poniedziałek, 5 marca 2018

Tort makowy z masą serowo-śmietankową... Jubileuszowy. Na piąte urodziny bloga


TO JUŻ PIĘĆ LAT!!!
Jak ten czas leci. Nie wiadomo kiedy minęło te pięć lat, od kiedy pierwszy raz zasiadłam przed komputerem, żeby napisać pierwszy post. Pamiętam ten dzień, bo przygotowywałam się do niego od jakiegoś czasu. Musiałam „uzbierać” sobie kilka przepisów, żeby to wszystko pomału ruszyło. A potem... potem to już poszło jak z płatka. I tak jest do dziś.
Kochani, nie będę się rozpisywać o statystyce, ile, kto i jak długo...
Najważniejsze, że jesteście ze mną, z moim blogiem, że jesteście dla mnie inspiracją.
Zrobiłam tort. Urodzinowy. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku i do gustu, tak jak inne moje torty.  A teraz...zapraszam Was na ten pyszny tort



Składniki na biszkopt makowy:
8 jajek
250 g cukru
2 łyżki oleju
120 g suchego, mielonego maku
2 łyżki tartych migdałów
180 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego





Składniki na krem:
750 g  serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki (36%)
3 łyżki cukru pudru









Składniki na poncz:
szklanka wystudzonej herbaty 
sok z połowy cytryny

Ponadto:
słoik dżemu jagodowego
½ słoiczka dżemu z aronii (dodaje pysznego, kwaskowatego smaczku)

Wykonanie biszkoptu:
Żółtka oddzieliłam  od białek i utarłam je z cukrem aż masa stała się lśniąca i prawie biała. Nie przerywając ubijania pomalutku wlewałam olej.
Do mąki przesiałam proszek do pieczenia.
Mak połączyłam z tartymi  migdałami.



Do utartej masy żółtkowej  wsypałam mak z migdałami.
Dalej ucierałam mikserem.
Następnie partiami wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam.
Masa jest gęsta i trochę ciężko się miesza. Ale to nie szkodzi, bo przecież jeszcze będą dodane ubite białka.



Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Spód tortownicy (średnicy 26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki posmarowałam masłem i obsypałam bułka tartą.

Białka ubiłam na puszystą pianę.
Dwie łyżki ubitych białek przełożyłam do masy i wymieszałam mikserem (na małych obrotach). Teraz już masa łatwiej się miesza.



Do masy przełożyłam pozostałe ubite białka i delikatnie wymieszałam łopatką. 
Ciasto przelałam  do  tortownicy (średnica 26 cm) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut.



Piekłam do tzw.  „suchego patyczka”
Biszkopt pięknie wyrósł i pięknie się upiekł



Po wystudzeniu przekroiłam biszkopt  na trzy krążki.



Zrobiłam krem
Do misy miksera przełożyłam serek mascarpone, wlałam śmietankę i wsypałam oba cukry. Miksowałam końcówką miksera do ubijania piany. Najpierw na małych obrotach, mitem zwiększyłam. Trzeba uważać, żeby nie „przebić” śmietanki. Masa ma być delikatna i puszysta.



Na paterze ułożyłam jeden krążek biszkoptu. Delikatnie go naponczowałam. Nie może być zbyt mokry.
Wymieszałam oba dżemy. Na naponczowanym krążku rozsmarowałam połowę dżemu i wyłożyłam 1/3 części kremu. Wygładziłam,  przykryłam drugim krążkiem, naponczowałam go i pokryłam pozostałym dżemem. Rozsmarowałam drugą część kremu, pokrywając również boki tortu.



Na koniec trzeci krążek, dżem, poncz (delikatnie) i krem. Trochę kremu odłożyłam do dekoracji tortu.
Teraz już działa tylko wyobraźnia.
Dla mnie najważniejsze, żeby tort był smaczny. Nie mam daru do dekorowania i ozdabiania tortów, dlatego moje dekoracje są takie spontaniczne i wszystko powstaje pod wpływem chwili, z produktów, które mam w domu.
Wycisnęłam rozetki z ubitej śmietany i obsypałam złotymi kuleczkami.
Mam nadzieję, że się Wam podoba i wyglądem kusi, żeby się nim poczęstować.
Jeśli tak, to...zapraszam






Świeczkę na torcie już zdmuchnęłam. Mam nadzieję, że marzenia się spełnią.
Tort makowy... jubileuszowy został zjedzony. Był bardzo smaczny. Polecam i życzę Smacznego! Krys



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz...




49 komentarzy:

  1. serdeczne gratulacje a tort wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały tort.
    Samych pyszności na blogu z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały! I jak pięknie ozdobiony, bardzo wytwornie :)
    Krysiu, co tu dużo pisać, pięć lat to kawał czasu, ale i całe nic do wieczności, więc gratuluję i życzę Ci jeszcze wielu, wielu lat blogowania! Twoje przepisy nieraz już próbowałam, nieraz dzięki nim zabłysłam przy stole i zbierałam komplementy :)) Niech się spełnią Twoje marzenia, rozkwitaj dalej! :D
    Ściskam Cię mocno i posyłam moc buziaków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu za tyle miłych słów :)
      Cieszę się, że inspirujesz się moimi przepisami.
      Cieplutko Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Krysi, składam Ci najserdeczniejsze życzenia z okazji tak zacnej rocznicy! Życzę następnych wielu lat owocnego blogowania i samych wspaniałych czytelników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za miły komentarz i za ciepłe słowa:)

      Usuń
  5. Krysiu to ja chętnie poczęstuje sie tortem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, częstuj się:)
      Najchętniej poczęstowałabym wszystkich realnie a nie tylko wirtualnie. Ale może ten sposób skusi niektórych do zrobienia takiego tortu :)

      Usuń
  6. Obserwuję podziwiam gratuluję Renata

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bajeczny Krysiu. Częstuję się kawałkiem i życzę kolejnych wielu lat blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu, tort jak zwykle mniammm, mogę tylko pooglądać i poczęstować się wirtualnie. Gratuluję 5 rocznicy bloga. Jest mi niezmiernie miło gościć u Ciebie. Cieszę się, że poznałam tak cudowną osobę. Bloguj nam jeszcze wiele, wiele lat. Samych wspaniałych pomysłów Ci życzę i wielu sukcesów. Niech Ci się spewłni wszystko o czym marzysz. Buziaki Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, dziękuję za miłe życzenia. Jak już pisałam, świeczkę zdmuchnęłam wypowiadając życzenie. Mam nadzieję, że się spełni.
      Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
    2. ...tego Ci życzę, niech się spełni...buziaki...

      Usuń
  9. Krysiu, dlaczego ja nie mieszkam bliżej Ciebie?
    A tak na poważnie to dziękuję Ci za ten ogrom pracy, który tu włożyłaś i za wszystkie cudowne przepisy i za możliwość skorzystania z nich w każdej chwili:-)Wszystkiego dobrego na dalsze lata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, Twoje miłe słowa to miód na moje serce. Dziękuję Ci bardzo, że mnie doceniasz, że do mnie zaglądasz. Że jesteś.
      Ściskam Cię mocno :)

      Usuń
  10. Przepyszne świętowanie :) Życzę kolejnych lat przyjemnego blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Jest mi niezmiernie miło, że jesteś moim gościem. Cieplutko Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Gratuluję urodzin bloga, życzę dalszych lat pełnych sukcesów Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję. Cieszę, że na każde takie miłe słowa :)

      Usuń
  12. Gratuluje bloga, czesto tu zaglądam i korzystam z przepisów.
    W niedziele ugotowałam rosół królewski z Twojego przepisu, pycha,wszystkim smakował :) Wanda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi niezmiernie miło czytać takie wspaniałe komentarze. Dziękuję bardzo, że jesteście ze mną. To mnie uskrzydla i mobilizuje. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Krysiu szczere gratulacje z okazji pięknej rocznicy :)
    Mój blog tez pojawił sie 5 lat temu, jakoś w luty, ale zupełnie zapomniałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Myślę Uleczko, że nie jest za późno żeby świętować rocznicę Twoje bloga. Twój blog jest tak wspaniale prowadzonym z pysznymi przepisami, że miejsce na tort się znajdzie.
      Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Ale mi się udało. Trafiłam tutaj pierwszy raz i od razu na urodziny bloga i taki wspaniały tort.
    Gratuluję, podziwiam i zostaję na dłużej, na zawsze.
    Zjadłabym kawałeczek tego tortu, ale pewnie mogę tylko pomarzyć.
    Pozdrawiam, Iwona T. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać, każda chwila jest dobra, żeby poznać coś nowego. Cieszę, że to do mnie trafiłaś. Mam nadzieję, że zostaniesz tutaj na dłużej.
      Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Kochanie wszystkiego naj, życzę ci wielu wspaniałych chwil z blogowaniem, wspaniałych przepisów jak do tej pory i wielu czytelników (jeszcze więcej niż dotychczas). A torcik wspaniały, porywam kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie Marzenko za tyle ciepłych słów. Jest mi niezmiernie miło, że jesteś ze mną :) Cieplutko cię pozdrawiam :)

      Usuń
  16. To już 5 lat.Jak ten czas leci.Fajnie ,że jesteś i życzę Tobie obyś miała chęci,siłę i pomysły na doskonałe przepisy jak dotychczas.Wszystkie Twoje przepisy znam,czytam,niektóre wykorzystuję w swojej kuchni i wszystkie mi wychodzą doskonale.Torcik jubileuszowy przecudowny ,ja na pewno takiego nie zrobię.Ale popatrzę na piękne zdjęcia.Gratuluję i dziękuję za te 5 lat . Jesteś wspaniała.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margaretko, jak miło mi czytać taki komentarz. Cieszę się, że moje przepisy trafiają do Was, że potem je wykorzystujecie w swoich domach. Cieszę się, że jesteś, że tutaj zaglądasz :)
      Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Tort wspaniały :-)
    Krysiu kolejnych, owocnych lat blogowania życzę, wielu pomysłów i sukcesów :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantastycznie wygląda! Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych szczęśliwych lat blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To ja życzę wielu kulinarnych inspiracji i pomysłów i niech blog żyje ! Ciasto wspaniale wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że jesteś tutaj ze mną. Dziękuję :)

      Usuń
  20. Dzięki Krysiu za ten wspaniały tort. Bloguj nam dalej tak pięknie jak dotąd :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za te miłe słowa :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  21. Gratuluję rocznicy! :) Tort wspaniały! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Gratuluje okrągłej rocznicy :) Torcik jak z cukierni, nie powiem, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję za miły komentarz Małgosiu :)

      Usuń
  23. Mak i ser to dla mnie idealne połączenie :)

    Gratuluję rocznicy i życzę dalszego rozwijania bloga!

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo smaczny tort. Zrobiłam go w piątek. Wczoraj była degustacja. Jest zupełnie inny niż ten "wykwintny tort makowy" z tego bloga. Oba pyszne.
    Gratuluję pięknego Jubileuszu blogowania. Życzę dalszej przyjemności z tej pasji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Krysiu droga, spóźnione, ale z serca płynące gratulacje!!!
    Życzę kolejnych lat "smacznego" blogowania.
    Moc buziaków!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Pięknie wygląda ten torcik!

    OdpowiedzUsuń