Kolejny rok za mną. Kolejny
rok z Wami.
Kolejny jubileusz mojego bloga
i tort na ten właśnie dzień. No bo jak uświetnić taką rocznicę? Tylko pysznym
tortem.
Kiedy mówimy o jubileuszu, zazwyczaj
pojawiają się wspomnienia. Dlatego ja też dzisiaj trochę powspominam.
Przez cztery lata, które
minęły jak błyskawica starałam się sprostać Waszym oczekiwaniom. Chciałam,
żebyście znaleźli u mnie takie dania i desery, które potem uświetnią niejeden wspaniały
obiad, kolację, czy wyjątkową uroczystość rodzinną.
To Wy jesteście moim motorem
napędowym i to dzięki Wam tworzę mojego bloga i to dzięki Wam powstają nowe
przepisy (684 posty z przepsami). Jesteście moją inspiracją.
Przez te cztery lata przybyło
wielu nowych czytelników, co mnie bardzo cieszy. Cieszy mnie to, że moje
przepisy, z których korzystacie trafiają w Wasze gusta smakowe, czego
odzwierciedleniem są opisy w komentarzach (jest ich ponad 20800), które zawsze
czytam i odpowiadam na Wasze pytania i staram się rozwiać Wasze wątpliwości.
Jest mi niezmiernie miło, że
jesteście tutaj ze mną, no bo cóż byłby wart blog Kuchnia u Krysi bez Was?
Dlatego ja upiekłam ten tort specjalnie dla Was.
Składniki na biszkopt:
7 jajek (temperatura pokojowa)
160 g mąki pszennej tortowej
55 g mąki ziemniaczanej
180 g cukru
odrobina soli
Składniki na krem:
450 g serka homogenizowanego waniliowego
70 g kawy cappuccino
250 g kremówki (30%)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki
żelatyny
¼ szklanki zimnej wody
2 szklanki mleka w proszku
Do nasączenia:
3 łyżki kawy cappuccino
¾ szklanki gorącej wody
Do dekoracji:
250 ml kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
płatki białej czekolady
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubiłam z dodatkiem soli
na sztywną pianę. Następnie partiami dodawałam cukier i po jednym żółtku. Kolejne żółtko wbiłam po tym
kiedy poprzednie dobrze wmieszało się do masy.
Na koniec wsypałam obie mąki.
Wymieszałam wszystko za pomącą szpatułki.
Piekarnik ustawiłam na temp.
180 °C.
Dno tortownicy wyłożyłam
papierem do pieczenia. Ciasto przelałam do formy i wstawiłam do piekarnika
na około 25 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu, zostawiłam biszkopt do wystudzenia w
wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Wykonanie kremu:
Wykonanie kremu:
Żelatynę zalałam zimną wodą. Po napęcznieniu lekko ją
podgrzałam w mikrofalówce żeby miała pół płynną konsystencję.
Kremówkę ubiłam w mikserze dosypując pod koniec ubijania
cukier. Małym strumieniem wlewałam do
niej przestudzoną żelatynę.
Serki zmiksowałam razem z kawą cappuccino i mlekiem w
proszku.
Do tej masy przełożyłam ubitą kremówkę. Wszystko
wymieszałam.
Przygotowałam poncz do nasączenia tortu.
Kawę zalałam gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wymieszałam i
odstawiłam do wystudzenia.
Biszkopt przecięłam na dwa krążki.
Jeden krążek ułożyłam na paterze. Nasączyłam ponczem.
Wyłożyłam ¾ ilości kremu i wygładziłam go.
Drugi krążek biszkoptu nasączyłam w ten sposób, żeby
położyć go na kremie stroną nasączoną.
Na krążek wyłożyłam resztę kremu i rozsmarowałam go na
wierzchu i po bokach.
Ubiłam kremówkę na puch, dodając cukier puder.
Teraz już pozostało mi udekorować mój tort.
Możecie zobaczyć jaki wyszedł,
bo... jak smakuje możecie się przekonać kiedy go
zrobicie.
Zapewniam, że jest bardzo smaczny, z wyczuwalną nutą kawy cappuccino. Tak właśnie miało być. Bo to delikatny tort, nie jest przesłodzony.
Chciałbym Was wszystkich
poczęstować i obdzielić tym tortem, ale ...
Myślę, że też go zrobicie (bo
jest łatwy do zrobienia) i wspomnicie o
mnie... o moim blogu... o jubileuszu ... Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
O tak do kawusi mniam!
OdpowiedzUsuńDo kawusi, jak najbardziej :)
UsuńWe mnie zyskałaś wierną czytelniczkę i niejednokrotnie mnie zainspirowałaś do przyrządzenia jakiegoś dania! Pozdrawiam i gratuluję jubileuszu!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że jesteś, że zaglądasz tutaj. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńCudny, 100 lat☺☺
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Dziękuję :)
UsuńCudowny tort i gratuluję:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńGratuluję z całego serca. 4 lata to kawał czasu i kawał dobrej roboty. Tyle przepisów. Tyle wspaniałych dań i propozycji na różne okazje. Twój bog jest moją najlepszą książką kucharką. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że korzystasz z mojego bloga i moich przepisów :)
UsuńTeraz częstuję się wirtualnie. Ale taki tort zrobię na urodziny mojego męża w przyszłym tygodniu.
