Gołąbki z mięsem i ryżem są
ulubioną potrawą, podobnie jak kotlety mielone. Ktoś już dawno wpadł na pomysł,
żeby te dwie smaczne potrawy połączyć i stworzyć coś, co będzie stanowiło jedną,
jakże inną potrawę ale w smaku przypominająca dwie naraz. Od tej pory powstało
wiele wersji tych niby gołąbków niby kotletów mielonych. Każdy dorzuca coś
swojego, zamienia składniki i po upieczeniu zachwyca się smakiem swojej nowej
potrawy.
Ja też zrobiłam moją wersję
tych niby kotletów, niby gołąbków. Uważam, że są pyszne, delikatne a w smaku
przypominają i gołąbki i kotlety mielone.
Żeby już nie rozpływać się nad
niesamowitym smakiem tej potrawy, zapraszam Was do przepisu na moją wersję....
Składniki:
800 g mięsa wieprzowego
zmielonego (np. karczek)
700 g kapusty (włoska, biała)
duża cebula
2 ząbki czosnku
165 g (1 szklanka) kaszy manny
2 jajka
100 g białego (suchego) ryżu
1 łyżeczka soli
pieprz świeżo zmielony
½ łyżeczki oregano
olej do smażenia
Sos pomidorowy wg tego przepisu:
Składniki na sos:
słoik pomidorów z domowej spiżarni lub...
1 puszka pomidorów bez skóry
1 puszka pomidorów bez skóry
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu (domowego)
1 łyżeczka masła
sól i pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Kapustę bardzo drobno
poszatkowałam, posoliłam obficie lekko ją przy tym zagniatając. Zostawiłam na
około godzinę, żeby zmiękła.
Ryż ugotowałam w osolonej
wodzie.
Cebulę drobno posiekałam.
Czosnek przepuściłam przez
praskę.
Z kapusty odcisnęłam sok i
przełożyłam ją miski, dodałam mięso, wbiłam jajka i dodałam 4 łyżki ryżu,
następnie wsypałam kaszę mannę.
Całość przyprawiłam solą,
pieprzem i oregano
Teraz już wystarczyło masę mięsno-kapuścianą dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzałam olej.
Zwilżonymi dłońmi nabierałam
porcję masy, ukształtowałam na wzór kotletów.
Układałam je na patelni i
smażyłam na średnim ogniu z każdej strony, żeby skórka lekko się przyrumieniła
Zrobiłam sos pomidorowy wg tego
przepisu
Piekarnik włączyłam na 180 ° C.Usmażone kotlety/gołąbki
przełożyłam do naczynia do zapiekania.
Załam sosem pomidorowym i
wstawiłam do piekarnika na około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika od razu podałam na stół.
Takie gorące.
Najbardziej smakują z
bagietką. Przekonajcie się...
Kiedy zdecydujecie się na zrobienie tych smacznych niby gołąbków, niby mielonych, to jedząc zamknijcie oczy i zadajcie sobie pytanie: co to za smak? Gołąbki, czy mielone? Trudno zgadnąć, bo prawda jest po środku. Przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny
na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
A u Ciebie Krysiu znów pyszności. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
lubię to danie, oj bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPrzygotowane tą metodą ułatwiają życie w kuchni. I jest to fajna odmiana:) Ja będąc dzieckiem nie nawiedziłam smaku liścia kapusty z głąbka, brr był dla mnie okropny, ale tak podany byłby zjedzony w calości. A nie tylko sam farsz;)
OdpowiedzUsuńNa pewno je zrobię w nadchodzącym tygodniu.
OdpowiedzUsuńHmm ale pieknie zapachnialo :-) pozdrawiam Krysiu!
OdpowiedzUsuńSmak pyszny :)
OdpowiedzUsuńO, super alternatywa i bez tego mozolnego zawijania. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńRzadko robię gołąbki,choć je uwielbiam, ale mąż nie lubi. Przy najbliższej okazji kotletów mielonych sobie zafunduję takie kotleto-gołąbki, świetny przepis. Mam pytanie, ale tych kotletów już nie otaczasz w mące ani bułce przed smażeniem, tylko takie soute smażysz? Gratuluję tylu czytelników, stuknęło 8 mln, super.
OdpowiedzUsuńWitaj Marzenko. Nie panieruję tych kotlecików, od razu smażę na tłuszczu. Polecam, bo są warte "grzechu"
UsuńDzięki za miły komentarz. Buziaki :)
pyszna odmiana od zwykłych gołąbków :)
OdpowiedzUsuńja dodaje jeszcze poszatkowaną kapustę- ale ta wersja też zapowiada sie pysznie:)
OdpowiedzUsuńReniu, ja też dodaję kapustę poszatkowaną. Jest podane w przepisie :)
UsuńUwielbiam je robić i jeść. Są pyszne :-) miłego wieczorku Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować :-) Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńMuszę ten przepis wypróbować, bo uważam, że będą pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszności, lubimy bardzo :-)
OdpowiedzUsuńWitam ,,mam pytanko,,50min przy ilu stopniach,,czy moge zrobic z kapusta pekinska..Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTemperatura piekarnika to 180 stopni. Już uzupełniłam.
UsuńKapusta pekińska sprawi, że danie będzie delikatniejsze.
Pozdrawiam :)
Witam ,,jaka jest temperature piekarnika..
OdpowiedzUsuń