czwartek, 8 czerwca 2017

Kremowa zupa szparagowa

Szparagi to wykwintne w smaku warzywa. Kiedy pojawiają się na straganach chętnie je kupujemy, bo można z nich przygotować dania na różne sposoby i jakie by nie były, zachwycają i smakiem i wyglądem. Ale... sezon na te smaczne warzywa jest niestety krótki. Dlatego cieszmy się z tego, że właśnie są, że kuszą aby je kupić. Dzisiaj zachęcam Was do zrobienia pysznej, wykwintnej w smaku, kremowej  zupy z tymi właśnie niezwykłymi warzywami




Składniki:
1 l bulionu z warzyw
500 g białych szparagów
2 łyżki masła klarowanego
szczypta cukru
½ szklanki śmietany (12 – 18%)
2 mięsiste pomidory
sól i pieprz do smaku
ok. 2 łyżeczki soku z cytryny (do smaku)
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
kilka listków bazylii do dekoracji



Wykonanie:
Zagotowałam bulion.
Szparagi umyłam,  obrałam i odcięłam zdrewniałe końce. Główki odłożyłam a resztę, czyli obierki i końcówki szparagów  włożyłam  do gorącego bulionu i wstawiłam do gotowania na około 10 minut.  Bulion przecedziłam i odstawiłam  a resztę wyrzuciłam.


Na patelni rozgrzałam masło klarowane.
Szparagi z główkami pokroiłam na kawałki, wrzuciłam na patelnię i chwilę podsmażyłam. Oprószyłam cukrem pudrem, wymieszałam, żeby szparagi dobrze się połączyły z masłem i cukrem.


Zostawiłam na małym ogniu jeszcze przez chwilę a potem wszystko przełożyłam do gorącego bulionu.
Po zagotowaniu, zmniejszyłam ogień i zostawiłam szparagi jeszcze na około 15 minut.
Wlałam śmietanę. Wymieszałam i gotowałam na małym ogniu   jeszcze 5 minut.
Wyjęłam główki szparagów a resztę zmiksowałam blenderem.


Zupę przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam sok z cytryny i starłam odrobinę gałki muszkatołowej.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę.
Do miseczek wlałam gorącą zupę, włożyłam po łyżce pokrojonych pomidorów i kilka główek szparagów. Całość obsypałam posiekaną natką pietruszki i ozdobiłam listkami bazylii.






Ta zupa zachwyciła nas smakiem. Wiem, że to nie był ostatni raz kiedy ją zrobiłam. Wam też polecam i życzę SMACZNEGO!  Krys

Po inne przepisy ze szparagami zapraszam do zakładki: SZPARAGI...



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

52 komentarze:

  1. Szparagi były, są i będą wykwintnym warzywem. Po pierwsze dlatego, że są takie dostojne w swoim wyglądzie, po drugie trzeba się umieć z nimi obchodzić, żeby danie było smaczne a po trzecie szparagi są serwowane w najbardziej ekskluzywnych restauracjach.
    Mam ochotę na tę wyjątkową zupę i z pewnością ugotuję ją na najbliższe święto. Na obiedzie u mnie gościć będą wyrafinowani smakosze. Jestem przekonana, że będą zachwyceni tą zupą.
    Dziękuję za ten przepis. Trafiłam tutaj przypadkiem i wpadłam jak przysłowiowa śliwka w kompot. Wspaniałe przepisy i piękne zdjęcia. Pozdrawiam, też "smakoszka" Alicja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się spodobał. Mam nadzieję, że zupa również będzie smakować. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. bardzo lubię zupę szparagową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię dania ze szparagów. Szkoda tylko, że sezon na te warzywa jest taki krótki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co dobre, krótko trwa. Dlatego trzeba ten krótki czas, jakim jest sezon szparagowy dobrze wykorzystać. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Już zrobiłam z pani bloga zupę krem ze szparagami z dodatkiem łososia. Doskonała. Polecam. A tę zupę z dzisiejszego przepisu na pewno ugotuję, bo bardzo lubię szparagi, bo to naprawdę wykwintne warzywa i trzeba się nimi delektować, póki jeszcze są. A zupa na zdjęciach do tego zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ta zupa również będzie smakować. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Oczywiście, że wykwintna zupa. Szparagi są wyjątkowe. Najbardziej lubię białe. Tę zupę mam zamiar zrobić. Och, jak się obiecująco zapowiada w tym przepisie. W związku z tym że już nie jeden przepis przetestowałam z tego bloga, jestem wręcz przekonana, że i tą zupą się zachwycę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam nadzieję, że zachwycisz się tą zupą :)

      Usuń
  6. Uwielbiam szparagi i zupy kremy :) Twój kremik prezentuje się bardzo apetycznie i z chęcią zjadłabym porcyjkę :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, serdecznie polecam. Szybko się robi, a smak... pozostaje na długo. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. U mnie wczoraj były makaron ze szparagami. Pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez lubię takie dania. Doskonałe połączenie makaronu ze szparagami :)

      Usuń
  8. Kocham szparagi. Robię zupy, przeważnie kremy. Ale robię też dania z dodatkiem szparagów, np. naleśniki. Ten przepis też sobie zapiszę, bo jestem przekonana, że to jest pyszna zupa. Nie robiłam zupy z białych szparagów, tylko z zielonych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas najwyższy zrobić z białych szparagów, póki jeszcze są :)

      Usuń
  9. Oj tak, to wytworne warzywo. Zupka - krem pewnie wyśmienita.
    Krysiu, zazdroszczę Ci( oczywiście pozytywnie) spotkania z Krystyną Bałakier. Cudnie!
    Moc pozdrowień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa była rzeczywiście wyśmienita.
      Spotkanie z Krysią Bałakier było bardzo miłe i cieszę się, że mam jej książkę z dedykacją. Serdecznie Cię Basiu pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Bardzo smakowita zupa! Zajadam oczami ;) pozdrawiam 💜

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się przepis podoba. Polecam, sprawdź jak smakuje :)

      Usuń
  11. Nigdy jeszcze nie próbowałam jeszcze takiej wersji zupy szparagowej.
    Bomba!
    Wygląda bardzo apetycznie, no i jest taka gęsta. Jak lubię najbardziej.
    Trzeba teraz przetestować przepis, póki szparagi są dostępne.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Madziu, trzeba się śpieszyć, bo sezon na szparagi jest krótki a nie ma to jak świeże szparagi. Miłego dnia :)

      Usuń
  12. Wygląda wspaniale, składniki przednie, aż chce się zjeść i to podwójną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie trzeba zrobić podwójną porcję, bo apetyt na nią jest też podwójny :)

      Usuń
  13. Zupa wyśmienita, u Ciebie Krysiu zawsze jest pysznie, dużo przepisów już zapisałam. Pozdrawiam serdecznie...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Basiu, że moje przepisy trafiają w Twoje smaki. Cieplutko Cię pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Trafiają Krysiu...zapisuje i korzystam...

      Usuń
  14. Z pomidorami nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  15. Obok szparagowych smakowitości nie umiem przejść obojętnie. Jem nagminnie. Szkoda, że sezon na szparagi jest tak krótki. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja. Też uwielbiam szparagi. A zupę polecam :)

      Usuń
  16. Ale mnie zaskoczyłaś, nie jadłam takiej zupy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że spróbujesz taką zupę zrobić. Polecam :)

      Usuń
  17. z dodatkiem pomidorów chyba jeszcze nie jadłam, ale wygląda wspaniale:)
    miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę Reniu, że Cię zachęciłam do zrobienia takiej zupy. Serdecznie polecam :)

      Usuń
  18. robiłam kilka podejść do szparagów i jakoś nie przepadam za nimi :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowna zupka Krysiu, na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. Koniecznie zrób, póki są szparagi :)

      Usuń
  20. Zupy szparagowej jeszcze nie robiłam, dodatek pomidorów mnie zaskoczył. Mam nadzieję, że jeszcze zdążę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie zdążysz. Jeszcze szparagi są. Polecam tę zupę :)

      Usuń
  21. Uwielbiam szparagi a taka zupka wygląda pysznie Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mamy swoje szparagi więc często goszczą na stole, ale nie gotowałam z dodatkiem pomidorów. Twoja zupa wygląda znakomicie. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jesteś szczęściarą, że masz swoje szparagi. Ileż to pysznych dań można z nich zrobić :)

      Usuń
  23. nie miałam okazji jeść takiej zupy! az dziwne :D z chęcią wypróbuję gdy bede miała chwile czasu <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Koniecznie zrób, a ja życzę Ci smacznego!

      Usuń
  24. Bardzo zdrowa i ...elegancka zupa!! Pozdrawiam1

    OdpowiedzUsuń