Mango jest bogatym źródłem
witaminy C i witamin z grupy B, zawiera również magnez, potas i sód. Można go spożywać na surowo lub po przetworzeniu np. w galaretki, kisiele...
Ja proponuję na surowo w
połączeniu z sałatami. Dzisiaj ... sałatka z mango
Składniki:
1 owoc mango
1 torebka mix sałat z rukolą
½ czerwonej papryki
Sos:
wyciśnięty sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Obrałam mango. Nożykiem do
obierania jarzyn wycinałam długie paseczki miąższu, zwijałam fantazyjnie i układam na rozłożonych
listkach sałat na półmisku. Całość polałam sosem. Na chwilę włożyłam do
lodówki. Taką sałatkę można podać jako dodatek do dań mięsnych, lub jako przystawkę.
SMACZNEGO! Krys
Wygląda pysznie. Fantastyczna do mięsa, ale chętnie zjadłabym jako przystawkę witaminową.
OdpowiedzUsuńAch tą sałatkę zapiszę i będę chętnie przygotowywać, bo smaczna pewnie jest, jak zdjęcie mówi:) Alinka
OdpowiedzUsuńTo jest przepis, taki jaki lubię - prosty i czasu dużo nie zajmuje :)) Trzeba tę sałatkę spróbować.... (Patrząc na zdjęcie Twojej sałatki już chce się jeść..) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMasz rację. Sałatki powinny być szybko zrobione i szybko zjedzone. Na zdrowie :) Pozdrawiam, Krys
UsuńNo mango i paprykę już mam, trzeba lecieć po mix sałat, rukolę bardzo lubię, sałatka wygląda super, więc koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńAle świetne połączenie na lato! :) Sałatka z mango - aż mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńSuper, ale czy ta sałatka jest jeszcze czymś posypana ?
OdpowiedzUsuńWitam. Można posypać ulubionymi ziołami, nawet suszonymi. Pozdrawiam :)
Usuń