czwartek, 11 lipca 2013

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Dzisiaj sięgnęłam po owoc, któremu rzadko dajemy szansę się wykazać. Zdecydowałam się zrobić ciasto z rabarbarem. Rabarbar jest źródłem witaminy A, C i E a także potasu i błonnika. Dodatkowo, żeby przełamać kwaskowaty smak rabarbaru dodałam słodkie truskawki. A zwieńczeniem całego dzieła była pyszna, kruszonka (którą uwielbia mój mąż J). Takie połączenie smaków dało niesamowity efekt pysznego ciasta. Takiego akurat na weekend. 


 (Na blaszkę 24 x 28 cm)
Składniki na ciasto:                             
20 dag mąki pszennej                          
15 dag masła                                      
½ szklanki cukru                                 
1 jajko                                              
szczypta soli                                      
                                                        
                                                         
                                                         
Składniki na krem:                                  Na masę:
po 2,5 dag:                                            kubeczek 200 g kwaśnej śmietany
- zmielonych orzechów włoskich            15 dag serka mascarpone (ewentualnie biały serek)
- masła                                                  12 dag cukru
- mąki                                                    5 dag mąki
- cukru                                                   3 jajka
1 jajko
bułka tarta
3 łyżki cukru do rabarbaru

Na kruszonkę:                                         Ponadto:
15 dag mąki pszennej                              1 kg obranego rabarbaru
10 dag zmrożonego masła                        0,5 kg truskawek
1 mały cukier waniliowy                           cukier puder do posypania ciasta
5 dag cukru pudru
1 żółtko

Wykonanie:
Rabarbar pokroiłam na małe kawałki, przełożyłam do miski,  zasypałam cukrem i odstawiłam. Truskawki opłukałam, odsączyłam, oderwałam szypułki.

 

Z mąki, masła, cukru, jajka i soli zagniotłam szybko kruche ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam na 30 minut do lodówki.
 
 
W tym czasie  zrobiłam krem:  
Orzechy,  masło, mąkę i cukier utarłam mikserem i dodałam jajko.
Ciasto wyjęłam z lodówki i wyłożyłam nim dno blaszki, wyścielonej  papierem do pieczenia. Następnie  rozsmarowałam krem, posypałam bułką tartą  i na wierzch  wyłożyłam odsączony rabarbar.
 
Składniki na masę wymieszałam, wylałam na  wierzch rabarbaru,  następnie rozłożyłam pokrojone na połówki truskawki.


Szybko zrobiłam kruszonkę:
Masło posiekałam nożem razem z mąką. Siekając dodałam cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodałam żółtko. Szybko rozkruszyłam palcami i kiedy już wszystkie składniki nabrały postaci kruszonki rozsypałam ją równomiernie na truskawkach.


Blaszkę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (termoobieg) na 70 minut. Wystudzone posypałam cukrem pudrem.



 

Jest bardzo smaczne. Każdy znajdzie w nim jakiś ulubiony smak: rabarbaru, orzechów, truskawek i oczywiście chrupiącej kruszonki. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys

17 komentarzy:

  1. Witaj Krysiu.Twoje przepisy brzmią tak apetycznie,że ja kobieta lubiąca słodkości mam ochotę ugryżć ekran komputera haha,Pozdrawiam i życzę słonecznego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak sugestywnie to działa... Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
    2. Bardzo sugestywnie :) ANN

      Usuń
  2. Smacznie wygląda. Nie piekłam ciasta w połączeniu rabarbaru z truskawkami. Wydaje mi się dobry pomysł. Upiekę, bo mnie zaciekawił przepis, Anka

    OdpowiedzUsuń
  3. ~Ola~ Lubię ciasta z kruszonką. A teraz idę po rabarbar i truskawki. Muszę upiec takie ciasto. Ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto warte upieczenia nie tylko na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak ładnie przedstawiłaś to ciasto, że aż ciągnie mnie do kuchni, aby je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz dwa wyjścia, albo upiecz, albo...zapraszam do mnie, jest już gotowe :))) Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  6. Ta kruszonka na cieście, to jest to co lubię. Świetne połączenie tych słodkości z kwaskiem. Dzisiaj upiekę, bo mi ślinka leci na sam widok

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje ciasto już sprawdzone. Wyszło bardzo smaczne i ładne, jak na zdjęciu. A kruszonka, palce lizać. Zofia

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj upiekłam to ciasto. Jest pyszne !!! Zamiast truskawek ,rabarbar wymieszałam ze świeżymi poziomkami zebranymi w lesie.(udany spacer).W najbliższym czasie powtórka tego ciasta (tym razem z truskawkami). Ciasto godne polecenia.....Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, kiedy moje przepisy sprawdzają się w Waszej kuchni, kiedy próbujecie zmieniać i dodawać coś, co tworzy nowe wersje i dzielicie się tym na moim blogu. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  9. No i proszę, było ciasto i nie ma ciasta. A dlaczego? Bo było wspaniale smaczne. Za każdym razem tak jest. I tak raz na tydzień musi mi wystarczyć tych słodkości. Czekamy z moją dziewczyną na te tartaletki :) Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiua z samym rabarbarem też może być??Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Oczywiście, że może być bez truskawek. Jeśli musi??? Ale będzie miało inny smak i to będzie już inne ciasto. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Pani Krysiu mam pytanie: Jaka iloscia cukru zasypac rabarbar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ilość cukru do rabarbaru podałam w składnikach na krem: "3 łyżki cukru do rabarbaru". Właśnie tym cukrem należy go zasypać. Pozdrawiam :)

      Usuń