W upalne dni koniecznie trzeba się schłodzić. Każdy zna
sposób jak i czym. Niekiedy jest to woda mineralna, soki, lody.
Pomyślałam, żeby zrobić tęczowe galaretki. Nie jest to żadna filozofia, ale można się dobrze przy tym bawić tworząc własne kompozycje. Kiedy już moje galaretki się ścięły i
można było się nimi i ochłodzić i delektować, postanowiłam je najpierw sfotografować
i pochwalić się nimi:)
Składniki:
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki wiśniowe
2 galaretki agrestowe
2 galaretki truskawkowe
1 mały jogurt naturalny
odrobina żelowego barwnika (do
deserów) w kolorze granatowym
można użyć soku jagodowego
Galaretki rozpuściłam w gorącej wodzie
w osobnych naczyniach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jedną galaretkę
cytrynową rozpuściłam w 250 ml gorącej wody a po przestudzeniu dodałam do niej
jogurt. Wymieszałam. Pozostawiłam do
wystudzenia. Przygotowałam pucharki i kieliszki. Na dno każdego z
nich wlałam po kilka łyżek galaretki. Te pucharki wstawiłam do zamrażarki. Kiedy
już galaretki stężały wówczas wlewałam następną porcję w innym kolorze.
Ponownie wstawiłam do zamrażarki. I tak do zapełnienia pucharków. Galaretkę, która
pozostała i zastygła, pokroiłam na
cząstki i rozłożyłam na wierzchu pucharków.
Zabawa z galaretkami nie miała końca. To tak, jak tworzenie obrazu. Fantastyczne. Każdy miał jakiś pomysł.
Jednym z pomysłów było zrobienie tęczowej galaretki z...alkoholem dla dorosłych
Zrealizowałam ten pomysł i...
...3 galaretki w różnych smakach rozpuściłam 3 miseczkach w gorącej wodzie. Z tą różnicą że wody dałam zamiast po 500 ml tylko po 350 ml i po ok. 70 ml wódki* w dobrym gatunku. Alkohol powoduje, że galaretki dłużej zastygają. Więc można je wstawić do zamrażarki. Po zastygnięciu galaretki pokroiłam w kostkę i przekładałam do szklanek.
Taka galaretka jest zimna (bo z lodówki) i lekko rozgrzewa :) Zresztą spróbujcie, ale uważajcie na te procenty :)) bo wchodzą do głowy. Ale ogólnie jest smaczna.
Oceńcie sami, które są ładniejsze. Bo jeśli chodzi o smak, to wszystkie są smaczne, lekko słodkie a przede wszystkich chłodne, orzeźwiające i... :) SMACZNEGO! Krys
Jednym z pomysłów było zrobienie tęczowej galaretki z...alkoholem dla dorosłych
Zrealizowałam ten pomysł i...
...3 galaretki w różnych smakach rozpuściłam 3 miseczkach w gorącej wodzie. Z tą różnicą że wody dałam zamiast po 500 ml tylko po 350 ml i po ok. 70 ml wódki* w dobrym gatunku. Alkohol powoduje, że galaretki dłużej zastygają. Więc można je wstawić do zamrażarki. Po zastygnięciu galaretki pokroiłam w kostkę i przekładałam do szklanek.
Taka galaretka jest zimna (bo z lodówki) i lekko rozgrzewa :) Zresztą spróbujcie, ale uważajcie na te procenty :)) bo wchodzą do głowy. Ale ogólnie jest smaczna.
Oceńcie sami, które są ładniejsze. Bo jeśli chodzi o smak, to wszystkie są smaczne, lekko słodkie a przede wszystkich chłodne, orzeźwiające i... :) SMACZNEGO! Krys
* Oczywiście ilość alkoholu dodajecie wg własnego uznania :)
Śliczne te galaretki. Akurat na taką pogodę deser fantastyczny. Spróbowałabym ze wszystkich szklaneczek
OdpowiedzUsuńJak zrobić taką galaretkę jak na drugim zdjęciu? Ile czasu potrzeba, żeby takie cudeńka zrobić? Hania
OdpowiedzUsuńWitaj. Czasu na zrobienie podobnych galaretek potrzeba w zależności od kompozycji. Najlepiej zrobić wieczorem, rano będą gotowe.Część galaretki przelałam do kieliszka i wstawiłam pod kątem do zamrażarki. Kiedy zastygła, dolałam następną w innym kolorze i znów stawiłam do zamrażarki. Po zastygnięciu wlałam kolejną porcję i wstawiłam już pozycji pionowej do stężenia. Po zastygnięciu galaretki przełożyłam z zamrażarki do lodówki. Pozdrawiam, Krys
UsuńGalaretki jak żywe. Skorzystam z podpowiedzi i zrobię je na weekend. Vega
UsuńNajbardziej podoba mi się ostatnie zdjęcie. Od patrzenia kręci mi się w głowie :). Dobry pomysł, ale poczekam aż trochę upał zelży (ze względu na te procenty) i zrobię i zaskoczę moich znajomych
OdpowiedzUsuńTe galaretki są świetnym rozwiązaniem na deser dla dorosłych i dzieci. Koniecznie muszę je zrobić, bo są urocze :)
OdpowiedzUsuńŚliczności i pyszności, jak zwykle tutaj
OdpowiedzUsuńZdjęcia zachwycające !!! Wykonanie przepiękne , warstwy wspaniale wyglądają !!! Na widok tych galaretek przykleiłam się do monitora :)))
OdpowiedzUsuńSuper ! Genialny pomysł:))
Rozbawiłaś mnie tym miłym komentarzem. Dziękuję i pozdrawiam, Krys
UsuńNie miałam barwnika, więc dodałam musu jagodowego, wyszło tak granatowo. I biała galaretka też ładnie wyszła. Teraz zalałam ostatnią warstwę i niech się mrożą do jutra. Dzięki za kolorowy przepis, Iwona
OdpowiedzUsuńWczoraj u mnie było deserowo. Tak więc były galaretki "procentowe" pokrojone w kostkę z lodami. Wszystkim się podobało i smakowało i było wesoło (bo procentów dodałam więcej niż w przepisie) :)
OdpowiedzUsuńKrysiu próbowałam robić takie galatetka nawet z kolorem smerfowym, ale niestety brak mi cierpliwości! Podziwiam cie za wytrwałość
OdpowiedzUsuńWyszły Krysiu naprawdę cudnie, mi trochę brakuje cierpliwości do tworzenia takich deserów, ale galaretki lubię i sama często robię
OdpowiedzUsuńAle piękne i pewnie smakowite galaretki❤. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńbalakier-style.pl