środa, 8 listopada 2017

Placki ziemniaczano-dyniowe

Placki ziemniaczane mogłabym jeść niemal codziennie. Ale... wiem, że nie należą do dań lekkich.
Żeby nie mieć wyrzutów sumienia, że jem niezdrowo, zrobiłam placki z dodatkiem dyni.  W ten sposób uzyskałam podwójną korzyść. Nie dość, że zwiększyła się masa ziemniaczana na placki, to  stały się przez to delikatniejsze. Placki wyszły, lekkie i doskonałe w smaku. Piękne złociutkie i chrupiące. Polecam...




Składniki:
1 kg ziemniaków
ok. 400 g dyni
1 cebula
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz świeżo zmielony
olej do smażenia




Wykonanie:
Ziemniaki po obraniu starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Odcisnęłam nadmiar płynu
Dynię oczyściłam z pestek, obrałam ze skóry i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Do masy ziemniaczanej dodałam startą dynię i cebulę.
Wymieszałam.


Wbiłam jajka, przyprawiłam solą i pieprzem. Ponownie wszystko wymieszałam.


Na patelni rozgrzałam olej i na gorący kładłam porcję masy tworząc okrągłe placuszki.
Smażyłam z obu stron na złoty kolor.


Usmażone placki układałam na tacy wyścielonej ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Potem ułożyłam w piramidkę i podałam na stół.


Placki bardzo  lubię z kleksem kwaśnej śmietany



Takie placki są zdecydowanie delikatniejsze niż tradycyjne.
Uwielbiam placki ziemniaczane w każdej wersji. Teraz wydaje mi się, że te właśnie są najlepsze. Chcecie się przekonać? Usmażcie placki z dynią. Zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnych. Przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys

Przepisy na inne wersje placków znajdziecie w MENU:

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...



28 komentarzy:

  1. Już wiele rodzajów placuszków ziemniaczanych jadłam, ale takie z dynią... pierwsze słyszę!
    Na pewno smakują ciekawie, bo wyglądają bardzo apetycznie!
    Krysiu, ze śmietaną z pewnością są najlepsze.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś mam w planie placki ziemniaczane, może dodam i dynię? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z dodatkiem dyni? Pierwsze słyszę. Ale fajny pomysł. Można je trochę "odtłuścić" i będą lżejsze dla wątroby. W piątek planuję zrobić placki więc zrobię z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają pysznie zapraszam do mnie! :)
    https://maja-wierzbicka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Lubię placki ziemniaczane z dodatkiem innych warzyw, najczęściej robię je z cukinią. Ale z dynią muszą być świetne i zapewne kolor mają piękny, jeśli wykorzysta się te pomarańczowe odmiany. Usmażę na pewno :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż mnie ściska w dołku. Tak bym zjadła. Są takie jak lubię złociste z chrupiącą skórka. Chyba sobie dzisiaj zrobię

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię placki. Jadłam z cukinią, ale z dynią jeszcze nie. Następnym razem zrobię koniecznie z dodatkiem dyni. Bo ją też lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Powinna mieć zakaz wchodzenia na Twój blog, od razu robię się głodna, apetyczne te placuszki, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie w domu nie przejdą, mąż uważa, że placki ziemniaczane to profanacja ziemniaka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Ci Krysiu :)) Ja już wiem, co dziś zrobię na obiad !!! Pozdrowienia serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też czasem je robię jesienią. Wersja z dynią jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szukałam jakichś ciekawych przepisów z dynią. A tu moje ulubione placki ziemniaczane z dodatkiem dyni. To coś dla mnie:) Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam apetyt na takie jedzonko - pozdrawiam Krysiu serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. This looks so yummy! Thanks for the rezept. I follow you. Do you want to follow back?
    Lovely greetings,
    Christine

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie jadłam takich placuszków z dynią, ale pomysł bardzo mi się podoba :)
    Pysznie Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę kupić dynię, bo mnie kuszą.

    OdpowiedzUsuń
  17. Takich jeszcze nie próbowałam :) Na pewno pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kusisz Krysiu :) Bardzo ciekawy przepis. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Już sobie wyobrażam, jakie musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Krysiu uwielbiam takie placuszki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam zamrożone pure z dyni, mam nadzieję, że się nada do tych placuszków, bo pomysł jest przefantastyczny :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam Krysiu, pyszne...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  23. Krysiu, dostałam dynię od zięcia. Dziękuję za przepis.
    Jutro wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Matko! jak ja dawno nie robiłam placków ziemniaczanych :-))

    OdpowiedzUsuń