Do świąt już niewiele czasu
zostało, a pierniczki u mnie pieką się na okrągło. Różne. Dzisiaj
pokombinowałam i zrobiłam błyskawiczne pierniczki biszkoptowe. Wyszły pyszniutkie. Zrobiłam też już piernik staropolski (niech
leży i nabiera smaku) i pomyślałam, że do tych pierniczków idealnie sprawdzi
się masa orzechowa, jaką robię do piernika. Tak więc powstały pierniczki
przekładane masą orzechową.
Składniki:
3 jajka
70 g cukru
1 łyżka płynnego miodu
70 g mąki
Wykonanie:
Do misy miksera wlałam 3
białka. Ubiłam. Kiedy piana stała się puszysta, pomału wsypywałam partiami
cukier. Nie przerywając ubijania cieniutkim strumieniem wlałam miód. Do masy dodałam żółtka. Jeszcze raz ubiłam
mikserem.
Do mąki wsypałam przyprawę do
piernika i przesiałam do ubitej masy. Całość wymieszałam łopatką. Delikatnie,
od spodu tak, żeby masa się dobrze wymieszała.
Blaszkę do pieczenia wyłożyłam
papierem.
Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg).
Masę biszkoptowo-piernikową
przełożyłam do rękawa cukierniczego z okrągła mała tylką. Wyciskałam okrągłe
placuszki. Na wierzchu obsypałam zmielonymi orzechami (kilka sztuk obsypałam
ziarenkami maku) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 10 minut.
Następną porcję ciasta
wyciskałam na drugą blaszkę tuż przed wyjęciem poprzedniej z piekarnika, bo
placuszki szybko się rozlewają i spłaszczają.
Upieczone pierniczki wyłożyłam
na kratkę do wystudzenia.
Pierniczki są mięciutkie,
pyszne z korzenną nutą.
Szybko przygotowałam masę
orzechową z przepisu na piernik staropolski przepisu, ale z połowy porcji.
Ciepła masę rozsmarowałam na
krążkach pierniczkowych i przykryłam drugim krążkiem.
W ten sposób zrobiłam pierniczki
przekładane masą orzechową.
Jak myślicie, uchowają do
świąt?
I co? Skusicie się zrobić tak
na szybko te mięciutkie, pyszniutkie pierniczki? Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
Przepisy na inne również pyszne pierniczki znajdziecie w MENU: PIERNIKI, PIERNICZKI...
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli
zostawisz komentarz...
Takich pierniczków jeszcze nie jadłam, ale na pewno smakują pysznie, a ta masa...pyszności :)
OdpowiedzUsuńCzuję się zachęcona do ich zrobienia, a także skuszona do zjedzenia ;)
Lubię orzechowe ciasteczka, świetne są i te :)
OdpowiedzUsuńJeśli są takie miękkie, jak pani zapewnia to ja chętnie zrobię, bo lubię tylko miękkie pierniczki. Ale skoro są zrobione na bazie ciasta biszkoptowego, to nie ma wątpliwości. Zabieram się do pracy, Ilona. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPs. Jak upiekę to się pochwalę:)
Krysiu, bardzo oryginale te pierniczki. Pewnie smakują wybornie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Oryginalny przepis, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł :) nadzienie orzechowe bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńu mnie na święta nie będzie pierniczków, więc się częstuję, bo pachnie aż u mnie;)
OdpowiedzUsuńbuziaki przesyłam:)
Pięknie wyglądają. Przepis na masę się nie otwiera.
OdpowiedzUsuńJuż się otwiera Basiu :)
UsuńA wiesz, że chętnie bym się nawet skusiła na pierniczki?
OdpowiedzUsuńAch, muszą smakować świetnie.
Super, piszę się.
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
Apetyczne:) Fajnie, że wzbogaciłaś je masą orzechową :)
OdpowiedzUsuńMiałaś super pomysł na dodanie nadzienia. Pierniczki na bogato :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa wersja pierniczków :) chętnie bym spróbowała...
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tym przepisem:)
OdpowiedzUsuńTakich pierniczków jeszcze nie jadłam. Świetny pomysł na nadzienie :)
OdpowiedzUsuńŚmiem stwierdzić, ze takie pierniczki chyba są smaczniejsze niż te tradycyjne :)
OdpowiedzUsuńMniam, świetne, muszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń