Sosy podaje się przeważnie do
mięsa, do makaronu, gołąbków... Nawet do deserów. A do ryby? Czy robicie sos, który jest
przygotowany specjalnie do ryby? Ja taki
zrobiłam. Zrobiłam sos do ryby pieczonej w piekarniku i zapiekłam go razem z rybą. To był
sos śmietanowy, który ma dodatkowo dwa ważne składniki: przecier pomidorowy i
bazylię, stąd taka nazwa mojego sosu.
300 ml gęstej śmietany (18%)
kilka gałązek świeżej bazylii
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki zioła
prowansalskich
1 - 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Czosnek przecisnęłam przez
praskę.
Bazylię posiekałam.
Masło roztopiłam w rondlu,
wrzuciłam czosnek i lekko go podgrzałam.
Do rondla dodałam przecier
pomidorowy i bazylię. Wymieszałam. Przez chwilę gotowałam na małym ogniu. Dodałam śmietanę i przyprawiłam do smaku
solą, cukrem i pieprzem. Na końcu wsypałam zioła prowansalskie.
Sos wymieszałam. I gotowe.
Sos można podać w sosjerce,
można też polać nim np. rybę i zapiec w piekarniku.
Nie robiłam sosu do ryby. Raczej piekłam tradycyjnie tzn. smażona w panierce. Ale taki sos też by się przydał. Brzmi apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńale pyszny sos:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sosy z nutką bazylii. Mają wspaniały posmak. Propozycja, którą przedstawiasz jest mi nieznana, ale wydaje mi się, że z miejsca przypadłaby mi do gustu. Śmietanowego sosu pomidorowego jeszcze nie miałam okazji jeść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
super sos :) już mi smakuje ! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ale faktycznie moze to byc dobry pomysł
OdpowiedzUsuńWitaj Krysiu, u Ciebie coś pysznego i kolorowego i.. nieznanego!!!Koniecznie muszę wypróbować ten sos, bo wygląda obłędnie, a pewno smakuje jeszcze lepiej!! Uściski i dziękuję za pamięć o mnie, zapraszam w moje progi!!
OdpowiedzUsuńTo ja muszę spróbować rybę z takim sosem, bo dla mnie to zupełna nowość :)
OdpowiedzUsuńMyślę Krysiu, że będzie pyszny nie tylko do ryby.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko, ściskam,,,
Coś pysznego:)
OdpowiedzUsuńŚwietny musi być, muszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńPomidorowo - bazyliowy musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam:) Dziękuję za inspirujący wpis:)
OdpowiedzUsuńKrysiu fajny pomysł z tym sosem, musi być pyszny i do wielu dań pasuje :-)
OdpowiedzUsuńFajny sosik, na pewno jest bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńPyszny sosik Krysiu, na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńSmaczny i pasuje do wielu dań :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny sosik Krysiu :)
OdpowiedzUsuńKrysiu świetny pomysł i przepis:)
OdpowiedzUsuńa ze ja nie robię sosu do ryby to z pewnością wypróbuję ten:)
pozdrawiam cieplutko
super sosik :) będzie pasować do wielu dań :)
OdpowiedzUsuń