OdpowiedzUsuńGratuluję pięknej rocznicy. Jest co świętować. Cztery lata blogowania to i satysfakcja i dużo pracy.
Pozdrawiam i życzę udanych, słonecznych dni w nadchodzący weekend, Alicja z Katowic:)
Wobec tego, życzę udanego wypieku. Pozdrawiam :)
UsuńKrysiu kochana wszystkiego najlepszego. Bardzo lubię cię odwiedzać :-) a torcik cudowny. Miłego świętowania 😍
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Marzenko. Cieszę się, że jesteś ze mną :)
UsuńKażdy jubileusz cieszy. Tym bardziej, jeśli chodzi o wkład pracy. A w Twoim blogu widać ile pracy włożyłaś w to co pokazujesz nam, czytelnikom.
OdpowiedzUsuńGratuluję!!!!
Czuję się zaproszona na ten tort, więc odkroję kawałek dla siebie. Pozdrawiam:)
Oczywiście, częstuj się :)
UsuńNarobiłaś mi apetytu, więc się poczęstowałam, życząc Tobie kolejnych lat blogowania i nieustającej weny i cierpliwości w kuchennych pracach ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz :)
UsuńJaka pychotka! Uwielbiam ciasta i torty o smakuj cappuccino :) Gratuluję Krysiu jubileuszu, trzymaj tak dalej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się, że podzielasz moje zdanie. Ja też lubię takie smaki :)
UsuńTorcik cudowny i na pewno smaczny, wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu :)
UsuńOh, jak bym zjadla takiego torcika, az mi slinka leci! Musi wybornie smakowac, bo na takiego wyglada! Tak chcialabym rozpoczac diete oczyszczajaca, ale chba dopiero jak wyprobuje zrobic i posmakowac tego wspanialego torcika!
OdpowiedzUsuńDzioekuje Krysiu za przepis i cieplutko Cie pozdrawiam:-)
Elu, cieszę się że ten torcik Cię kusi. Polecam. Koniecznie zrób, a dieta... może trochę poczekać. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńZapomnialam o najwazniejszym: Kochana Krysiu, wszystkiego NAJ, NAJ, NAJ z okazji 4 roku prowadzenia bloga. Zycze dalszego tak pieknego prowadzenia bloga i dalszych taki swietnych i wspanialych przepisow!! Mocna sciskam i sle... Buziaki :-))
OdpowiedzUsuńBardzo Ci Elu dziękuję za taki miły komentarz. Buziaki :)
UsuńKrysiu, gratuluję z okazji takich pięknych urodzin! 4 lata! Naprawdę imponujący wynik. Super, że jesteś z nami i dla nas, a swoimi wykwintnymi przepisami dzielisz się tak chętnie :)
OdpowiedzUsuńNiech blogowanie przynosi Ci wiele radości.
A torcik - rewelacja :) Kiedyś robiłam cappuccino, ale był zupełnie inny. Twój jest niezwykle apetyczny.
Pozdrawiam cieplutko! Udanego weekendu życzę :)
Madziu, serdeczne dzięki. Taki komentarz to balsam dla mojej duszy. Miło mi że podobają Ci się moje przepisy. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńKrysiu, gratuluję Ci serdecznie i napiszę tylko, że nie wyobrażam sobie już blogosfery bez Ciebie i Twoich przepisów! Tworzysz tak smakowite dania, że... powinnaś wydać własną książkę z przepisami i zdjęciami, bo zawsze wszystko bardzo przejrzyście pokazujesz. Twoje przepisy gwarantują, że nawet niewprawna osoba zrobi pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci jeszcze co najmniej stu lat blogowania, ku naszej radości! :)
Kasiu, jakże miło mi czytać takie słowa. Dziękuję Ci. To mnie mobilizuje do dalszej pracy, ale też pieści moje serce. Buziaki dla Ciebie :)
UsuńPrzepiękny torcik, wygląda mega apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia z okazji blogourodzin. :-)
Wielu dalszych lat blogowania z wielkimi sukcesami życzę.
