Ryby to jedno z najzdrowszych
dań, jakie powinno gościć na naszych stołach.
Często przygotowuję rybę dla mojej rodziny i mam ulubione dania rybne. Dlatego
tak rzadko pokazuję nowości. Dzisiaj
zrobiłam coś specjalnego. Jest to danie, które nadaje się na codzienny obiad,
jak również na elegancką kolację
Składniki:
filety ryby mrożonej lub
świeżej użyłam filety z dorsza
sok z połowy cytryny
sól
pieprz cytrynowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła skalowanego
2 łyżki oleju
Składniki sosu:
6 łyżek przecieru pomidorowego
(domowego)
300 ml gęstej śmietany (18%)
kilka gałązek świeżej bazylii
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki zioła
prowansalskich
1 - 2 ząbki czosnku
Składniki na puree z selera:
ok. 500 g selera
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oliwy
150 ml mleka
150 ml wody
sól
biały pierz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Następnie zabrałam się za przygotowanie
ryby.
Filety opłukałam pod bieżącą
wodą. Osuszyłam a następnie skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut,
po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam
delikatnie pieprzem cytrynowym. Zostawiłam na kilka minut.
W tym czasie przygotowałam sos wg tego przepisu.
Czas zająć się rybą.
Na patelni rozgrzałam masło z olejem.
Rybę oprószyłam mąką. Ja robię to przez małe sitko. Następnie przełożyłam kawałki ryby na
rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyłam na rumiano z każdej strony.
Piekarnik rozgrzałam do 180 °C.
Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem.
Rybę przełożyłam do naczynia i równomiernie rozłożyłam na niej sos.
Wstawiłam do piekarnika na około 15 minut.
Kiedy wierzch się delikatnie zarumienił, wyjęłam z piekarnika i gorącą rybę
podałam na stół.
taką rybkę mogłabym jeść co drugi dzień:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i zachęca do zrobienia. :-)
OdpowiedzUsuńJutro zrobię z mintaja :)
OdpowiedzUsuńTak podaną rybę to ja chcę spróbować. U mnie dziś na obiad też rybka, tyle, że klasyczna, smażona. Rano przed pracą się z tym uwinęłam i mam dobry obiadek.
OdpowiedzUsuńLubię bardzo ryby. Ciekawi mnie ten dodatek w postaci puree z selera. Wiele o nim słyszałam, a sama jeszcze nie robiłam.
Trzeba spróbować.
Pozdrawiam :)
puree z selera od dawna za mną chodzi:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis Krysiu, na sam widok zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńlubię rybkę, ale też mam swoje ulubione dania i jest tych przepisów najmniej na blogu:)
Przepis wart zapamiętania, zapisuję, może zrobię w sobotę...buziaki Krysiu...
OdpowiedzUsuńWykwintne danie.
OdpowiedzUsuńRybka w pysznym wydaniu ;) pozdrawiam 💜
OdpowiedzUsuńMam troszkę ryb w zamrażalce... spróbuję coś z nimi pokombinować :) A taką rybkę pierwszy raz widzę na oczy ( w takim sosie).
OdpowiedzUsuńNigdy nie łączyłam ryby z bazylią, a to zestawienie może być bardzo ciekawe.
OdpowiedzUsuńNajbardziej zainteresowało mnie to puree Krysiu. Nie jadłam jeszcze. Ciekawie podana ryba :)
OdpowiedzUsuńJak smacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie, wygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńPyszna rybka, wspaniale wyglada
OdpowiedzUsuńaż przełknęłam ślinkę! :) to musi być bardzo smaczne! :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba ta wersja rybki :)
OdpowiedzUsuń