niedziela, 11 sierpnia 2013

Muffinki marmurkowe z jagodami

Sezon na jagody ciągle trwa. Wykorzystuję te owoce pełne witamin do różnych wypieków.  Chcę się nimi nacieszyć póki jeszcze są. Jeśli szukacie  przepisu na smaczne, owocowe ciasteczka zapraszam do wykonania marmurkowych muffinek z jagodami.
Przepis zaczerpnęłam z książki „Czekolada”. Więc jest i czekoladowo i  jagodowo. A najważniejsze, że jest smacznie :))


Składniki na 12 sztuk:
100 g miękkiego masła
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 jajka
7-8  łyżek mleka
2 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
20 dag jagód
6 kosteczek czekolady
masło do foremek (lub papiloty do muffinek)
 
Wykonanie:
Jagody opłukałam i zostawiłam na ręczniku Papierowym do osączenia. Przygotować foremki. Nasmarować grubo tłuszczem, ewentualnie wyłożyć papilotami do muffinek.
 
 
Masło, cukier, sól i cukier waniliowy utarłam mikserem. Dodawałam stopniowo jajka a następnie mleko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiałam do miski i dodałam do masy jajecznej. Wymieszałam.
 
 
Do 1/3 części masy dodałam kakao i wymieszałam. Do jasnej  masy jajecznej dodałam jagody.
 
 
Następnie za pomocą łyżeczki przekładałam jasne ciasto  z jagodami do foremek. Następnie ciasto kakaowe i lekko nożem zamieszałam, aby się połączyły.  
 
 
Na wierzch  każdej muffinki wcisnęłam  po kawałku czekolady. Wstawiłam do piekarnika w temp. 180 °C na 20-25  minut. Sprawdziłam patyczkiem. Po upieczeniu wyjęłam z foremek i ułożyłam na talerzyku. 
 
 
 
Następny kuszący deser pojawił się na moim stole. Zapraszam Was do spróbowania i życzę SMACZNEGO! Krys

13 komentarzy:

  1. Ślicznie wyglądają Krysiu.
    P.S. Będę odwiedzać bloga regularnie i dodaję do obserwowanych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Gosiu. Dziękuję z odwiedziny na blogu i miły komentarz. Zapraszam... Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  2. Mam wszystkie produkty, więc zaraz upiekę te śliczne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczności i do tego dobrałaś papilotki pod kolor. Brawo :) Iwa

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Krysiu. Kusisz tymi słodkościami, a ja taka wygłodniała po szpitalu, a do tego nie mogę jeść takich pyszności. Muffinki z jagodami muszą być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu. Cieszę się, że wracasz do zdrowia. Dziękuję za miły komentarz. Na jedzenie pyszności przyjdzie czas. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  5. Te muffinki z jagodami na Twojej stronie zachęcają do pieczenia. Zamierzam pierwszy raz upiec je. Na pewno przepis od tak miłej osoby będzie udany:)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że tak myślisz. A Twoje wypieki z pewnością się udadzą. Powodzenia. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  6. Często z Pani przepisów korzystam i jestem po prostu nimi zachwycona. Mam zamiar po raz pierwszy upiec muffinki . Jednak mam do Pani pytanie : mam tylko papierowe foremki i nie jestem pewna czy ciasto się nie rozleje.Proszę Panią o poradę ....:))) Puszysta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Do pieczenia muffinek potrzebne są foremki. Papierowe papiloty właściwie spełniają rolę dekoracyjną i żeby ciasteczka po upieczeniu z foremek łatwiej wyjąć. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  7. Czasami zazdroszczę Twoim domownikom. Tak im dogadzasz...
    Piękne zdjęcia z tymi babeczkami. I te papilotki w jagodowym kolorze :)
    Gratulacje :)
    Nina

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj Krysiu. Zachciało nam się tych mufinek. Masz jakiś pomysł na mufinki w lutym żeby nie były tylko czekoladowe? Bo niestety jagody nie ostały się w domu. Inga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jeśli masz ochotę na inne muffinki, to zajrzyj do zakładki: CIASTECZKA i tam są przepisy na:
      Muffiny z borówkami i orzechami pekan
      Ryżowe muffinki z lyche
      Może akurat takie przypadną Ci do smaku. Pozdrawiam Ingo i życzę miłego weekendu :)

      Usuń