Pozdrawiam :-)
Bardzo, bardzo dziękuję za ten miły komentarz. Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie zobaczyłam i chcę pogratulować wypieku oraz jubileuszu.Sukcesów na dalsze lata życzę i będę zaglądać tu częściej.Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Oczywiście zapraszam do odwiedzania bloga i korzystania z przepisów. Pozdrawiam :)
Usuńbardzo lubię tu zaglądać więc życzę wielu jeszcze dobrych i sprawdzonych przepisów! sama korzystam już na stałe z kilku, które tu opublikowałaś, a w zasadzie wszystkich, które zdecydowałam się wypróbować:)
OdpowiedzUsuństo lat!:)
Dziękuję Olu za te miłe słowa. Dziękuję, że jesteś, że zaglądasz tutaj i że przepisy Ci się podobają. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńGratuluję rocznicy, a torcik upieczony na tą okazję wygląda przepysznie. Szkoda, że nie mam piekarnika, bo chętnie bym zjadła kawałek;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Mam nadzieję, że uda Ci taki tort kiedyś zrobić i zjeść. A może kogoś namówisz na zrobienie takiego? Pozdrawiam Cię serdecznie :)
UsuńCudo <3 Gratuluję i życzę wielu pysznych inspiracji na dalsze lata blogowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dziękuję :)
Usuńapetyczny tort :) gratuluję kolejnej rocznicy i życzę wielu wspaniałych lat blogowania :)
OdpowiedzUsuńMiło mi. Dziękuję bardzo :)
UsuńKrysiu, gratuluję 4 rocznicy, bloguj nam jeszcze wiele wiele lat. Masz ciekawe przepisy i bardzo chętnie do Ciebie zaglądam. Czasami zapisuję i potem próbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Krysiu i jeszcze raz wszystkiego NAJ! Buziaki...
Basiu, taki miły komentarz. Dziękuję. Cieszy mnie to, że moje przepisy trafiają w czyjś smak. Cieszę się, że trafiają również do Ciebie:) Serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńWszystkiego najlepszego Krysiu dla Ciebie prywatnie i dla bloga ;) niechaj się rozwija i ciłgle będzie pyszny ;D ciacho mega! Porywam kawałek ;)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo Olu dziękuję za takie miłe słowa i życzenia. Serdeczności dla Ciebie, Olu :)
UsuńKrysiu kolejnych tak owocnych lat Tobie i nam życzę;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie mi przypomniałaś że my też wkrótce kończymy 4 latka;)
a tortem sie poczęstuję, do kawki będzie idealny:)
buziaki
Mam nadzieję, że ten tort chociaż wirtualnie spodobał Ci się, ale znając Twoje zdolności zrobisz taki albo lepszy. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńGratuluję. Szmat czasu Krysiu. Jestem Twoją wierną czytelniczką, więc częstuję się kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńNo, tak. Czas leci. Sama nie wiem kiedy to się zaczęło. Cieszę się, że Ty też jesteś moją czytelniczką. A tort jest również dla Ciebie :)
UsuńLubie tutaj zaglądać. Zawsze jest pysznie i miło. Gratuluje i Pozdrawiam:)))😛
OdpowiedzUsuńDziękuję. Cieszę się i jest mi niezmiernie miło kiedy czytam takie komentarze. To znaczy, że warto robić to co robię. Dziękuję raz jeszcze :)
UsuńWspaniale się prezentuje i musi doskonale smakować.
OdpowiedzUsuńBędzie jednym z tortów urodzinowych na Wielkanocny stół.
Gratuluję jubileuszy i pozdrawiam serdecznie.
Miło mi, że ten właśnie tort będzie na świątecznym stole. Jest pyszny i mam nadzieję, że spełni oczekiwania gości.
UsuńDziękuję za gratulacje. Pozdrawiam :)
Takim tortem to bym nie pogardziłą, zwłaszcza do latte. MMM., az slinka cieknie. Poki co chciałam Ci powiedzieć, że Twoja zupa pieczarkowa robi furorę i często u mnie gości na stole.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się Kasiu, że tort Ci się podoba. Zapewniam Cię, że by smakował. Miło mi, że moja zupa pieczarkowa tak Ci smakuje. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńNajlepsze życzenia kochana! Życzę jeszcze wielu lat blogowania, setki pysznych przepisów i nowych czytelników oraz cierpliwości i radości z prowadzenia bloga :)o torcie nie muszę chyba wspominać, że wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za te miłe słowa. Ufam, że tak się spełni. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńPiękny i apetyczny.Gratulacje z okazji czwartej rocznicy.Zdrowia ,siły ,pomysłów na następne lata.Twój blog to nie tylko wielka pomoc w gotowaniu ale też jest to wspaniała lektura.Życzę dalszych sukcesów nie tylko w tej dziedzinie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję Margaretko za takie uznanie, za miły komentarz i... niech się spełnią Twoje życzenia:)
UsuńGratuluję pięknej rocznicy, częstuje się tortem, życzę dalszych sukcesów, buziaki
OdpowiedzUsuńMarzenko, dziękuję serdecznie za miły komentarz. Tort jest również dla Ciebie :) Serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńWszystkiego naj naj naj lepszego z okazji4 urodzin bloga życzę dalszyh fajnych pomysłow pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki, dzięki i jeszcze raz. Jakże mi miło czytać takie ciepłe, serdeczne życzenia. Pozdrawiam :)
UsuńPiękny tort i piękne święto. Wszystkiego co najlepsze dla Ciebie i Twojego kolana :)
OdpowiedzUsuńRaz jeszcze wszystkiego dobrego i dalszych wspaniałych przepisów na sprawdzone, zawsze udające się dania! :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!