wtorek, 14 czerwca 2016

Ciasto ucierane z rabarbarem

Najłatwiejsze ciasto z owocami to takie ucierane, które zawsze się udaje i zawsze smakuje.
Nie raz, kiedy naszła mnie ochota na coś słodkiego, a w kuchni okazało się że mam wszystkie potrzebne składniki do upieczenia ciasta zaczyna się improwizacja. Coś się doda, zamieni się jakiś składnik na inny i już jest niepowtarzalne pyszne ciasto. A po chwili, kiedy już zapach pieczonego ciasta roznosi się po domu, ślinka cieknie na samą myśl... jakie to będzie smaczne ciasto...
Zapraszam więc Was na najłatwiejsze ucierane ciasto do którego dodałam rabarbar i na koniec wsypałam kruszonkę, która wcześniej została po jakimś wypieku.  Oczywiście, można zrobić bez kruszonki, ale sami wiecie, że na cieście to właśnie ona jest najsmaczniejsza
  
(Foremka 25x31 cm)

 
Składniki:
650 g rabarbaru (opłukany, obrany)
60 g brązowego cukru
200 g masła
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
220 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
 
 
 
 
Ponadto:
kruszonka (zamrożona, przygotowana wcześniej) brak na zdjęciu
 
Wykonanie:
Najpierw przygotowałam rabarbar.
 
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Rabarbar pokroiłam na kawałki 2-3 centymetrowe. Przełożyłam do brytfanki, zasypałam brązowym cukrem i wymieszałam. Przykryłam srebrną folią i wstawiłam do piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie przemieszałam rabarbar i wstawiłam ponownie do piekarnika bez przykrycia. Tym razem na 5-7 minut. Odstawiłam do wystudzenia.
 

Masło utarłam z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym żółtku. Następne dodawałam wtedy, kiedy poprzednie dobrze wmieszało się do masy.
Dodałam startą na tarce skórkę z cytryny.  
Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia i wsypywałam po łyżce do masy. Miksowałam mikserem na małych obrotach.
Z białek ubiłam sztywną pianę i dodałam do masy. Tym razem wszystko delikatnie wymieszałam łopatką.
 

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam przygotowanym ciastem.
Rabarbar rozłożyłam na wierzchu.
Na koniec rozsypałam kruszonkę i wstawiłam foremkę do piekarnika na około 40 minut.
 

Pu wystudzeniu, wyjęłam z foremki obsypałam cukrem pudrem 
 
 
 


Jeśli macie potrzebne składniki i... rabarbar, to zachęcam Was do upieczenia tego pysznego ciasta i życzę SMACZNEGO! Krys

Po inne przepisy na ciasta z rabarbarem zapraszam tutaj:
Maślane ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasto rabarbarowe z brzoskwiniami

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...    
 

 

24 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto, jest przepyszne a proste ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś rabarbar jadłam świeżo co osobiście urwane, kwaśny, że aż wykrzywiał, czasami maczany w cukrze. Obecnie nie jadłam rabarbaru pod żadną postacią ponad 25 lat, bo się okazało, że miewam po nim atak kamicy nerkowej, także trudno, lubię z truskawkami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ucierane, z rabarbarem robiłam w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto Krysiu. Porywam kawałek do kawki :-) miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię wszelkie ucierańce. Z rabarbarem akurat takiego jeszcze w tym sezonie nie jadłam, dlatego tym bardziej zrobiłaś mi nie lada smaka. Lubię bardzo ciasta z owocami sezonowymi. Jedyne w swoim rodzaju :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smak dzieciństwa u babci na wsi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię ciasta z rabarbarem. Mają taki fajny smaczek i zawsze kojarzą mi się z początkiem lata :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje za świetne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj zjadlabym kawaleczek, dawno takich pysznosci nie jadlam. Apetyczne.Pozdrawiam Cie Krysiu serdecznIE :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham wszystkie ciasta z rabarbarem!

    OdpowiedzUsuń
  11. ucierane ciacha są najlepsze :) wystarczy minimum wysiłku by cieszyć podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. KRYSIU, same pyszności u Ciebie a tu nie wolno jeść /ale choć pooglądam sobie, pomlaskam ha!ha!/. Buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  13. Krysiu takie ciacha zawsze mają wzięcie :)
    z rabarbarem jest wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy rabarbar trzeba wcześniej obrać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałam w składnikach: rabarbar opłukany i obrany :)

      Usuń
  15. Z rabarbarem to ja zjem zawsze,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Do niedawna rabarbaru nie lubiłam, ale nawet wtedy takie ciasto spokojnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja w tym roku nie piekłam ciasta z rabarbarem :(
    ale jeszcze wszystko przede mną...

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam ciasto z rabarbarem, a w tym roku jakoś przespałam rabarbar. Muszę to nadrobić, jeśli mi się jeszcze uda.

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności! Chętnie bym spróbowała kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń