niedziela, 24 lipca 2016

Sernik jagodowy na zimno

Wprawdzie lato nie rozpieszcza nas gorącym słońcem, ale można sobie pozwolić na kawałek ciasta na zimno. Taki sernik zawsze się chętnie zje. Dlatego zachęcam Was do zrobienia tego pysznego sernika. U mnie został "pochłonięty" w jeden dzień. 
 
(tortownica średn. 26 cm)


 
  
Składniki na biszkopt:
2 jajka
60 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
50 g cukru
 
 
 
 
 

 
Masa:
1 kg zmielonego białego sera  (śmietankowy, „mój ulubiony”, wiaderkowy, Philadelphia)
500 g jagód
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru pudru do jagód
100 ml śmietany kremówi (30%)
4 łyżki żelatyny
120 ml gorącej wody
 
 
 
 
Dodatkowo:
350 ml śmietany kremówki (30%)
odrobina barwnika spożywczego w kolorze jagodowym
jagody, lub borówki  do dekoracji
 
Wykonanie:
Upiekłam spód do sernika.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Spód tortownicy ( średnicy 26 cm)włożyłam papierem do pieczenia.
Oddzieliłam białka od żółtek.
Mąkę i kakao przesiałam do miseczki i wymieszałam.
Z białek ubiłam sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywałam partiami cukier. Ubiłam na wysokich obrotach miksera.
Nie przerywając u bijania dodałam po kolei żółtka. Kiedy pierwsze połączyło się z masą dodałam drugie.
Wsypałam mąkę z kakao i wymieszałam łopatką.
 

Gotowe ciasto przelałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Sprawdziłam patyczkiem czy już się upiekło.
Po upieczeniu  wyjęłam z piekarnika.
 

  Zdjęłam obręcz z tortownicy, wyłożyłam gorące ciasto na deskę i obciążyłam inną dużą deską (można przejechać wałkiem), żeby spłaszczyć i wyrównać. Zdjęłam papier ze spodu ciasta i włożyłam ciasto ponownie do tortownicy.
 

Teraz powinno się wystudzić.
W tym czasie zabrałam się za zrobienie masy serowej.
Jagody umyłam i odsączyłam na sitku.
Przesypałam do miski, dodałam 2 łyżki cukru i zmiksowałam blenderem
 

 Ser przełożyłam do misy miksera i utarłam z cukrem na puszystą masę.
 

Kremówkę ubiłam na puch i wymieszałam z serem. Całość   podzieliłam na dwie równe części.
Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie. Kiedy zastygła,  rozgrzałam ją delikatnie, żeby była płynna (np. w mikrofalówce), ale nie może być gorąca.
Połowę żelatyny  wymieszałam z 2 łyżkami masy a następnie wlałam do misy z pozostałą masą. Dodałam zmiksowane jagody i ponownie wymieszałam.
 


Serową masę jagodową wylałam na spód ciasta. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut. Można włożyć na chwilę do zamrażarki.
 
Pozostały ser zmieszałam w  ten sam sposób  z żelatyną i przelałam masę  do tortownicy na zastygającą masę jagodową. Wyrównałam wierzch i wstawiłam na noc do lodówki.
 

Ubiłam kremówkę na puch, dodałam odrobinę barwnika spożywczego, żeby uzyskać kolor jagodowy.
Gotowy krem przełożyłam do rękawa i wycisnęłam rozetki na moim serniku.
Zabrakło mi jagód, więc ozdobiłam go borówkami.
 

Wyszło ładnie. Wyszło smacznie. W końcu o to chodzi....
 

 
 

 

 
Jeśli zachęciłam Was do zrobienia tego sernika, to się cieszę. Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...   
 

29 komentarzy:

  1. Genialny. Zdjęcia mówią same za siebie. Miłego dzionka i słonecznej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu chyba sie wproszę, bo jak wiesz serniki uwielbiam, jagody też:)
    cudnie wygląda i zapewne tez tak smakuje:)
    buziaki niedzielne

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny serniczek Krysiu :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu cudowny sernik, w moim przypadku na pewno na jednym kawałku by się nie skończyło :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie dziwię się,że tak szybko zniknął, wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam wykorzystywać jagody w wypiekach, bo nabierają takiego cudownego koloru! :)
    Ten sernik musiał być wyborny <3

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne i stylowe...a do tego pewnie smaczne. uwielbiam jagody - za smak i kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu bardzo apetyczne ciasto, poproszę duży kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie apetycznie. Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu, jak on pysznie wygląda!!! lece do kuchni, muszę coś przekąsić! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny! i na pewno bardzo smaczny!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, apetyczne zdjęcia, jem już oczami :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny i pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ ma piękny intensywny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja się nie dziwię, że został pochłonięty w ciągu jednego dnia. Ja go od razu oczami pożarłam w całości.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam po części tak samo. Nie miałam barwnika, dodałam sok jagodowy a przez to więcej żelatyny i nie wyszły mi takie ładne rozetki. A poza tym wszystko wg przepisu. To jest coś pysznego. Od wczoraj połowy już nie ma. Na niedzielę zrobię drugi taki sernik, bo będę miała gości i się muszę wykazać. Dziękuję za ten wspaniały przepis. Pozdrawiam, Mariolka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. piękny kolorek nadają jagody sernikom, a i w smsku są znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uf!! Udało się!! Zrobiłam sernik wg Twojego przepisu.Co prawda nie jest tak piękny jak Twój i na wierzch dałam tylko same jagody ,ale wyszedł bardzo samczny.Rodzina pochwaliła,i żąda następnego.Bardzo dziękuję za doskonały przepis. Sernik jagodowy -pycha:)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piekne ciasto! Korzystajmy z sezonu jagodowego 😀

    OdpowiedzUsuń
  20. Krysiu przepiękne ciacho, mimo późnej pory chętni bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pieknie wygląda, cudny torcik jagodowy

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ on urodziwy :) jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  23. Miałem przyjemność jeść taki sernik, bo moja żona go zrobiła. Niebo w gębie i cudo na stole. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam ten piękny serniczek. Wstawiłam do lodówki. Uff. Niech zastyga. Już wiem że będzie wspaniały i smaczny. Dziękuję za fantastyczny przepis. Ten i wiele innych. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń