniu można było zjeść te pyszne bułki....


Najpierw jednak na śniadanie




Polecam Wam te pyszne bułeczki. Przygotujcie produkty, a potem to już... z górki. Życzę SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...



17 komentarzy:

  1. Bardzo lubię domowe pieczywo i często piekę na drożdżach, ale z serkiem jeszcze nie robiłam. Robiłam z jogurtem, z majonezem, ale Twój przepis Krysiu bardzo mi się spodobał i chętnie wykorzystam :)
    Wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe na rodzinne śniadania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też zdarza mi się czasem piec bułki albo chleb. Domowe pieczywo jest najlepsze! Fajny pomysł z tym dodatkiem serka Philadephia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne bułeczki, domowe najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu chętnie bym jedną zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Skusiłabym się na te bułeczki.
    Lubię takie do śniadanka... a i do kolacji się sprawdzą.
    Super! Domowe pieczywo smakuje najsmaczniej.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam domowe bułeczki, a Twoje Krysiu wyglądają wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu ale cudne buły, porywam ze dwie na kolację. Uwielbiam domowe pieczywo. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe są najlepsze na świecie ☺

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś dla mnie. Bardzo lubię domowe bułeczki i chleb. Aż mi zapachniało. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. super bułeczki, wspaniale wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wyglądają Krysiu, w sam raz na niedzielne śniadanko...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  13. Domowe pieczywo jest najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie bułeczki, to rozumiem. :)
    Mam ostatnio dość poważne problemy gastryczne, chyba muszę pomyśleć o bardziej "domowym"i naturalnym jedzeniu.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pani Krysiu wczoraj skusiłam się na te bułeczki wszystko wyszło jak należy jedynie czas pieczenia 1 godzina w 200 stopniach okazało się za dużo bo bułeczki z zewnątrz zrobiły się twarde :-( Ale jak na pierwszy raz to i tak super bo środek był idealny ;-) mam nadzieje, że za drugim razem wyjdą idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę się pochwalić, że upiekłam te bułki i mieliśmy świeżutkie na śniadanie. Polecam takie domowe, pachnące, chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń