Kochani, dzisiaj mija pierwsza
rocznica mojego blogowania. Dzisiaj mija pierwszy rok odkąd jestem z Wami. Co
mi dał ten rok?
Dzięki Wam piszę nowe posty,
rodzą się nowe pomysły na kolejne przepisy.
Do dzisiaj opublikowałam 212 przepisów
Przez ten rok odwiedziliście
mnie ponad 344000 razy
Zostawiliście ponad 3200 komentarzy
Myślę, że w ciągu pierwszego roku
to dużo.
Wzięłam udział w kilku
konkursach. W dwóch wygrałam nagrody. Ale najważniejsze, że zdobywam coraz
większą rzeszę przyjaznych mi osób. Wasze uwagi i spostrzeżenia są dla mnie
bardzo budujące. Chcę Wam serdecznie podziękować za ten Pierwszy Rok bycia z
Wami i chciałabym, żebyście zostali na
następny, kolejny.... może się uda.
Nie ukrywam, że miałam też
chwile zwątpienia, czy jest sens w tym co robię, ale to dzięki Wam istnieję i
dzięki Wam mam inspirację, żeby piec,
gotować i prezentować to co powstaje w ... mojej kuchni J
Kochani specjalnie na tę
okazję upiekłam tort, który mam nadzieję znajdzie zwolenników do inspiracji,
żeby upiec taki lub podobny i zaprezentować z okazji Waszych szczególnych okoliczności.
Dziękuję Wam bardzo i pozdrawiam serdecznie, Krys
Dziękuję Wam bardzo i pozdrawiam serdecznie, Krys
5 jajek
¾ szklanki cukru
10 g cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki kakao
szczypta soli
Krem:
0,4 l mleka1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
200 g masła
2 łyżki mleka w proszku
Migdały karmelizowane:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
10 dag siekanych migdałów
Ponadto:
1 opakowanie galaretki porzeczkowej
4 łyżki dżemu (np. z porzeczki)
4 łyżki rumu
Wykonanie:
Biszkopt: Piekarnik
nastawiłam na 180 °C. Blaszkę (34x30 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia.
Do miski przesiałam obie mąki,
kakao i sól. W osobnej misce zmiksowałam jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gładką
masę. Kiedy cukier już się dobrze rozpuścił,
do masy jajecznej wsypałam przesiane suche składniki i całość lekko, ale bardzo
dokładnie wymieszałam szpatułką.
Ciasto przełożyłam na blaszkę
i wstawiłam do piekarnika na 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełożyłam
odwrócony do góry dnem na bawełnianą ściereczkę. Kiedy biszkopt wystygł,
zdjęłam z niego papier, a biszkopt
pokroiłam na pasy o szerokości ok. 6,5 cm, ale pozostawiłam razem nie
rozsuwając biszkoptu.
Krem: Proszek budyniowy
i mąkę kukurydzianą wymieszałam z niewielką ilości (z 400 ml) mleka. Resztę
mleka zagotowałam z cukrem. Na gotujące mleko wlałam budyń i energicznie
mieszałam gotując około 4 minuty. Przelałam do miseczki, przykryłam folią
spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu (wówczas nie zrobi się kożuch).
Odstawiłam do wystygnięcia.
Masło zmiksowałam i dodawałam
po łyżce wystudzony budyń. Na koniec dodałam mleko w proszku. Wymieszałam
wszystko na gładki krem. Wstawiłam do lodówki.
Migdały karmelizowane:
Na patelni rozgrzałam masło z cukrem i kiedy cukier zaczął lekko brązowieć
wsypałam migdały. Wszystko bardzo dokładnie wymieszałam i kiedy migdały
połączyły się z karmelem odstawiłam z gazu.
Do rondelka wsypałam
galaretkę, wlałam rum i dodałam dżem. Zagrzałam wszystko, wymieszałam i
rozsmarowałam na biszkopcie. Następnie wyłożyłam krem. Rozłożyłam na całym
biszkopcie i poro zdziałam paski. Na środku patery zwinęłam jeden pasek w roladę. Pozostałe
paski owijałam dookoła środkowej rolady stroną posmarowaną do środka.
Przykładałam pozostałe paski i tak zwinęłam cały tort. Nałożyłam obręcz
tortownicy (20 cm), zacisnęłam, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do
lodówki na 3 godziny.
Kiedy składałam ten tort
ciekawa byłam przede wszystkim jak będzie wyglądał, potem... jak będzie smakował
J
Niepotrzebnie się obawiałam,
ponieważ tort jest wspaniały pod każdym względem.
Oceńcie sami J
... życzę SMACZNEGO! Krys
To się postarałaś :) ale w końcu tylko raz ma się pierwszy rok na blogu :) więc trzeba z rozmachem :) w sumie to brakuje jeszcze szampana...
OdpowiedzUsuńszkoda tylko, że nie można się poczęstować :)
Tort niezwykły, bo w paski, bo i okazja niezwykła :) A bąbelki? oczywiście, że były, a jakże :) Pozdrawiam :)
UsuńTo dopiero pierwsza rocznica ? a dorobek imponujący !
OdpowiedzUsuńTort efektowny i niezwykle starannie sfotografowany i opisany,
serdeczności z tej okazji ślę i pozdrawiam , życząc wiele radości z dzielenia się doświadczeniem kulinarnym.
Bardzo, bardzo dziękuję za te miłe słowa :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńKrysiu gratulujemy pierwszej rocznicy na blogu!!!!!
OdpowiedzUsuńTorcik wspaniały i na pewno pyszny bo tak właśnie wygląda :-)
Pozdrawiamy cieplutko :-)
Taki tort! Z takiej okazji! Chętnie będziemy z moją Kinią świętować Pani osiągnięcia. Jutro. Ale najpierw taki tort moja dziewczyna upiecze. Ja się tucze przy Pani przepisach, ale inaczej się nie da. Nie potrafię powiedzieć - NIE. Pozdrawiamy i życzymy dalszych sukcesów, Jaśko
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę SMACZNEGO!
UsuńPiękny tort, śliczne zdjęcia, bardzo smaczny przepis. To jest Twój przepis na sukces. Gratuluję, życzę dalszych sukcesów i więcej takich tortów:)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję. Takie słowa mnie mobilizują. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńOdpowiedni tort na odpowiednią okazję. Chętnie przysiadłbym się do takiego ucztowania. Zaglądam tutaj i będę zaglądać, w końcu jestem SMAKOSZEM
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do ucztowania i do odwiedzania bloga :)
Usuńgratulację roku i życzę dalszych sukcesów! :D
OdpowiedzUsuńA tort-pierwsza klasa, zachwyca!
Pięknie dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńKrysiu, świetny pomysł na ułożenia warstw, jeszcze takiego tortu nie jadłam.
OdpowiedzUsuńA Tobie, kochana, życzę samych sukcesów w każdej dziedzinie :)
Krysiu gorące gratulacje i jeszcze kolejnych tak udanych latek :)
OdpowiedzUsuńa na tort się wpraszam, bo piec ( tortów, a właściwie ozdabiać) nie lubię, ale jeść sobie nie odmawiam:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Dziękuję Reniu i....zapraszam na tort. Jeszcze jest :)
UsuńKrysiu !!!!! tort wspaniały, na pewno kiedyś spróbuję go zrobić, niezmiernie się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga, jest taki ciepły, różnorodny, w każdym razie, jestem z Tobą i będę ! :)))) pozdrawiam gorąco !!
OdpowiedzUsuńEwuniu, bardzo dziękuję za miłe słowa i za to że jesteś ze mną:) Pozdrawiam :)
UsuńOooo, jakie to piękne co napisałaś, mi jako czytelnikowi pozostaje powiedzieć dziękuję!!!!!!!
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są niesamowite. Zajrzałem dzisiaj do Ciebie, gdyż chciałem powiedzieć, że Kartacze są pyszne! Zrobiłem je dzisiaj z Twojego przepisu, wyszło R E W E L A C Y J N I E - dziękuję raz jeszcze. Tort wspaniały, wygląda na bardzooooooooooooooo smaczny:)
Dziękuję Ci za takie miłe słowa, że zaglądasz tutaj i że jesteś.... Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPrzepiękny tort! Gratuluję rocznicy, cudowne uczczenie takim ciastem
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam :)
UsuńTort śliczny.Gratulacje,imponujący wynik,ale co się dziwić,Twoje przepisy i blog są świetne.Chętnie zawsze do Ciebie zaglądam.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo za uznanie. Miło mi przeczytać taki komentarz od Ciebie. Cieszę się, że jesteś, że tutaj zaglądasz. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPrzede wszystkim gratulacje z okazji roczku:)!!!
OdpowiedzUsuńNa dalsze blogowanie życzę samych sukcesów i wytrwałości:)
A tort wygląda pysznie, bardzo fajnie z tym że jest w drugą stronę poukładany:):):)
Pozdrawiam:)
Agnieszko, bardzo dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)
UsuńGratuluję! Życzę kolejnych sukcesów i satysfakcji z blogowania:) A tort- obłęd :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam :)
UsuńKorzystam z przepisów, więc czuję się w obowiązku pogratulować świetnych osiągnieć, podziękować za już i prosić o jeszcze!!! Tort jest wspaniały, aż przyprawia o opadnie szczęki:) Pozdrawiam, Gosia
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, czytając takie komentarze jak ten. Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńWspaniały blog, super przepisy, bardzo ładna szata graficzna całości. To jest Twoim sukcesem! Gratuluję!!! Życzę dalszych sukcesów.
OdpowiedzUsuńP.s. Tort w paski jest przecudny. Akuratny na taką okazję, bo taki inny:)
Dla takich komentarzy warto tutaj być i dla Was kochani robić to co robię: piec, gotować.... Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńKrysiu, tort wygląda wyśmienicie. Gratuluję pięknego i bardzo ciekawego bloga i życzę dalszych sukcesów :)
OdpowiedzUsuńJolu, dziękuję za gratulacje i dziękuję za to że mnie odwiedzasz :) Pozdrawiam Cię serdecznie:)
UsuńKrysiu dopiero dzisiaj dotarłam. Wielkie gratulacje. I bądź na kolejne lata i dłużej kochana, Tort niesamowity, ale to Ty jesteś przede wszystkim niesamowita. Pyszności nad pysznościami nam serwujesz, Pozdrawiam Cię bardzo mocno!!!
OdpowiedzUsuńBasiu, wielkie dzięki za taki miły komentarz. Dziękuję, że jesteś ze mną, u mnie i... mam nadzieję, że tak będzie dalej. Buziaki :)
UsuńSerdecznie gratuluje rocznicy.Ja rowniez czesto korzystam z przepisow i zagladam tu kazdy dzien.Nie wyobrazam sobie zeby nagle Pani nie bylo. Zycze wytrwalosci i samych sukcesow.Tort wyglada wspaniale, zawsze sie zastanawialam jak sie robi te pionowe pasy, dzieki Pani teraz juz wiem. Pozdrawiam Tina
OdpowiedzUsuńCzas leci a dzięki Wam Kochani tworzą się nowe przepisy. Dziękuję za bardzo miły komentarz i za odwiedziny na blogu, bo to jest motywujące dla mnie, żeby robić to dla Was Kochani. Pozdrawiam :)
UsuńKrysiu, ogromne gratulacje!!! bardzo lubię do Ciebie zaglądać, życzę kolejnych wspaniałych przepisów
OdpowiedzUsuńtort godny rocznicy!
Dziękuję Kasiu za miłe słowa, uznanie i życzenia. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńKrys ! Twój blok jest moim jedynym ulubionym !!! Prawdą jest ,że więcej czytam niż robię ,choć wiele przepisów już wykorzystałam i smacznie skonsumowałam z moją Rodzinką. SUPER BLOG -wspaniałe przepisy ,precyzyjnie opisane -krok po kroku.No i te zdjęcia -coś wspaniałego !!!
OdpowiedzUsuńDziałasz na mnie jak dobry smakołyk - jak otwieram komputer na dzień dobry od razu wchodzę na Twoją stronę -jest tak domowo ,swojsko i zawsze jest coś nowego i apetycznego.
GRATULUJĘ - TAK TRZYMAJ DALEJ !!!! BLOK FANTASTYCZNY !!!!
A TORT A PASKI ZACHWYCAJĄCY !!!!
Margaretko, bardzo dziękuję za takie miłe słowa. To balsam dla duszy. Cieszę się, że blog Ci się podoba i że korzystasz z moich przepisów. Dziękuję, że jesteś :) Pozdrawiam :)
UsuńJa również gratuluję takiego sukcesu bloga, i jak najbardziej taki cudowny tort na taką okazje się należy. Każdy raczkujący bloger chciałby się pochwalić taką statystyką i miłymi czytelnikami, jakich można znaleźć u ciebie :). Jeszcze raz gratuluje i życzę dalszych sukcesów i miliona pomysłów :D
OdpowiedzUsuńPiękne życzenia: miliona pomysłów. Fakt, pomysłów mi nie brak, gorzej z czasem. Ale tak się cieszę, że mam tylu czytelników, którzy mnie inspirują, dlatego udaje mi się jakoś wszystko pogodzić. Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńSuper torcik ! :-))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWielki szacun za tę ilość przepisów. I gotuj dalej, bo lubię tu zaglądać - jest ciepło i smacznie jak w kuchni u przyjaciela.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz, za to jesteś, że Ci smakuje (chociaż wirtualnie). Pozdrawiam :)
Usuńwitaj Krysiu torcik piękny i pewnie smaczny.... upiekę dla swojego Kaziczka na imieniny.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko Lila
Witaj Lilu. Dzięki za odwiedziny na blogu i miłe słowa. Tort polecam, bo naprawdę jest smaczny. Pozdrawiam :)
UsuńTorcik cudny :)) Życzę Ci dalszych tak interesujących inspiracji i wielu sukcesów :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za ciepłe słowa. Pozdrawiam :)
UsuńGenialny tort! Niesamowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńGratuluję pierwszych urodzin. Masz wspaniały blog i trzymam kciuki, by kolejny był jeszcze bardziej owocny :)
Bardzo dziękuję za miły komentarz, za życzenia i za ...kciuki :) Pozdrawiam:)
UsuńPiękny tort ,oby wena kulinarna nigdy cię nie opuściła ,ściskam !.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Buziaki :)
UsuńKrysiu! Spóźnione, ale jak najbardziej szczere życzenia kolejnych równie pysznych rocznic. Twój blog jest bardzo smakowicie prowadzony i życzę dalszych, pysznych wpisów. Pozdrawiam serdecznie!!!
OdpowiedzUsuńGosiu, dziękuję za te miłe słowa i za to, że jesteś.... Pozdrawiam :)
UsuńPiękny i taki niecodzienny, wart tego święta:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego z okazji okrąglutkiej rocznicy blogowania.
Bardzo, bardzo dziękuję :)
UsuńBardzo spóźnione, ale nie mniej szczere życzenia z okazji pierwszych urodzin. Wielu, wielu pysznych okazji do świętowania kolejnych rocznic. Torcik prezentuje się wspaniale Pozdrawiam i ściskam urodzinowo. :)
OdpowiedzUsuńWcale nie spóźnione. Dopiero wszystko się rozkręca. Dziękuję za miłe życzenia i buziaki ślę :)
UsuńKrysiu, ominęła mnie Twoja rocznica, tort świetny i na pewno nic już nie zostało, ale i tak życzę wielu wspaniałych i oryginalnych przepisów, z których i ja będę korzystać :) Pozdrawiam serdecznie i spóźnione buziaki ślę ,muaaaa :)
OdpowiedzUsuńBeatko wszystko jest w czasie i nic nie jest za późno, ale po torcie rzeczywiście nie ma śladu. Dziękuję za życzenia i ściskam Cię:)
UsuńTort wygląda fenomenalnie! Robi ogromne wrażenie :) Gratulacje z okazji pierwszych urodzin bloga!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za miły komentarz i gratulacje. Pozdrawiam :)
UsuńSwietny pomysl :) wyglada fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńŻyczę kolejnych wspaniałych rocznic bloga , torcik wspaniały i na pewno przepyszny :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam:)
UsuńGratulacje Krysiu! Zycze kolejnych blogowych urodzin i wielu kolejnych pysznych dan. W Twoim blogu mozna sie zakochac od pierwszego wejrzenia:-)
OdpowiedzUsuńDla takich odbiorców i takich komentarzy, jak Twój warto robić to co robię :) Dziękuję za miły komentarz :) Pozdrawiam Cię :)
UsuńObłędny ten torcik- uwielbiam takie smaki. No i wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKochana Ciociu! Piękny ten tort! A zdjęcia na czarnym tle to majstersztyk! Jak z żurnala! Bardzo, bardzo mi się podoba. Rozwijaj się dalej :)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci Kasiu dziękuję. Mam nadzieję że taki zrobisz i przekonasz się, że jest pyszny :)
Usuń