wtorek, 29 lipca 2014

Borówkowy curd

Owocowy curd (fruif curd) to połączenie owoców cytrusowych z cukrem i jajkami. Zagotowane aż do uzyskania gładkiego kremu.  Chciałam zrobić curd cytrynowy, ale kupiłam borówki i uznałam, że mój pierwszy curd będzie borówkowy. Zdecydowałam się użyć go jako bazę do lodów (przepis wkrótce), dlatego dodałam do niego odrobinę masła. Lody miały być jagodowe. Czasami przygotowujemy coś z przypadku i tak powstają pyszne, nowe przepisy.  Ale fruit curd właściwie ma przeznaczenie do deserów, dobrze jest więc mieć w lodówce, w słoiczku gotowy curd.
 

 Składniki:
500 g borówek
60 g cukru (drobny kryształ)
40 g miękkiego masła
2 jajka
1 żółtko
2 łyżeczki soku z cytryny
 
Wykonanie:
Borówki zmiksowałam blederem, dodałam cukier, wymieszałam i wstawiłam na gaz do gotowania, aż do rozpuszczenia się cukru. Przetarłam przez sito, żeby pozbyć się drobnych pestek i skórki. W mikserze ubiłam jajka i żółtko, połączyłam z musem, zmiksowałam, dodałam masło i sok z cytryny.
 
 
 
Przełożyłam do rondelka, wstawiłam na mały gaz. Podczas gotowania mus zaczął gęstnieć. Po ok. 10 minutach zdjęłam z gazu, wystudziłam i przełożyłam do  miseczki.
 

Curd można przełożyć do słoiczka i w zamkniętym daje się przechowywać w lodówce około dwóch tygodni. Curd dodaje się do deserów, bitej  śmietany, lodów. Jest doskonały, ma jedwabistą konsystencję i delikatny smak.
 
 
Spróbujcie zrobić coś słodkiego do słodkiego deseru J Życzę SMACZNEGO! Krys
 

28 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę zrobić sobie taki curd:) Koniecznie jagodowy lub z borówek! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sprawa. Zrobiłam cytrynowy. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomyslowy ten przepis!! Mozna uzyc jako sos do lodow i jako deser! Wspaniale!! Koniecznie musze to wyprobowac!! Dziekuje za Krysiu za przepus!! Pozdrawiam goraco:):)

    OdpowiedzUsuń
  4. wooww! borówkowego jeszcze nie widziałam:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo.. wczoraj widziałam podobny przepis!
    Hah.. czyli to znak, że i ja powinnam tą pyszność przyrządzić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ŁAŁ! Wygląda baaardzo kusząco!!!
    Zapisuję przepis!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Już wyobrażam sobie jak wspaniale musi smakować. Świetny pomysł, Krysiu, idealny do letnich deserów. Pozdrawiam słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda ten borówkowy curd :) Zawsze chciałam zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. brzmi i wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurcze swietny!!
    Ka nigdy nie robiłam tego z cytryn, ale pierwszy będzie chyba twój!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wręcz uwodzicielsko, no ja sobie moge jedynie wyobrazić jak to też bosko smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. też sie przymierzam, bo przepis bardzo mi sie podoba:) ale borówek nie lubi moja mała, więc wypróbuję z innymi owocami:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciągle się zbieram by go zrobić, wersja borówkowa tez musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uuu to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. To musi być "niebo w gębie"!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajnie to wymyśliłaś, Krysiu!

    OdpowiedzUsuń
  17. godzina 20:19 a tu takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawy przepis, muszę go koniecznie wypróbować. Pozdrawiam Krysiu i znikam na pewien czas :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam ,mniam !! Apetycznie wygląda. Żeby tak nie trzeba było robić......pomysł świetny :) Chyba napatrzę się tylko na Twoje piekne zdjęcia ,ostatnio mam za mało czasu na robienie sobie takich przyjemności :)) Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

  20. najlepsze są przepisy spontaniczne, powstające pod wpływem chwili, borówkowy curd świetnie się prezentuje - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. mniam! uwielbiam borówki.... jadłabym kilogramami!

    OdpowiedzUsuń
  22. O borówkowym curdzie nie słyszałam, ekstra pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pierwszy raz słyszę... na pewno pyszności. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam te owocowe kremy :) Z borówek musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  25. Też się już dość długo do niego zabieram, muszę w końcu spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  26. piękny kolor, musiał być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  27. Obłędny! Muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń