Sezon na jagody ciągle trwa. Wykorzystuję
te owoce pełne witamin do różnych wypieków. Chcę się nimi nacieszyć póki jeszcze są. Jeśli
szukacie przepisu na smaczne, owocowe
ciasteczka zapraszam do wykonania marmurkowych muffinek z jagodami.
Przepis zaczerpnęłam z książki
„Czekolada”. Więc jest i czekoladowo i jagodowo.
A najważniejsze, że jest smacznie :))
Składniki na 12 sztuk:
100 g miękkiego masła
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 jajka
7-8 łyżek mleka
2 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
1 czubata łyżka kakao
20 dag jagód
6 kosteczek czekolady
masło do foremek (lub papiloty
do muffinek)
Wykonanie:
Jagody opłukałam i zostawiłam
na ręczniku Papierowym do osączenia. Przygotować foremki. Nasmarować grubo
tłuszczem, ewentualnie wyłożyć papilotami do muffinek.
Masło, cukier, sól i cukier
waniliowy utarłam mikserem. Dodawałam stopniowo jajka a następnie mleko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiałam
do miski i dodałam do masy jajecznej. Wymieszałam.
Do 1/3 części masy dodałam
kakao i wymieszałam. Do jasnej masy
jajecznej dodałam jagody.
Następnie za pomocą łyżeczki przekładałam
jasne ciasto z jagodami do foremek.
Następnie ciasto kakaowe i lekko nożem zamieszałam, aby się połączyły.
Na wierzch każdej muffinki wcisnęłam po kawałku czekolady. Wstawiłam do piekarnika
w temp. 180 °C na 20-25 minut.
Sprawdziłam patyczkiem. Po upieczeniu wyjęłam z foremek i ułożyłam na
talerzyku.
Następny kuszący deser pojawił
się na moim stole. Zapraszam Was do spróbowania i życzę SMACZNEGO! Krys
Ślicznie wyglądają Krysiu.
OdpowiedzUsuńP.S. Będę odwiedzać bloga regularnie i dodaję do obserwowanych!
Witaj Gosiu. Dziękuję z odwiedziny na blogu i miły komentarz. Zapraszam... Pozdrawiam, Krys
UsuńMam wszystkie produkty, więc zaraz upiekę te śliczne muffinki :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczności i do tego dobrałaś papilotki pod kolor. Brawo :) Iwa
OdpowiedzUsuńWitaj Krysiu. Kusisz tymi słodkościami, a ja taka wygłodniała po szpitalu, a do tego nie mogę jeść takich pyszności. Muffinki z jagodami muszą być przepyszne:)
OdpowiedzUsuńWitaj Aniu. Cieszę się, że wracasz do zdrowia. Dziękuję za miły komentarz. Na jedzenie pyszności przyjdzie czas. Pozdrawiam, Krys
UsuńTe muffinki z jagodami na Twojej stronie zachęcają do pieczenia. Zamierzam pierwszy raz upiec je. Na pewno przepis od tak miłej osoby będzie udany:)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi, że tak myślisz. A Twoje wypieki z pewnością się udadzą. Powodzenia. Pozdrawiam, Krys
UsuńCzęsto z Pani przepisów korzystam i jestem po prostu nimi zachwycona. Mam zamiar po raz pierwszy upiec muffinki . Jednak mam do Pani pytanie : mam tylko papierowe foremki i nie jestem pewna czy ciasto się nie rozleje.Proszę Panią o poradę ....:))) Puszysta
OdpowiedzUsuńWitam. Do pieczenia muffinek potrzebne są foremki. Papierowe papiloty właściwie spełniają rolę dekoracyjną i żeby ciasteczka po upieczeniu z foremek łatwiej wyjąć. Pozdrawiam, Krys
UsuńCzasami zazdroszczę Twoim domownikom. Tak im dogadzasz...
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia z tymi babeczkami. I te papilotki w jagodowym kolorze :)
Gratulacje :)
Nina
Witaj Krysiu. Zachciało nam się tych mufinek. Masz jakiś pomysł na mufinki w lutym żeby nie były tylko czekoladowe? Bo niestety jagody nie ostały się w domu. Inga
OdpowiedzUsuńWitam. Jeśli masz ochotę na inne muffinki, to zajrzyj do zakładki: CIASTECZKA i tam są przepisy na:
UsuńMuffiny z borówkami i orzechami pekan
Ryżowe muffinki z lyche
Może akurat takie przypadną Ci do smaku. Pozdrawiam Ingo i życzę miłego weekendu :)