Jeżeli jeszcze nie zdecydowaliście się jaką babę upiec na święta, mam dla Was kolejną propozycję na wielkanocną babę. Jest również smaczna, również puszysta i idealnie sprawdzi
się na świątecznym stole.
Poprzednia baba cytrynowa spotkała się ogromnym zainteresowaniem, mam nadzieję, że ta baba również Wam będzie smakować...
Poprzednia baba cytrynowa spotkała się ogromnym zainteresowaniem, mam nadzieję, że ta baba również Wam będzie smakować...
Składniki:
340 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
odrobina soli
240 g masła
240 g cukru
4 duże jajka
250 g gęstego jogurtu naturalnego
skórka otarta z wyszorowanej
cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.
Do misy miksera włożyłam
masło, wyspałam cukier i utarłam na puch.
Nie przerywając ucierania
wbijałam kolejno po jednym jajku. Następne wbiłam dopiero, jak poprzednie
połączyło się z masą.
Wszystko dobrze utarłam i
dodałam stratą skórkę z cytryny.
Wszystkie suche składniki
przesiałam do miseczki i wsypywałam porcjami do masy na przemian z jogurtem.
Dodawałam go po łyżce.
Foremkę do baby wysmarowałam
tłuszczem i obsypałam bułką tartą.
Piekarnik ustawiłam na 180 °C.
Żurawinę namoczyłam w gorącej
wodzie. Odcisnęłam, wymieszałam z 1
łyżką mąki i wsypałam do masy.
Wymieszałam i przełożyłam do
foremki.
Foremkę z babą wstawiłam do
gorącego piekarnika na około 50 minut. Sprawdziłam patyczkiem. Musiałam jeszcze
dopiec około 10 minut.
Wyjęłam z piekarnika i
wystudziłam w foremce.
Po wyjęciu z formy
polukrowałam moją babę....
i od razu ją pokroiłam
Mam nadzieję, że któraś z tych
proponowanych przeze mnie bab, babek,
czy babeczek (wszystkie przepisy znajdziecie tutaj) znajdzie się u Was
na świątecznym stole. Gratuluję dobrego wyboru i życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję
za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Faktycznie - fantastyczna babka! Bardzo lubię żurawinę, więc czuję się skuszona tym przepisem! :) Jest wspaniale podana, bardzo apetyczna, pięknie udekorowana. Po prostu idealna na Wielkanoc! Na pewno skorzystam i z chęcią zrobię, bo to mi w tym roku przypada pieczenie baby ;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne! :)
ależ pychota:)
OdpowiedzUsuńbaba jak marzenie!!! Krysiu, zazdroszczę Twoim bliskim, święta zapowiadają się u Ciebie wyśmienite! a przepis zapisany! :) Buziaki ! :-*
OdpowiedzUsuńFenomenalna babeczka Krysiu :) Bardzo lubię ciasta, a zwłaszcza babki, a takie z dodatkiem bakalii smakują mi najbardziej :) Pyszna i obowiązkowa propozycja na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńZnalazlam ten Blog ponoewaz szukalam inspiracji na wielkanocne pieczenie. Na pewno zostane na dluzej i ta babka tez zagosci u nas na wielkanocnym stole.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie- pewnie się skuszę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak gdzie jest baba - jestem i ja :-) Babkowy pożeracz. Uwielbiam, i właśnie z żurawiną (wg mnie oczywiście) babki są najsmaczniejsze. Twoja wygląda niesamowicie apetycznie :-))
OdpowiedzUsuńPyszności, babka niesamowicie apetyczna. Świetne są Twoje przepisy...pozdrawiam Krysiu, buziaki...
OdpowiedzUsuńżurawina- świetny dodatek! Baba cudownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńKrysiu kolejna super babeczka, mniam :-) pozdrawiam kochana :-)
OdpowiedzUsuńPiękna Krysiu. Lubię babki jogurtowe. Są delikatne i fajnie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńpyszności Krysiu przygotowałaś:)
OdpowiedzUsuńtakie baby najczęściej przygotowujemy na Wielkanoc ale one zawsze wszystkim smakują
pozdrawiam serdecznie
Klasyka w pysznym wydaniu :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :) jadłabym kawałek po kawałku ☕ ;)
OdpowiedzUsuńDobra baba to podstawa :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i pięknie ją polukrowałaś, mnie nigdy nie wychodzi ta czynność, zawsze jest krzywo ;))
Świetna babka, wypieki z jogurtem wychodzą wilgotne i pyszne!
OdpowiedzUsuńBabka wyszla przepyszna. Ciasto takie ala sernikowe.
OdpowiedzUsuńIdealna babka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię babkę jogurtową. Muszę kiedyś spróbować upiec babkę cytrynową :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk