Przepis ten dedykuję mojej
bratanicy Kasi, która właśnie swój gdzieś zapodziała. W moich zapiskach odnalazłam stary, sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe ale zmodyfikowałam go
poprzez dodanie pysznej, delikatnej masy kremowej do przełożenia. Mam nadzieję,
że ten placek marchewkowy będzie Wam tak smakował, jak moim gościom.
Składniki na
ciasto:
2 duże marchewki
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki cynamonu
po ¼ łyżeczki zmielonych: goździków i ziela angielskiego
sól do smaku
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżka cukru
½ szklanki oleju roślinnego
100 g płatków migdałowych
4 plasterki ananasa z puszki
3łyżki zmielonych orzechów włoskich
dodatkowo:
orzechy włoskie do dekoracji
na masę kremową:
25 dag serka śmietankowego w
kostce
25 dag serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Marchewkę starłam na tarce o średnich oczkach. Wymieszałam mąkę, cukier
(3/4 szklanki), sól, proszek do
pieczenia, sodę i przyprawy.
Jajka ubiłam z 1 łyżką cukru i
kiedy podwoiły swoją objętość wlewałam olej. Wsypałam wszystkie suche składniki.
Dodałam marchewkę, płatki
migdałowe i pokrojone na cząstki ananasy. Wymieszałam delikatnie ale tak, aby składniki dobrze się połączyły.
Przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu odstawiłam do wystudzenia.
Przygotowałam masę kremową:
Zmiksowałam oba serki, dodałam cukier i ekstrakt waniliowy.
Placek przekroiłam
w poprzek na pół. Spód posmarowałam połową kremu. Przykryłam drugą połową ciasta, na które wyłożyłam resztę kremu i rozsmarowałam na całej powierzchni.
Wierzch obsypałam zmielonymi
orzechami i przybrałam połówkami orzechów.
Ciasto jest obłędnie pyszne,
delikatne i wilgotne (dzięki marchewce). Zapraszam do zrobienia i delektujcie
się nim tak jak ja. Życzę SMACZNEGO! Krys
Pozostaje mi tylko Cię uściskać :)
OdpowiedzUsuńZapewne jest pyszne, wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto zasługuje na miano toru. Wgląda tak pysznie, że chętnie już bym go zjadła. Ale na pewno w sobotę upiekę go. Martyna
OdpowiedzUsuńPiekłam ciasto marchewkowe, bez masy. Zawsze smakowało. Teraz chętnie zrobię takie przekładane. Mam nadzieję, że furorę zrobi również na moim stole. Daga
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :)Pysznie wygląda! Dawno nie było u mnie w domu ciasta marchewkowego,muszę to nadrobić i to Twoim przepisem . Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrawdziwa pychotka ;D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasta orzechowe uwielbiam,chyba wybiorę się do Lidla po orzechy i upiekę takie na weekend.
OdpowiedzUsuńA ja jak zwykle buszuję po Pani blogu i szukam słodkości. I znów trafiłem na tyle dobrego w jednym ciastku. Moja dziewczyna znów bedzie miała co robić dla mnie :) no i dla nas :). Jaśko
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe już gotowe. Pyszne wyszło. Szkoda, że nie mogę się pochwalić zdjęciem.
OdpowiedzUsuńCzytam Twojego bloga od dawna. Bardzo mi sie podoba. Dzisiaj odważyłam się i upiekłam ciasto marchewkowe. Zdałam egzamin sama przed sobą. Nic dziwnego, podajesz dobrą instrukcję, że taki antytalnet, jak ja też sobie poradzi. Jestem wdzięczna koleżance, że dała mi linka do Ciebie. Vera
OdpowiedzUsuńPani Krysiu. Ciasto smakuje bardzo (nawet się nie spodziewałam) a wygląda bajecznie, bo upiekłam w tortownicy i wyszedł tort. I tak, nie zmieniałam składników, a mam tort. Zofia
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam ciasto marchewkowe i ostatni raz :) Nie smakowało mi ono, możliwe, że przepis był nie taki lub coś ja źle zrobiłam... Ale teraz to tylko czekam aż spróbuję jak ktoś zrobi te ciasto... po nieudanym wypieku nie mam odwagi próbować dalej :)
OdpowiedzUsuńBardzo żałuję, że moje ciasto szybko zniknęło z talerza. Chętnie zaprosiłabym na kawałek :) Pozdrawiam, Krys
UsuńWczoraj je znalazłam, dziś już się piecze, bo mężowi się oczy zaświeciły jak je zobaczył... Dziękuję, Anita.
OdpowiedzUsuńWitam Pani Krystyno. Chciałabym zapytać o rodzaj serka użytego do masy, czy to serek twarogowy czy może homogenizowany ?. Planuję wykorzystać Pani kuszący przepis w najbliższy weekend. Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam.Kasia.
OdpowiedzUsuńWitam Pani Kasiu. To jest śmietankowy serek z Rawicza w paczkach 250 g. Jest wspaniały do wypieków, jeśli nie chce mi się mielić twarogu to kupuję właśnie ten. Wiaderkowe często są zbyt wilgotne. Proszę ewentualnie spróbować "mój ulubiony". Pozdrawiam :)
Usuń