środa, 27 września 2017

Sznycle z indyka w migdałowej panierce

Jak wiecie, lubię mięso z indyka i często przygotowuję na różne sposoby.
Dzisiaj przygotowałam sznycle z indyka w panierce z dodatkiem rozdrobnionych płatków migdałowych. Jak smakują? To już musicie sami ocenić, kiedy je zrobicie.




Składniki:
4 sztuki sznycli z piersi indyka
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej (brak na zdjęciu)
pieprz świeżo zmielony
2 jajka
sól





Wykonanie:
Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Każdy sznycel włożyłam między płaty folii spożywczej i delikatnie rozbiłam tłuczkiem.
Mięso posoliłam, oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i odstawiłam na kilka minut do lodówki.


Przygotowałam panierkę:
Do miseczki wsypałam mąkę.
Jajka rozkłóciłam.
Posiekałam płatki migdałowe i wymieszałam je z bułka tartą.


Na dużej patelni rozgrzałam 3 łyżki masła klarowanego.
Sznycle obtoczyłam najpierw w mące. Nadmiar mąki strzepałam. A następnie w jajkach i panierce migdałowej (z bułka tartą).


Tak przygotowane sznycle wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Zmniejszyłam ogień i na średnim smażyłam sznycle z obu stron, aż uzyskałam złotą skórkę.


Rozgrzałam piekarnik do 180 °C.
Usmażone sznycle przełożyłam do naczynia żaroodpornego, obłożyłam płatkami masła klarowanego i wstawiłam do gorącego piekarnika na 15 minut. Dzięki temu moje sznycle zrobiły się delikatniejsze i... pachnące masłem.


Tak przygotowane sznycle zawsze są chętnie zjadane, dlatego często je robię na prośbę mojej rodziny i znajomych.


 


Polecam te pyszne i delikatne ale, wyszukane w smaku sznycle. Takie sznycle trafią w gusta smakowe każdego smakosza. Życzę SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...




17 komentarzy:

  1. Krysiu ale pyszności, z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam z indyka sznycli w panierce. Tylko gulasz, albo duszone z warzywami. Takie sznycle pewnie są i delikatniejsze niż schab i smaczniejsze niż inne mięso. Zrobię na sobotę i koniecznie z tą surówką Colesław, która bardzo przypadła nam do smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W panierce migdałowej nie robiłam ale zapewne są pyszne, muszę spróbować...buziaki Krysiu...program oglądałam...

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja się zastanawiałam co zrobić z moim mięsem z indyka. Wczoraj kupiłam i miałam zrobić inną potrawę ale zmienię plan i będą dzisiaj sznycle w panierce. Dziękuję za podpowiedź, Pozdrawiam Pani Krysiu, Ewa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robiłam wczoraj filet kurczaka w migdałach :) Ale się zmówiłyśmy! :D
    Pyszności Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie pyszne dania :)
    Taka migdałowa manierka bardzo kusi mnie od dawna.
    Spróbowałabym chętnie. Wiele dobrego o niej słyszałam, a nigdy nie robiłam.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja taka głodna przed kompem, patrzę na te kotleciki i aż mnie skręca. Ostatnio ze względu na nadczynność tarczycy staram się unikać glutenu, ciekawe czym można byłoby mąkę pszenną zastąpić, gryczaną chyba nie, może jaglaną. Kiedyś robiłam mielone z sezamem zamiast bułki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. jak smakuje kurczak w migdałowej panierce wiem, indyk na pewno podobne, czyli pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co za pyszności, od razu wraca mi apetyt, który straciłam przez małe życiowe turbulencje. Dzięki Ci:-))

    OdpowiedzUsuń
  10. to danie bardzo mi sie podoba! Krysiu jutro u mnie sznycle z migdałami!!! :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mnie Krysiu zaciekawiłaś tą panierką. Kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Te sznycle są dzisiaj u mnie na obiad. Już spróbowałam. Pyszne. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń