Kolejny przepis na pyszny zestaw makaronu z sosem. Tym razem Tagiatelle z sosem z sera gorgonzola, ze szpinakiem. Ser gorgonzola należy do moich ulubionych. Zmieniam dodatki i powstaje nowy smak. Ale jedno wiem, ten ser mi się nie znudzi. Zapraszam Was do tworzenia nowych, własnych smaków.
Składniki na 4 porcje:
20 dag sera gorgonzola
30 dag szpinaku
200 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
10 dag parmezanu
sól i biały pieprz
2 ząbki czosnku
Do dekoracji:
pomidorki koktajlowe
1 cebulka
listki bazylii
Wykonanie:
Szpinak umyłam i pokroiłam. Czosnek
posiekałam. Na patelni rozgrzałam masło, dodałam czosnek i kiedy się lekko
zeszklił wsypałam szpinak. Wymieszałam i
po około 10 minutach duszenia wlałam
śmietankę. Ponownie zamieszałam.
Rozkruszyłam ser i wsypałam na patelnię. Wmieszałam ten ser w masę szpinakową i kiedy się dobrze połączyło przyprawiłam solą i pieprzem. Otrzymałam pyszną gładką masę serowo-szpinakową.
Makaron tagliatelle ugotowałam
(6 minut) odsączyłam i przełożyłam na talerz. Teraz już mogłam przełożyć sos, na wierzchu którego rozsypałam starty na tarce Parmeazan. Na koniec udekorowałam
pomidorkami z cebulką i bazylią.
No i kto się teraz temu oprze? Ja nie potrafiłam :) Wam też życzę...SMACZNEGO! Krys
Ja nie mogę się oprzeć. Szkoda, że to tylko zdjęcie. Smaczne połączenie składników.
OdpowiedzUsuńMakaron, świeży szpinak i mój ulubiony ser gorgonzola. Ależ pyszne. Noemi
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda. Tylko szpinaku mi brakuje, resztę mam w domu. Dzisiaj zrobię ten sos. Kaja
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makarony z sosami. Ale nie znam tego sera. Jaki ma smak? Jula
OdpowiedzUsuńWitaj Jula.
UsuńSer Gorgonzola to włoski ser pleśniowy. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie jest produkowany. Jest to jeden z najbardziej znanych na świecie serów z niebieską pleśnią. W zależności od stopnia dojrzałości jest bardziej lub mniej pikantny. Jest doskonały do sałatek i przekąsek lub jako dodatek do pizzy i makaronów. Pozdrawiam, Krys
Mogę dodać, że Gorgonzola jest serem podpuszczkowym, dojrzewającym, pleśniowym z pomarańczową skórką . Produkowany jest z mleka krowiego. Ostatnio kupiłam go w MAKRO
UsuńNarobiłaś mi chętkę na taki makaron z sosem. Nie mam sera gorgonzola, więc użyję innego sera plesniowego. Mika
OdpowiedzUsuńPyszny sos, pyszny obiad. Makaron wstążki zastąpiłam kokardkami i też ładnie wygląda. Kuchareczka
OdpowiedzUsuńKolejny super pomysł na sos. Pyszny sosik spodoba się mojej rodzince. Wypróbuję niebawem,chyba jeszcze w tym tygodniu. Mam pytanie: jaki inny ser mogę użyć zamiast gorgonzoli? Czy może być mrożony szpinak? Dzięki za odpowiedź .
OdpowiedzUsuńMożna użyć inny ser z niebieską pleśnią (ulubiony). Taki sos możemy przygotować również w zimie, kiedy nie mamy świeżego szpinaku, więc z powodzeniem możemy zastąpić go szpinakiem mrożonym. Pozdrawiam, Krys
UsuńMoje smaki, uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuń