piątek, 4 lipca 2014

Medaliony z indyka zapiekane z warzywami

Dzisiejszy przepis na zapiekane medaliony wziął się stąd, że jadłam podobne  ze schabem. Zainspirowana ciekawym daniem postanowiłam zrobić  własną wersję.  Jak mi to się udało? Nam smakowało. A to jest najważniejsze. Możecie spróbować. Polecam, bo warto :)
 

Składniki :
60 dag (6 szt.) medalionów z indyka
pęczek młodej marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
4 pomidory
½ młodej kapusty
pęczek szczypiorku
młoda cukinia
1 por (białą część)
zioła prowansalskie
sól i pieprz
3 łyżki oliwy
olej do smażenia
 
Wykonanie:
Medaliony opłukałam wodą, odłożyłam na papierowy ręcznik. Posypałam solą i oprószyłam pieprzem i natarłam zmiażdżonym czosnkiem.
Na patelni rozgrzałam olej i przesmażyłam medaliony z każdej strony. Odłożyłam na talerzyk.
 

Piekarnik nastawiłam na 180 °C.
 
 
 
 
 
 
 
 
Warzywa oczyściłam i umyłam. 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam  pokrojone: pomidory w ósemki, kapustę na ćwiartki, marchewkę w słupki, cukinię, por i cebulkę ze szczypiorku w krążki. Posypałam ziołami, zalałam oliwą i wstawiłam pod przykrciem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie do warzyw dołożyłam medaliony, które rozłożyłam pomiędzy warzywami. Ponownie wstawiłam do piekarnika na 30 minut.
 

Moje medaliony podałam z  ziemniakami.
 



 
Bardzo smaczne danie na obiad.  Mięso zapiekane, duszone w wytworzonym sosie, delikatne.... Jeśli lubicie mięso z indyka, zapewniam, że zasmakuje Wam w takiej wersji. Pozostaje mi tylko życzyć SMACZNEGO! Krys 

35 komentarzy:

  1. Danie wygląda na bardzo lekkie, a takie w lecie smakują najlepiej! podoba mi sie,też ilość i różnorodność dodanych warzyw:) miłego dnia, pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam kłopot z głowy, bo nie widziałam co jutro na obiad zrobić. Dzięki Krys! Ale akuratna propozycja. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu, Vera

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota, indyczek a do tego warzywka. Zdrowo i smacznie, to lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie domu częściej jemy mięso z indyka niż wieprzowe. Skorzystam z tego przepisu, bo jest urozmaicony warzywami. Na pewno wprowadzę do mojego menu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i takie domowe obiadku lubie najbardziej:) już mi cieknie ślinka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie w sam raz dla mnie. Uwielbiam indyka, a z takimi dodatkami musi być pyszny :) Na pewno jest, bo tak wygląda apetycznie na zdjęciach, że nie mam wątpliwości co zrobić w niedzielę na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowitości, indyk,cukinia i marchew uwielbiam takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu to jest pychotka.Wspaniałe danie i warte zrobienia.Lubię mięsko z warzywami.Dzięki za przepis.pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym taki pyszny obiadek, oj zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba w sobotę przyrządzę coś w tym stylu. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie obiady. Warzywa nadają fantastycznego aromatu! Muszę spróbować Twojego dania, Krysiu. Pozdrawiam słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pysznie na Twoim talerzu, obiad idealny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wartościowy i treściwy obiad :) uwielbiam zapiekane warzywa!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie jedzonko - zdrowo i pysznie ! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. medalionów z indyka chyba jeszcze nie miałam okazji jeść bądź nie pamiętam. wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. wszystko wygląda przepysznie a szczególnie stosik warzyw, danie na pewno jest mało kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu przepyszny obiadek, uwielbiam takie obiadki :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jadłam takie, są pyszne. Miłego weekendu. Pozdrawiam Cię Krysiu ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  19. I znowu smakowitości, uwielbiam, pychota:):)

    OdpowiedzUsuń
  20. Krysiu u Ciebie je się zawsze pysznie ,po królewsku .

    OdpowiedzUsuń
  21. Całość prezentuje się doskonale. Taki obiad to rozumiem. Smaczny i zdrowy:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Krysiu na Ciebie zawsze można liczyć. Kiedy tu zaglądam to wiem, że zawsze masz coś pysznego na obiad:))

    OdpowiedzUsuń
  23. pysznie i zdrowo ! to lubię ☺

    OdpowiedzUsuń

  24. te medaliony i stos warzyw - robią wrażenie, naprawdę świetna propozycja na obiad, muszę zrobić u nas w domu, tym bardziej, że marchewkę i cebulę mam już na działce - super - pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  25. Wszystko tak smacznie wygląda :D mniam

    OdpowiedzUsuń
  26. Dobry przepis, korzystam z Twoich porad i przepisów...jesteś świetną kucharką...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  27. moje smaki, przepis zapisałam sobie do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam, trochę modyfikując :) przepyszny obiad :)

      Usuń
  28. Smaczny pomysł .Muszę wypróbować ten przepis.Moja rodzinka lubi indyka na obiad.Zbliża się weekend , pomysł na obiad jest -dzięki.Jak zawsze piękne zdjęcia ....wszystko jest na Twoim blogu piękne ! :))

    OdpowiedzUsuń
  29. A w jakiej temperaturze piec warzywa, a w jakiej potem razem z mięsem? Właśnie kupiłam medaliony i trafiłam na Pani przepis. Wygląda pysznie i czegoś takiego szukałam. Proszę podać temperaturę, bo nie chcę mięsa wysuszyć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Wszystko pieczemy w tej samej temperaturze (180 st.). Podczas pieczenia warzywa puszczą sok, więc pod przykryciem wytworzy się para i nie ma obawy, że mięso się wysuszy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  30. Czy można użyć brukselki bo teraz to raczej trudno o młodą kapustę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać brukselkę. Wszystko zależy od ulubionych smaków. Można też dodać kapustę pekińską. Pozdrawiam :)

      Usuń
  31. niestety wyszły mi gumowate mimo dokładnego zobienia

    OdpowiedzUsuń