czwartek, 3 września 2015

Surówka kalafiorowa ożywiona kolorami

Planując obiad, w myśli mamy już skład surówki, która będzie pasować do tego dania i smakować domownikom. Ale czasami wystarczy zebrać w całość składniki, jakie mamy w lodówce i mamy gotową surówkę. Tak jak ja. Miałam kawałek kalafiora jedną kukurydzę i paprykę. Surówkę kalafiorową ożywiłam kolorami i powstała smaczna kolorowa surówka kalafiorowa
 

 

  
Składniki:
pół główki kalafiora
kolba kukurydzy (można dać z puszki)
kilka sztuk pomidorków koktajlowych
duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
pęczek koperku
sól
świeżo zmielony pieprz
po ¼ strąka papryki czerwone i żółtej

 
 
Wykonanie:
Kolbę kukurydzy ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie.  Wystudzoną kolbę obrałam z ziarenek.
Kalafior po opłukaniu podzieliłam na różyczki i zmieliłam w blenderze na drobne ziarenka.
Do miski, do kalafiora wsypałam drobno posiekany czosnek i większą część koperku. Dodałam oliwę, posoliłam i dobrze wymieszałam.
 

Na koniec wsypałam kukurydzę, połówki pomidorków, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i wstawiłam na 15 minut do lodówki, żeby się wszystkie smaki połączyły.
Surówkę wyłożyłam na półmisek obsypałam pozostałym koperkiem i udekorowałam kolorową papryką.
 

Jeśli nie jedliście takiej surówki, to zachęcam i życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  
 

19 komentarzy:

  1. Super połączenie składników :) Nigdy takiej surówki nie jadłam, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się dopiero uczę gotować, więc każda podpowiedź i wskazówka jest dla mnie cenna. Tak jak np. ta surówka, niby taka łatwa, składniki które leżą obok siebie a jednak nie wpadłabym na to, żeby coś tak pomieszać. A blendowanie kalafiora to fajny pomysł.
    Często korzystam z Pani bloga i dzięki temu stawiam coraz większe kroki w gotowaniu. Pomału wszystko mi się udaję. Czasami zadaję głupie pytania, ale dla mnie są ważne Pani odpowiedzi. Dziękuję za cierpliwość i za te przepisy. Pozdrawiam, Hanka

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na sałatkę, taki gotowany kalafior mi się znudził,a tu taka ciekawa wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i naprawdę kolorowa :))

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajna do obiadu, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna sałatka. Lubię dodatek kalafiora fajnie chrupie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesli dobrze zrozumialam, Krysiu, tego kalafiora sie nie gotuje ? To swietnie, bo powinnismy jadac warzywa w stanie surowym, a nie tylko gotowanym. Swietny jest ten Twoj przepis i chetnie go wyprobuje, Krysiu:)
    Ja z kolei wczoraj, tez zrobilam surowke z tego, co mialam w lodowce: por, marchewke i cukinie. Wszystko starlam na tarce, doprawilam sola, pieprzem, do tego olej i ocet jablkowy i wyszla rowniez smaczna surowka, mezowi nawet smakowala, bo pytal o jeszcze i wcale sie nie skarzyl, ze cukinia jest surowa! Ciekawa jestem jak zareaguje, jak przyrzadze mu Twoja Krysiu z surowego kalafiorka? Ja juz mam na nia ochote i dzis jeszcze wyprobuje.

    Dziekuje Ci za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Elu powinniśmy jadać więcej niegotowanych i nieprzetwarzanych warzyw.
      W tej surówce kalafior jest surowy. Pozdrawiam Cię :)

      Usuń
  8. Moja koleżanka też mi zawsze mówi, że warzyw lepiej nie gotować. Są zdrowsze :)
    Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  9. Surowy kalafior jest pyszny, super sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja i mała uwielbiamy surowego kalafiora i bardzo często robię surówkę , ew podjadamy przed ugotowaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię sałatkę kalafiorową, trudno uwierzyć, że dopiero niedawno ją odkryłam, muszę spróbować Twojej wersji :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. takiej sałatki jeszcze nie robiłam, muszę spróbować kiedyś bo mnie intryguje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię zjeść surowego kalafiora do surówki ale takiej wersji nie robiłam. Na pewno zrobię bo już mi smakuje kiedy patrzę na zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiej jeszcze nie jadłam, zapowiada się smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja za bardzo surowych warzyw nie mogę jeść, ale troszeczkę, czemu nie...

    OdpowiedzUsuń
  16. Super, spóbuję.zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  17. super blog, świetne przepisy
    napewno spróbuje

    OdpowiedzUsuń