wtorek, 9 lipca 2013

Sos pomidorowy z boczkiem i cebulą

Dla odmiany, dzisiejszy obiad przybliży Wam coś z kuchni włoskiej. Pomimo, że w kuchni włoskiej króluje pizza, nie mniej popularnym daniem są makarony z sosem. Dania proste, ale wymagające sporej dozy kulinarnej fantazji. Makaron włoski to  rewia kształtów i kolorów. Sosy można przyrządzać na różne sposoby.   Na mojej stronie znajdziecie kilka rodzajów sosów (również z kuchni włoskiej). Inne smaki zależą już od Waszej inwencji...
Dzisiaj: sos pomidorowy z boczkiem i cebulą
 
 
 Składniki na 4 porcje:
40 dag pomidorów obranych ze skórki (mogą być  puszki)
2-3 łyżki oliwy
8-10 plasterków boczku
1 duża cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka rodzynek
1 łyżka miodu
sól, pieprz
kilka gałązek natki pietruszki
 
Wykonanie:
Boczek pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie do czasu, aż stał się rumiany i chrupiący. Wsypałam  posiekaną cebulkę i zrumieniłam. Następnie dodałam koncentrat pomidorowy, miód i rodzynki. Wszystko wymieszałam.
 
 

 
Dodałam pomidory, doprawiłam solą i pieprzem. Dusiłam jeszcze około 10 minut. Na koniec wrzuciłam posiekaną natkę.
 
 
 
Sos już jest gotowy do polania  przygotowanego  makaronu.
 

 
Do tego zestawu wybrałam makaron włoski z mąki semoliny. Całe danie było bardzo smaczne i jak widać kolorowe. Wam też życzę SMACZNEGO! Krys.
 

11 komentarzy:

  1. Super obiad na włoską nutę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony z sosami. Pomidorowy to mój ulubiony. Nie dodawałam miodu ani rodzynek. Spróbuję. Aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki zestaw mojej "włoskiej kuchni" makaron z sosem pomidorowym, to danie dnia. Często robię. Ale muszę zobaczyć , jak smakuje sos z miodem i rodzynkami. Gośka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pomidorowo i smacznie. Tak lubię

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj już nie dam rady, ale jutro...koniecznie zrobię ten sos z makaronem. Już czuję, jaki pyszny. Pozdrawiam, Ina

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobny przepis znam. Pyszny sos. Nawet z "boczusiem". Ala

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki sos mogę jeść codziennie z każdym makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tym miodem i rodzynkami mnie zaskoczyłaś :) Zrobię. Ale mogę bez padlinki??? :)
    U mnie też makaronowo, ale z fasolką szparagową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że możesz dodać, co uważasz. To jest moja propozycja. Sprawdzona, smaczna, więc ją polecam... Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  9. Takiego,Twojego przepisu nie znam chociaż uwielbiam sosy pomidorowe zrobione na różne sposoby ( a jest ich wiele).W większości sos pomidorowy robi się szybko i jest łatwy w przygotowaniu. Wg Twojego przepisu zrobiłam dzisiaj ,jest taki prosty a smak niepowtarzalny z ryżem doskonały. Jednym słowem -Sos rewelacja.....Dzięki za co nowego.....

    OdpowiedzUsuń