czwartek, 8 grudnia 2016

Śmietanowy sos pomidorowo - bazyliowy

Sosy podaje się przeważnie do mięsa,  do makaronu, gołąbków... Nawet do deserów. A do ryby? Czy robicie sos, który jest przygotowany specjalnie do ryby?  Ja taki zrobiłam. Zrobiłam sos do ryby pieczonej w piekarniku i zapiekłam go razem z rybą. To był sos śmietanowy, który ma dodatkowo dwa ważne składniki: przecier pomidorowy i bazylię, stąd taka nazwa mojego sosu.


Składniki:
300 ml gęstej śmietany (18%)
kilka gałązek świeżej bazylii
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki zioła prowansalskich
1 - 2 ząbki czosnku


Wykonanie:
Czosnek przecisnęłam przez praskę.
Bazylię posiekałam.
Masło roztopiłam w rondlu, wrzuciłam czosnek i lekko go podgrzałam.



Do rondla dodałam przecier pomidorowy i bazylię. Wymieszałam. Przez chwilę gotowałam na małym ogniu.  Dodałam śmietanę i przyprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na końcu wsypałam zioła prowansalskie.



Sos wymieszałam. I gotowe.


Sos można podać w sosjerce, można też polać nim np. rybę i zapiec w piekarniku.




Sos wyjątkowo delikatny ale nie jest mdły. Jest tak smaczny, że można go wyjadać łyżką.

Polecam Wam ten pyszny sos i życzę SMACZNEGO! Krys



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...


20 komentarzy:

  1. Nie robiłam sosu do ryby. Raczej piekłam tradycyjnie tzn. smażona w panierce. Ale taki sos też by się przydał. Brzmi apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sosy z nutką bazylii. Mają wspaniały posmak. Propozycja, którą przedstawiasz jest mi nieznana, ale wydaje mi się, że z miejsca przypadłaby mi do gustu. Śmietanowego sosu pomidorowego jeszcze nie miałam okazji jeść.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam ale faktycznie moze to byc dobry pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Krysiu, u Ciebie coś pysznego i kolorowego i.. nieznanego!!!Koniecznie muszę wypróbować ten sos, bo wygląda obłędnie, a pewno smakuje jeszcze lepiej!! Uściski i dziękuję za pamięć o mnie, zapraszam w moje progi!!

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja muszę spróbować rybę z takim sosem, bo dla mnie to zupełna nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę Krysiu, że będzie pyszny nie tylko do ryby.
    Pozdrawiam cieplutko, ściskam,,,

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny musi być, muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomidorowo - bazyliowy musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie próbowałam:) Dziękuję za inspirujący wpis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu fajny pomysł z tym sosem, musi być pyszny i do wielu dań pasuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny sosik, na pewno jest bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny sosik Krysiu, na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Krysiu świetny pomysł i przepis:)
    a ze ja nie robię sosu do ryby to z pewnością wypróbuję ten:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  14. super sosik :) będzie pasować do wielu dań :)

    OdpowiedzUsuń