środa, 30 sierpnia 2017

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków, z topionym serkiem  

Sezon ogórkowy jeszcze się nie skończył.  Czy już macie już zrobione ogórki w słoikach? Ja mam. Zrobiłam różne. Konserwowe, kiszone, koreczki z ogórków ... a ostatnio zrobiłam ogórki na zupę.
Kiedy kupowałam duże ogórki, właśnie takie na zupę do słoików, kupiłam również ogórki na mizerię. Bo były smaczne. Zawsze kupuję z jednego sprawdzonego źródła. Ogórków kupiłam trochę za dużo, więc zrobiłam z nich zupę. Tak, właśnie zrobiłam zupę z ogórków  świeżych, gruntowych z dużą ilością koperku z dodatkiem serka topionego... Zupa wyszła pyszna, delikatna w smaku. Taka, jaką chciałam, żeby była.



Składniki:
500 g ogórków świeżych gruntowych
2 – cebule
4 ziemniaki
1 serek topiony (100 g)
1 duży ząbek czosnku
pieprz  świeżo zmielony do smaku
duży pęczek świeżego koperku




Wykonanie:
Ogórki umyłam, obrałam i część (4 szt.)  starłam na tarce jarzynowej a pozostałe 2 sztuki pokroiłam w kostkę.
Cebulę drobno posiekałam.
Ziemniaki pokroiłam w kostkę.
Czosnek przecisnęłam przez praskę.


Do bulionu wsypałam ziemniaki i wstawiłam do gotowania.
Na dużej patelni rozgrzałam masło klarowane, wrzuciłam cebulę, żeby się tylko zeszkliła. Dodałam czosnek i po chwili dołożyłam ogórki. Smażyłam chwilę ok. 10 minut na średnim ogniu.


Kiedy ziemniaki w bulionie się ugotowały, dodałam do nich całą zawartość patelni.
Wymieszałam i zostawiłam na średnim ogniu jeszcze około 15 minut.
Serek topiony pokroiłam w kostkę i dodałam do gotującej się zupy. Serek się roztopił, zupa się zagęściła. Zdjęłam garnek z ognia.
Przyprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem i całość obficie posyłałam posiekanym koperkiem.


Gorącą zupę rozlałam do miseczek.





Jeśli jeszcze nie jedliście takiej zupy ze świeżych ogórków, to zachęcam i polecam. Póki jeszcze są smaczne ogórki. Życzę SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...


23 komentarze:

  1. za zupą z kiszonych ogórków nie przepadam, takiej z chęcią spróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam takie zupy. Kiedyś robiłam tylko z kiszonych ogórków. Potem zrobiłam wg pani przepisu ogórki na zupę do słoików. I od tej pory zupa z tych ogórków jest u nas hitem. Robię w ciemno wg pani rad i przepisów różne potrawy, dlatego dzisiaj zrobię taką zupę ze świeżych ogórków. Już czuję jak smakuje. Pozdrawiam O.K. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robię ogórki do słoików na zupę wg przepisu Krysi. Już nie wyobrażam sobie innej ogórkowej, odkąd zrobiłam je pierwszy raz.

      Usuń
  3. Fajny przepis na delikatną zupę. Kiedyś jadłam podobną ugotowaną na tzw. wkładce mięsnej, ale zrobić na warzywnym wywarze to dobry pomysł. Ugotuję, bo mam nadmiar ogórków z mojego ogródka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Często ją robię z tych ogórków ze słoiczka. Jest bardzo smaczna i wyjątkowa. Ale ze świeżych ogórków? Pierwsze słyszę!!! Ale co tam. Zrobię. Jest łatwy przepis, ogórki są to tylko robić. Pozdrawiam z końcówki lata :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to dzisiaj zrobię, bo nie miałam pomysłu na zupę...serdecznie pozdrawiam Krysiu, miłego dnia...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam kiedyś zupę ze świeżych ogórków, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię dodawać do zup czy sosów serek topiony, nadaje fajnego smaku potrawom:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym spróbowała. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej zupki jeszcze nie próbowałam, ale bardzo zachęcająco się zapowiada i chętnie wypróbuję :) Pysznie Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam takiej zupy. Ciekawy przepis. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale fajna ogórkowa.
    Już gdzieś je widziałam, ale nie w tej wersji.
    Bardzo lubię tego typu kwaśne smaki.
    Pięknie podana.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię podobną, ale bez serka- muszę wypróbować, ciekawy pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. u mnie właśnie ostatnio gościła:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ta zupka jest pyszna :) ja robię w formie kremu również w dodatkiem serka, który fajnie podkreśla smak :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam i bardzo mi smakowała. Twoja wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  16. Już za mną chodzi ogórkowa od dłuższego czasu... Najczęściej robiłam z ogórków że słoiczka, ale zainteresowała mnie taka alternatywa!

    OdpowiedzUsuń
  17. TAkiej nigdy nie robiłam, bedę musiała wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  18. Krysiu pyszna zupka :-) pozdrawiam kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam tę zupę. Jest pyszna. Wczoraj ugotowałam ją drugi raz :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepis wypróbowany. Zupa jest pyszna i na stałe wpisuję ją do swojego kulinarnego repertuaru.

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja mama była mistrzynią w gotowaniu zupy ogórkowej.
    Jeszcze dzisiaj czuję jej smak i zapach.
    Twoja propozycja na pewno smaczna. :)

    OdpowiedzUsuń