sobota, 7 kwietnia 2018

Pancakes?... Inna wersja. Pyszne placki na weekendowe śniadanie

Na śniadanie weekendowe lubię zjeść naleśniki lub pancakes z dobrymi dodatkami, np. z konfiturą, syropem klonowym, albo z moim ulubionym (ostatnio) dżemem jagodowym.
Dzisiaj znów zrobiłam te pyszne placki i postanowiłam podzielić się z Wami moim nowym przepisem. Inspirację zaczerpnęłam z książki  Nigelli Lawson „Jak być domową boginią
Lubię eksperymentować w kuchni, więc i tutaj też trochę „namieszałam” po swojemu, ale placki wyszły naprawdę smaczne, bo pięknie wyrośnięte, puszyste i mięciutkie



Składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
50 g stopionego, wystudzonego masła
300 ml mleka


Ponadto:
masło do smażenia
cukier puder do posypania
dżem lub konfitura

Wykonanie:
Do miski  wbiłam jajka, wlałam mleko i  zmiksowałam. Po chwili dodawałam stopione (zimne) masło.
Następnie wsypałam wszystkie pozostałe suche składniki i wymieszałam mikserem, żeby masa stała się gładka, bez grudek i żeby miała konsystencję gęstej śmietany.
Odstawiłam na około pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”.



Na rozgrzaną malutką patelnię o średnicy 14 cm (na spodzie tylko 12 cm) włożyłam odrobinę masła i po chwili wylałam dużą porcję masy (z łyżki wazowej) i smażyłam na małym ogniu. Kiedy wokół placka pojawiły się pęcherzyki, przewróciłam go na drugą stronę i smażyłam z drugiej strony.


Uzbierała się ładna duża piramida. Z tej porcji ciasta wyszło 10 sztuk placków.


Są smaczne upudrowane cukrem pudrem


lub z konfiturą, albo z ulubionym dżemem...



Czy już Was zachęciłam do zrobienia takich placków? Mam nadzieję, że i Wam zasmakują. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...



20 komentarzy:

  1. osobiście wolę pankejki na słono, ale te Twoje wyglądają tak cudnie, że chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie śniadaniowe placuchy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu. Widze, ze Twoj eksperyment bardzo udany! Pancake wygladaja cudnie! Milego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię inne pancakes. Wczoraj też smażyłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Za późno zerknęłam, bo już zarobiłam na racuchy!

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie takie placuszki są na podwieczorek, w wek endy każdy wstaje kiedy chce a w tygodniu za wcześnie bym musiała wstać:)
    ale smak mi narobiłaś;)
    pozdrawiam bardzo słonecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dodaję masła, spróbuję Twojego przepisu Krysiu, lubimy, z konfiturą a wiśni albo moreli. Pozdrawiam, buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  8. Te placki zrobiłam wczoraj. I co się okazało? wszyscy rzucili się właśnie na te placki. Za rzadko je robię. Wyszły znakomite i każdy jadł z innymi dodatkami. Dzięki za ten przepis:) Pozdrawiam,Basia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglądają. Idę smażyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis Krysiu. Zapisuję :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam bardzo serdecznie w ten kwietniowy ciepły dzień pankejki jadłam tylko raz w życiu około dwóch lat temu sama w domu nie robię pewnie z lenistwa hahaha Ale twoje wyglądają naprawdę mega apetycznie z chęcią bym teraz je zjadła Pozdrawiam cię serdecznie i życzę mnóstwa kulinarnej kreatywności


    💁 odnowionaja.blogspot.com

    Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .

    Pozdrawiam serdecznie Sylwia 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ten komentarz i za zaproszenie. Chętnie zajrzę :)
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  12. JUSTYNA ----
    Wczoraj wieczorem usmażyłam placuszki. Dzisiaj w pracy podgrzałam w mikrofalówce i razem z koleżanką zajadamy się. Nasz dodatek to dżem truskawkowy. Jakie to znakomite na drugie śniadanie. Polecam, rewelacja:) Pozdrawiam autorkę tego wpisu, Panią Krysię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To było wspaniałe śniadanie! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pychotka. Muszę sobie koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiej wersji placuszków nie znałam. Wyglądają pysznie:) Ja najczęściej robię placuszki z bananami i serowe. Moje dzieci lubią wszelkie placuszki i potrafią zjeść ich ogromne ilości.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam! Czy do tych placków można dodać inną mąkę niż pszenną? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam. Można dodać mąkę ryżową (delikatna, bezglutenowa), mąkę gryczaną (bez glutenu) i orkiszową, która idealnie sprawdzi się do zrobienia tych placków.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam te placki. Są wspaniałe. Można jeść na ciepło i na zimno. A jak zostanie na drugi dzień można odgrzać w kuchence mikrofalowej. PYCHA!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Moje dzieci szaleją za tymi placuszkami :-)

    OdpowiedzUsuń