czwartek, 4 września 2014

Buraczki z papryką do słoiczków

Wiadomo nie od dziś, że buraczki  na ciepło, na zimno, z octem lub bez są ulubionym dodatkiem do obiadu.  Dzisiaj moja propozycja dla Was to buraczki z papryką i cebulą zapakowane do słoiczków. Mają delikatnie słodkawo-kwaśny smak, a to za sprawą i cukru i samych buraków. W moim domu są bardzo lubiane i chętnie zjadane. Jeśli nie znacie tak zrobionych, mam nadzieję, że  skorzystacie z mojego przepisu J
 
 
 Składniki
(na ok. 11 słoiczków 0,3 l)
3 kg buraków
0,5 kg papryki czerwonej
5 szt. średniej wielkości cebul
½ szklanki cukru
½  szklanki octu 10%
1 szklanka oleju
sól do smaku
 
Wykonanie:
Buraki ugotowałam do miękkości w mundurkach. Po przestudzeniu obrałam i starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Cebulę i paprykę pokroiłam w drobną kosteczkę * i wsypałam do buraków.  Dodałam pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą.
 
* Buraczki i cebulę można wrzucić do blendra. To skróci czas pracy i przy cebuli nie będziemy podczas krojenia płakać.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Przełożyłam do wyparzonych słoiczków. Zakręciłam wieczka i pasteryzowałam 20 minut.
Radzę zrobić od razu podwójną porcję.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tak przygotowane buraczki często podaję  do dań mięsnych. Zachęcam, polecam i życzę SMACZNEGO! Krys

 Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys 

42 komentarze:

  1. Pyyyyycha na zimę :-)
    Znam to, Mama moja je robi :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super przepis, takich buraczków jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Buraczki robi moja mama i zawsze coś mi skapnie. Bardzo lubię do mięsnego dania i sosu. pycha:))). VIOLA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak tak w sobotę będę robić

      Usuń
  4. To mój ulubiony dodatek do obiadu. Zawsze gdzieś jadłam, ale sama nie robiłam do słoików. Zrobię i będę miała swoje. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam jak robiła je babcia, nie znosiłam zapachu octu podczas gotowania :) Ale jak to smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Krysiu, osobiście nie przepadam za gotowaniem ,ale przecież karmćc rodzinę muszę ha ha , zupa pomidorowa super[ poprzedni post] a z przepisu chętnie skorzystam ,poadrawiam Dusia

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja w tym roku pierwszy raz robiłam buraczki do słoiczków ale takie "zwykłe" z octem.
    Coś czuję że Pani przepis też wykorzystam muszę tylko w buraki nowe się zaopatrzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyjadłabym Ci wszystkie słoiczki ,uwielbiam buraczki.

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy takich buraczków nie jadłam a uwielbiam buraczki na ciepło! :) Krysiu, a można bez octu?

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, nie wydaje mi się, że bez octu będą takie same. Na ciepło też jem. Ale to już inny przepis. Takie buraczki przygotowuję bezpośrednio przed obiadem :)

      Usuń
  10. wspaniałe buraczki, idealne na zimę!

    OdpowiedzUsuń
  11. Też znam i lubię, ale najszybciej znikają tradycyjne z chrzanem:) Miłego popołudnia Krysiu przesyłam buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy przepis, Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam buraczki!!! na zimę zawsze muszę mieć konkretny zapas :):):)

    OdpowiedzUsuń
  14. Boze!! Krysiu jaka Ty jestes pracowita!! Tyle sloiczkow juz zawekowalas!! Gratuluje!! Ja bardzo lubie takie buraczki, ale kupuje gotowe w Aldi!! Troche mi wstyd!! Zrobilam jak do tej pory tylko 12 dzemow sliwkowych i tylko dlatgo, ze rosnie przy moim tarasie wielka sliwa z pieknymi sliwkami, ktore wielkimi galeziami zwisa na moja strone, zlatuja i niekiedy robia mi balagan...poczatkowo piekalam placki drozdzowe ze sliwkami, ale w tym roku bardzo obrodzily i teraz postanowilam zrobic z nich dzemy, a czesc po prostu zamrozilam.

    PS. Takie buraczki z papryczka i cebulka zrobione samemu tez mnie kusza. Tak pieknie to opisalas Krysiu , ze wydaje mi sie to takie proste, ze chyba skorzystam z Twojego przepisu i tez je zrobie!! Dzieki Ci wiec za ten przepis i pozdrawiam Cie Krysiu serdecznie :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za takie miłe słowa :)
      Elu przynajmniej masz śliwkowo koło domu. Ja też "przerabiam" śliwki. W zimie będą chętnie zjadane:)

      Usuń
  15. Och, jak apetycznie zamykasz smaki jesiennych zbiorów , szkoda,że "podprawione goryczką" nieuchronnego końca lata , ale może pogodna jesień pozwoli nam bez żalu je pożegnać .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Robię od lat takie buraczki, uwielbiamy je:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu te buraczki są rewelacyjne w smaku, moje ulubione. Dostaje zawsze kilka słoiczków od mojej babci :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ one są pyszne :) Moje ulubione buraczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie też lubię... Porywam kilka słoików...

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie robiłam, ale przepis bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Buraczki z papryką? Nie znam takiego połączenia, ale brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny pomysł, buraczki z papryką, jestem ciekaw tego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Takie buraczki są u mnie wykorzystywane do obiadu, podobnie je robię. W zimę nie zastąpione, szybka sałatka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają znakomicie, nigdy nie robiłam - nie lubię pasteryzować słoików, ale zachęciłaś mnie Krysiu i może wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Nie pożałujesz. To jest świetny przepis, bo można robić przez cały rok. Tak właśnie robię, bo szybko znikają. Jedyny minus, że w zimie papryka jest droższa. Ale w sumie 0,5 k g papryki... co to jest? Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. Takiego przepisu szukałam :) jutro zabieram się do pracy

    OdpowiedzUsuń
  26. A jaką jest zalewa tak dokładnie na podwójne robienie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chce się zrobić podwójną ilość buraczków do słoików, trzeba podwoić ilość wszystkich składników. Pozdrawiam :)

      Usuń
  27. Świetny przepis. Sprawdziłam w zeszłym roku. Już teraz zrobiłam kilka słoiczków i będą kolejne. Polecam te buraczki bo są wspaniałym dodatkiem do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam pytanie: czy mogę dać ocet winny lub jabłkowy zamiast spirytusowego? i i czy tyle samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ocet jabłkowy będzie delikatniejszy w smaku i nie powinien wpłynąć na smak buraczków. Ile go dodać? Trzeba próbować. Proszę dodać tyle ile w przepisie. Potem znów spróbować. Aż osiągnie się dobry smak.

      Usuń
    2. dałam winny, buraczki wyszły super. Dziękuję za przepis, nie tylko ten.

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę. Pozdrawiam :)

      Usuń

  29. Też takie robię i są pyszne - przepis mojej mamy - serdecznie Cię Krysiu pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Najlepszy dodatek do obiadu. Robię te buraczki już trzeci sezon. Fajne, bo buraczki można dorobić jak zabraknie przez cały rok.:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobione!
    Wygląda cudnie, a smakuje jeszcze lepiej!
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń