Zdecydowałam się na zrobienie
tego likieru, ponieważ zasmakował mi u mojej koleżanki. Dawno nie robiłam
żadnego likieru. Pomyślałam, czemu nie zrobić czegoś wyjątkowego w smaku. Tak
więc oto stoi przed Wami moja „kajmakówka”...
Składniki:
puszka 510 g „Masy krówkowej - Kajmak” (gostyńska)
500 ml spirytusu 95 %
500 ml mleka skondensowanego zagęszczonego
(w kartoniku 7,5%)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 ml gorącej wody
Wykonanie:
Do rondla z grubym dnem wlałam
mleko, włożyłam masę kajmakową i wstawiłam na gaz. Mieszałam, żeby kajmak się rozpuścił i połączył z mlekiem.
Kawę zalałam gorącą wodą,
wymieszałam i wlałam do rondla z masą mleczno-kajmakową.
Zostawiłam na małym gazie, żeby całość się dobrze zagrzała. Po chwili zdjęłam rondel z gazu i masę przecedziłam przez gęste sitko. Łyżką przetarłam pozostałość, która osadziła się na sitku. Zostawiłam do wystudzenia.
Zostawiłam na małym gazie, żeby całość się dobrze zagrzała. Po chwili zdjęłam rondel z gazu i masę przecedziłam przez gęste sitko. Łyżką przetarłam pozostałość, która osadziła się na sitku. Zostawiłam do wystudzenia.
Do wystudzonej masy wlewałam
małym strumieniem spirytus nie przerywając mieszania, żeby się wszystkie
składniki dobrze ze sobą połączyły.
Likier kajmakowy gotowy. Wlałam
do wyparzonej butelki. Odstawiłam w chłodne miejsce. Najlepiej na noc. Do spożycia
nadaje się dopiero po kilkunastu godzinach, kiedy się dobrze przegryzie.
Świetnie nadaje się jako
dodatek do deserów, np. lodów i do wypicia w kieliszku. Więc ... Cin...Cin! Krys
Polecam również:
Ajerkoniak
Likier z kukułek - Kukułkówkę
Bardzo apetycznie wygląda :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńmmm....uwielbiam likiery, uwielbiam kajmak :) pewnie tym cudem ululałabym się w mig ;)))
OdpowiedzUsuńNa pewno swietnie smakuje i ma bardzo podobny smak do Baileys.. Koniecznie musze to zrobic.
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis Krysiu i serdecznie Cie pozdrawiam:)
z pewnością jest pyszny ale jaki kaloryczny! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Uwielbiam domowe likiery, sama czasami robię i lepszych nie ma . Z masą krówkową także robiłam, ale bez kawy, rewelacyjny!!!
OdpowiedzUsuńja jestem wielką fanką awdokatu <3 cud, miód, malina- ale tylko ten domowy!
OdpowiedzUsuńA kajmakowy? Musi być bardzo słodki i.. bardzo dobry :)
Może pokuszę się na dniach <3
Pyszny musi być podany z lodami, jako sos:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie likiery :-) a kajmakowy też robiłam i polecam bo jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńMoja mama często robi różnorakie naleweczki i likierki. Fajny pomysł, na pewno by jej się spodobał. Kajmakowego likieru nie robiła. Ja też nie miałam okazji próbować takiego domowego. Jedynie czekoladowy. Pyszności, słodkości :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZapisałam... Wszystko co ma tylke kalorii musi być mega pyszne i do tego ten kajmak ;-)
OdpowiedzUsuńOOO wygląda i brzmi smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńOjej jak smakowicie wygląda :) Od czasu do czasu lubię popić takiego likieru :)
OdpowiedzUsuńKrysiu to ja porywam kieliszeczek:)
OdpowiedzUsuńpewnie się skuszę na niego bo kajmakowego jeszcze nie próbowałam.
Pozdrawiam serdecznie:)
No właśnie, ja też coś takiego kiedyś piłam i bardzo mi smakowało. Nawet nie wiedziałam, że to się tak nazywa i można zrobić w domu. Przepis już zapiałam i zrobię.
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy ten likier należy trzymać w lodówce?
Pozdrawiam, Julita :)
Ten likier spokojnie może stać w barku. Pozdrawiam :)
UsuńOj tak spokojnie to on chyba długo nie wytrzyma:)jest zbyt pyszny,by długo postał:)))
UsuńProsty w wykonaniu i zapewne pyszny :)
OdpowiedzUsuńTo jest świetny damski likier. Smaczny i pomału wchodzi do głowy :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, już czuję jego smak. Mam nadzieję, że można go długo przechowywać.
OdpowiedzUsuńmmm taki likier jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńNo to ja wybieram likier zamiast bulionu...he,he.
OdpowiedzUsuńNie wiem , czy zdążyłabym przelać likier do karafki, łyżkami jadałabym w trakcie jego mieszania. Przepis bardzo kuszący, zapisuję.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj, smaczny to on jest. Wiesz, Bożenko, zawsze można zrobić drugi :)
UsuńWpraszam sie przynajmniej na kieliszeczek
OdpowiedzUsuńMajeczko, zapraszam nawet na dwa... :)
UsuńWpadnę do Ciebie wieczorem na kieliszeczek i na ploty :D
OdpowiedzUsuńOczywiście, czekam, wpadajcie dziewczyny na kajmak, plotki i mam jeszcze inne smaczne trunki (babskie)... :)
UsuńBardzo smaczny likierek :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, nie słyszałam wcześniej o takim likierze:)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszny. Chociaż ja w ogóle to nietrunkowa jestem. :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, jest pyszny.
OdpowiedzUsuńOj, smaczny to on jest. Zrobiłam i po kilku babskich spotkaniach mało co zostało. Hi, hi, hi :)
OdpowiedzUsuńJest niesamowity. Wypiliśmy pomalutku całą butelkę. Robię następny. Dziękuję za ten wspaniały przepis, Anita z Poznania :)
OdpowiedzUsuńWITAM.CZY TO MA BYC 500ML CZYSTEGO SPIRYTUSU? TROCHĘ MOCNE. POZDRAWIAM.
OdpowiedzUsuńWitam. Tak, dokładnie to jest 1/2 l spirytusu. Czy jest mocne? W końcu tego się nie pije w dużych ilościach. Ale wg gustu, można zrobić ze spirytusu o mniejszej mocy. Są takie w sklepach specjalne do nalewek i likierów. Ale można spróbować za pierwszym razem wg mojego przepisu. Ja robię zawsze z takiej proporcji. Pozdrawiam :)
UsuńDZIĘKUJĘ. JUTRO ZABIERAM SIĘ ZA ROBIENIE.
UsuńW końcu czytelny przepis znalazłam.brawo p krysiu
UsuńWyglada pysznie! Mam pytanie, ile wychodzi z tego przepisu około 1L butelka ?
UsuńZ tej porcji składników wyszło 1,6 l kajmakówki :)
UsuńKajmakówkę robię któryś raz z kolei. Jest wspaniała. Nie zmieniam składników bo smakuje nam właśnie taka. PYSZNY procentowy napój. Paula )))
OdpowiedzUsuńJuz zroboony ...pychota.Tylko dlaczego cedzic przez sito? U mnie skladniki idealnie sie rozpuscily nie bylo co przecierac
OdpowiedzUsuńNa sitku pozostają maleńkie grudki, które po roztarciu też przez to sito przechodzą :)
UsuńWygląda przepysznie. Już kupiłam składniki i dziś lub jutro zabieram się za przygotowanie go. Mam tylko pytanie ile gotowego likieru wychodzi, bo nie wiem w ile karafek się zaopatrzyć.
OdpowiedzUsuńWitam. Z tej ilości składników wyszło 1,6 litra kajmakówki. Pozdrawiam :)
UsuńWitam właśnie rozlałam do butelek kajmakówkę ;-). Wyszła przepyszna teraz czekamy żeby się przegryzła. Bardzo fajny i szybki przepis ;-). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJesień się zadomowiła, więc zrobiliśmy następną butelkę kajmakówki. To smaczny sposób na ogrzanie się w chłodne wieczory. Kieliszek tego smacznego likieru poprawia nastrój:)
OdpowiedzUsuńWitam, moje wątpliwości budzi ilość wody w szklaneczce na zdjęciu. Przecież
OdpowiedzUsuń200 ml to prawie pełna duża szklanka .... Nie ma tutaj pomyłki ?
Witam. Nie ma tutaj pomyłki. Wody ma być 200 ml a szklanka na zdjęciu jest nietypowa, bardzo wysoka. Pozdrawiam :)
UsuńWitam.Przepis jest prosty,kajmak rewelacyjny w smaku i dlatego też powracam kolejny raz na na tę stronę.Bo jest po co.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWlasnie zrobilam , dziekuje za przepis 😍
OdpowiedzUsuńZrobiłem !😀 Pychotka...
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze smakuje. Pozdrawiam :)
Usuń