środa, 31 maja 2017

Cukinie faszerowane mięsem z indyka i kaszą jaglaną

Bardzo lubię faszerowane warzywa. Mają tyle wspaniałych smaków, można przyrządzać je na wiele sposobów i wyglądają niezwykle atrakcyjnie na stole. Cukinie zazwyczaj przygotowuje się z tych najbardziej znanych odmian, podłużnych. Ostatnio kupiłam cukinie okrągłe. Zrobiłam pyszny farsz i nadziałam nim te kształtne bombeczki.  Zobaczcie jak wyglądają i zróbcie, żeby przekonać się jak smakują




Składniki:
4 okrągłe cukinie
470 g fileta z indyka
3 pełne łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (klik)
1 pomidor (malinowy)
½ czerwonej papryki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
kawałek sera żółtego (np. gouda)
¼ łyżeczki tymianku
szczypta kminu rzymskiego
½ łyżeczki bazylii (brak na zdjęciu)
sól i pieprz do smaku
łodyżki koperku
listki natki pietruszki
2 łyżki oleju do smażenia (brak na zdjęciu)




Wykonanie:
Cukinie umyłam, odcięłam z góry kapelusiki  i za pomocą łyżeczki wydrążyłam miąższ ze środka.
Cebulę drobno posiekałam.
Czosnek wycisnęłam przez praskę.
Część miąższu (bez pestek) , który wydrążyłam z cukinii  drobno posiekałam.
Paprykę pokroiłam w drobną kosteczkę.
Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki i drobno pokroiłam.
Mięso zmieliłam w maszynce.
Ser starłam na tarce jarzynowej.




Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę i ją zeszkliłam. Dodałam mięso. Po około 10 minutach dałam czosnek a po chwili pomidory i paprykę i miąższ z cukinii. Dusiłam tę mieszankę przez kolejne 10 minut.  Potem przyprawy: tymianek, kmin rzymski, sól i pieprz do smaku a na końcu bazylię. Wszystko wymieszałam.


Papryka i pomidory puściły sok, dlatego teraz wsypałam kaszę jaglaną, która wchłonęła nadmiar płynu. Wymieszałam dokładnie i oprószyłam koperkiem i posiekaną natką pietruszki.


Zagotowałam wodę, wstawiłam do garnka wkładkę do gotowania na parze i ułożyłam cukinie.
Gotowałam około 10 minut, żeby zmiękły.
Cukinie obrałam w paseczki, żeby były bardziej miękkie.
Wyłożyłam na tacę do góry dnem, żeby ociekły z wody.
Naczynie do zapiekania wysmarowałam olejem.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C.
Cukinie wypełniłam farszem. Lekko uklepałam łyżeczką i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.  Obok ułożyłam kapelusiki.
Wstawiłam do gorącego piekarnika na około25 minut.


Kiedy cukinie były miękkie, mogłam je wyjąć z piekarnika.
Najlepiej smakują takie świeże jeszcze gorące.






Jeśli lubicie i jedliście faszerowane bakłażany, patisony,  faszerowaną paprykę, to koniecznie spróbujcie zrobić faszerowaną cukinię. Smakuje wyjątkowo. Przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...



19 komentarzy:

  1. Pyszne! :) Nieraz już robiłam cukinie faszerowane, ale jeszcze nigdy nie wyglądało to tak rewelacyjnie! Wow. Robi wrażenie takie danie.
    Wspaniale się prezentuje :)
    Smaczne na pewno, no i wizualnie majstersztyk!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam..ależ pyszne zrobiłas cukinie, jest w nich wszystko co lubię, pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czadowo, odjazdowo i bombowo wyglądają te cukinie. Nie widziałam takiej odmiany. A to nacięcie skórki to dobry patent na zmiękczenie cukinii. Farsz, to moje smaki. Po prostu palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe jadłam już takie, pychota

    OdpowiedzUsuń
  5. Super danie! Ja latem faszeruję cukinie (tę podłużną) mięsem mielonym i warzywami) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super!!! jak dorwę takie małe cukinki to zaraz tak zrobię :) Krysiu, rewelacyjny pomysł! Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda to ogromnie apetycznie i do tego zdrowe jedzonko:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wyglądają :) Cukinię uwielbiam, a te okrągłe prezentują się znacznie lepiej niż klasyczne - podłużne :) Pyszny farsz Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. moja ukochana cukinia:)
    juz nie mogę sie doczekać swojej:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne cukinie. Uwielbiam to warzywo z takim farszem. Też ostatnio w Lidlu na te cukinie patrzyłam, bo śliczne są, ale postanowiłam poczekać na swoje. Tyle, że ja mam tylko te zwykłe. Pyszne danie i Krysiu, te paseczki, które porobiłaś są bardzo pomysłowe. Ozdobiły jeszcze bardziej danie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. strasznie mi się podobają te mini cukinie! <3 są urocze :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię te kuliste cukinie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam faszerowane warzywa :-) pyszności Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdrowe jedzonko...mniam, mniam...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo lubię tak przygotowane cukinie :) faszeruję je i z mięsem i bez :) razem z papryką cukinia to moje ulubione warzywa w postaci faszerowanej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przygotowujemy podobnie cukinie.
    Zdrowe i smaczne danie.
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń