piątek, 1 kwietnia 2016

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Pierogi lubimy, ale nie za bardzo lubimy je lepić, bo są pracochłonne. No, chyba że robi się je z fantastycznego ciasta takiego jak to. To sama przyjemność.  A farsz? ? To już zależy na co macie ochotę. Ja miałam ochotę na farsz z kaszy gryczanej i dodałam trochę białego sera.
Pierogi z tym farszem  to mój debiut, dlatego kiedy zrobiłam zdjęcie składników a potem zabrałam się za mieszanie, próbowanie, doszłam do wniosku, że trzeba dodać np. cebulę, olej i ziołowy pieprz, których nie ma na zdjęciu.


Składniki na farsz:
400 g kaszy gryczanej prażonej
1 l mleka
300 g sera białego półtłustego
1 duża cebula (brak na zdjęciu)
sól
½ łyżeczki pieprzu  ziołowego (brak na zdjęciu)
¼ łyżeczki cukru
olej (brak na zdjęciu)

ciasto na pierogi:
500 g mąki pszennej (poznańska typ 500)
50 g miękkiego masła
2 żółtka
1 całe jajko
250 ml wody (zimnej)
1 łyżeczka soli
  
Wykonanie:
Ciasto na pierogi zrobiłam wg tego przepisu.
 
Kaszę przepłukałam zimna wodą.
Do rondla wlałam mleko. Po zagotowaniu, dodałam kaszę, sól i cukier. Wymieszałam i ponownie zagotowałam. Zostawiłam na małym gazie. W tym czasie kasza wchłonęła mleko.


Cebulę posiekałam w kosteczkę, wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki). Zeszkliłam i dodałam do kaszy razem z rozkruszonym  serem. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.


Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam na placki i wykrawałam z niego krążki.
Na każdy krążek kładłam łyżeczkę farszu. Zlepiłam brzegi pierogów i odstawiłam na ściereczkę.


W rondlu zagotowałam wodę z solą (1 łyżeczka).
Na wrzątek wrzucałam pierogi. Zamieszałam. Po  wypłynięciu na wierzch gotowałam je jeszcze minutę, wyjęłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na talerz.
Podałam od razu, gorące, okraszone cebulką zrumienioną na tłuszczu.





Pierogi bardzo smaczne. Udały się.  Następnym razem dodam więcej cebuli i może dla zaostrzenia smaku, pieprz czarny. Próbujcie,  mieszajcie, kombinujcie... Życzę SMACZNEGO! Krys
 
Polecam inne smaczne pierogi a przepisy znajdziecie w zakładce MENU: DANIA MĄCZNE, PIEROGI, NALEŚNIKI...
 

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  



54 komentarze:

  1. Robiłam,ale już dawno. Pyszne są te pierożki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze jest odświeżyć stare przepisy :)

      Usuń
    2. Proszę mi powiedzieć z tej ilość ciasta ile wychodzi pierogów ?

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Masz rację, znakomite. To się potwierdza przy jedzeniu :)

      Usuń
  3. Jadłam kiedyś pierogi nadziane farszem z kaszy gryczanej ale z dużą ilością skwarek z boczku i cebulą. Były pyszne. Do tego kubek zimnego mleka.
    Aż mi się zachciało. Chyba zrobię takie na obiad i spróbuję z twarogiem. Koniecznie z tego wspaniałego ciasta na pierogi co to się zawsze udaje:) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kubek mleka pasuje do takich pierogów jak najbardziej :)

      Usuń
  4. Jadłam podobne u mojej babci. Pamiętam, że bardzo mi smakowały. Oj, żeby mi tak ktoś ulepił:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cha.... najlepsze jak ktoś to zrobi? Myślę, że dobrze jest też zrobić dla kogoś i dla siebie :)

      Usuń
  5. Takie pierogi Krysiu uwielbiam!
    Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne są takie pierożki z kaszą i serem :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam takie wieki temu.Warto by powtórzyć:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam podobne i były bardzo pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Krzysiu, bardzo takie lubie, ostatnio połączenie kaszy i białego sera u mnie w kotlecikach kroluje

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj po świętach! :) Od razu moc wspaniałych inspiracji. Z kaszą gryczaną jadam chyba tylko od czasu do czasu gołąbki. Albo jem ją jako dodatek do posiłku. Dla mnie to zupełna nowość i jestem jej ciekawa. A jako pierożkomaniaczka ciekawi mnie ona podwójnie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z takim farszem jeszcze nie jadłam pierogów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zrobisz, to się pochwal. Mam nadzieję, że Ci zasmakują :)

      Usuń
  12. Krysiu pierogi wyglądają smakowicie:)
    a próbowanie podczas gotowania to połowa sukcesu :)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Zawsze jest jeszcze czas zmienić smak jakiejś potrawy zanim do końca się ją zrobi :)

      Usuń
  13. Muszę spróbować z takim farszem!

    OdpowiedzUsuń
  14. Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam. Przepis koniecznie wykorzystam. Uwielbiam pierogi. A to taka nowinka :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama wiesz ile jest takich potraw nieznanych, a jakże łatwych, banalnych i smacznych :)

      Usuń
  15. Jedne z moich ulubionych pierogów, razem z ruskimi są w czołówce :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojej jak dawno nie robiłam pierożków z kaszą gryczaną. Dziękuję za przypomnienie. W następnym tygodniu na pewno zrobię. Twoje wyglądają bardzo smakowicie. Pozdrawiam:):):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami zapomina się te stare, sprawdzone przepisy :)

      Usuń
  17. Lubię takie pierożki,
    pozdrawiam cieplutko Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń

  18. Ostatnio robiłam pierożki z kapustą i grzybami, które uwielbiamy wszyscy, jednak nadziane kaszą gryczaną i białym serem to brzmi dumnie, ciekawa jestem smaku - pozdrawiam Halina :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko, proponuję zrobić. Mam nadzieję, że Ci zasmakują :)

      Usuń
  19. Wczoraj bez ceregieli zabrałam się za te pierogi. Twoje ciasto mam już przećwiczone, więc zajęło mi to niewiele czasu.
    Pierogi naprawdę wyszły smaczne. A że piątek wiec wpasowałam się z tym obiadem idealnie. Wszystkim smakowały, bo my lubimy kasze a gryczaną to jemy zamiast ziemniaków czy makaronów. Teraz w wersji pierogowej jest wspaniała. Wpisuję na listę obowiązkową i będę częściej robić. Dzięki za ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że pochwaliłaś się jak pierogi Ci wyszły i że smakowały :)

      Usuń
  20. Takie to i ja bym zjadła 😀 chociaż pierogi nie są moim ulubionym daniem 😜

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że te właśnie przypadłyby Ci do smaku :)

      Usuń
  21. Mniam pyszności Krysiu, jeszcze takich sama nie robiłam :-) ale jadłam :-) wspaniałe ci wyszły. Miłego wieczorku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja robię dość podobne nadzienie, ale pakuję je w ciasto drożdżowe i piekę w piekarniku. Takie pierożki najlepsze są do herbaty - o ile lubi się posmak kaszy gryczanej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuję zrobić Twoją wersję :) Lubię takie nowinki :)

      Usuń
  23. Przepyszne, bardzo smakowite nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Takich nie robiłam więc zapisuję...Ty to masz pomysły, aż ślinka cieknie...buziaki Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
  25. również nie lubię lepić pierogów,ale jeśc już tak :)
    a nadzienie z kaszy gryczanej stanowczo za długo odkładam :P

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłam i wyszły wspaniale smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak ładnie wyglądają! Chyba zainspirowałaś mnie do pomysłu na obiad! ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam , proszę mi powiedzieć ile wychodź pierogów z tej ilość ciasta ?
    Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Proporcje na ciasto na pierogi są na 60 szt. Z tym farszem powinno wyjść około 45 - 50 szt. Ale to zależy jak duże będą krążki ciasta. Pozdrawiam :)

      Usuń