Dzisiaj sięgnęłam po owoc, któremu rzadko dajemy szansę się wykazać. Zdecydowałam się zrobić ciasto z rabarbarem. Rabarbar jest źródłem witaminy A, C i E a także potasu i błonnika. Dodatkowo, żeby przełamać kwaskowaty smak rabarbaru dodałam słodkie truskawki. A zwieńczeniem całego dzieła była pyszna, kruszonka (którą uwielbia mój mąż J). Takie połączenie smaków dało niesamowity efekt pysznego ciasta. Takiego akurat na weekend.
(Na blaszkę 24 x 28 cm)
Składniki na ciasto:
20 dag mąki pszennej
15 dag masła
½ szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
Składniki na krem: Na masę:
po 2,5 dag: kubeczek 200 g kwaśnej śmietany
- zmielonych orzechów włoskich 15 dag serka mascarpone (ewentualnie biały serek)
- masła 12 dag cukru
- mąki 5 dag mąki
- cukru 3 jajka
1 jajko
bułka tarta
3 łyżki cukru do rabarbaru
po 2,5 dag: kubeczek 200 g kwaśnej śmietany
- zmielonych orzechów włoskich 15 dag serka mascarpone (ewentualnie biały serek)
- masła 12 dag cukru
- mąki 5 dag mąki
- cukru 3 jajka
1 jajko
bułka tarta
3 łyżki cukru do rabarbaru
Na kruszonkę: Ponadto:
15 dag mąki
pszennej 1 kg obranego rabarbaru
10 dag zmrożonego masła 0,5 kg truskawek
1 mały cukier waniliowy cukier puder do posypania ciasta
5 dag cukru pudru
1 żółtko
Wykonanie:
Rabarbar pokroiłam na małe
kawałki, przełożyłam do miski, zasypałam
cukrem i odstawiłam. Truskawki opłukałam, odsączyłam, oderwałam szypułki.
Z mąki, masła, cukru, jajka i soli zagniotłam szybko kruche ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam na 30 minut do lodówki.
W tym czasie zrobiłam krem:
Orzechy, masło, mąkę i cukier utarłam mikserem i
dodałam jajko.
Ciasto wyjęłam z lodówki i wyłożyłam
nim dno blaszki, wyścielonej papierem do
pieczenia. Następnie rozsmarowałam krem,
posypałam bułką tartą i na wierzch wyłożyłam odsączony rabarbar.
Składniki na masę
wymieszałam, wylałam na wierzch
rabarbaru, następnie rozłożyłam pokrojone
na połówki truskawki.
Szybko zrobiłam kruszonkę:
Masło posiekałam nożem razem z mąką. Siekając dodałam cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodałam żółtko. Szybko rozkruszyłam palcami i kiedy już
wszystkie składniki nabrały postaci kruszonki rozsypałam ją równomiernie na
truskawkach.
Blaszkę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (termoobieg) na 70 minut. Wystudzone posypałam cukrem pudrem.
Jest bardzo smaczne. Każdy znajdzie w nim jakiś ulubiony smak: rabarbaru, orzechów, truskawek i oczywiście chrupiącej kruszonki. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
Witaj Krysiu.Twoje przepisy brzmią tak apetycznie,że ja kobieta lubiąca słodkości mam ochotę ugryżć ekran komputera haha,Pozdrawiam i życzę słonecznego dnia
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tak sugestywnie to działa... Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam, Krys
UsuńBardzo sugestywnie :) ANN
UsuńSmacznie wygląda. Nie piekłam ciasta w połączeniu rabarbaru z truskawkami. Wydaje mi się dobry pomysł. Upiekę, bo mnie zaciekawił przepis, Anka
OdpowiedzUsuń~Ola~ Lubię ciasta z kruszonką. A teraz idę po rabarbar i truskawki. Muszę upiec takie ciasto. Ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńCiasto warte upieczenia nie tylko na weekend :)
OdpowiedzUsuńTak ładnie przedstawiłaś to ciasto, że aż ciągnie mnie do kuchni, aby je zrobić:)
OdpowiedzUsuńMasz dwa wyjścia, albo upiecz, albo...zapraszam do mnie, jest już gotowe :))) Pozdrawiam, Krys
UsuńTa kruszonka na cieście, to jest to co lubię. Świetne połączenie tych słodkości z kwaskiem. Dzisiaj upiekę, bo mi ślinka leci na sam widok
OdpowiedzUsuńMoje ciasto już sprawdzone. Wyszło bardzo smaczne i ładne, jak na zdjęciu. A kruszonka, palce lizać. Zofia
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam to ciasto. Jest pyszne !!! Zamiast truskawek ,rabarbar wymieszałam ze świeżymi poziomkami zebranymi w lesie.(udany spacer).W najbliższym czasie powtórka tego ciasta (tym razem z truskawkami). Ciasto godne polecenia.....Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, kiedy moje przepisy sprawdzają się w Waszej kuchni, kiedy próbujecie zmieniać i dodawać coś, co tworzy nowe wersje i dzielicie się tym na moim blogu. Pozdrawiam, Krys
UsuńNo i proszę, było ciasto i nie ma ciasta. A dlaczego? Bo było wspaniale smaczne. Za każdym razem tak jest. I tak raz na tydzień musi mi wystarczyć tych słodkości. Czekamy z moją dziewczyną na te tartaletki :) Jaśko
OdpowiedzUsuńKrysiua z samym rabarbarem też może być??Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Oczywiście, że może być bez truskawek. Jeśli musi??? Ale będzie miało inny smak i to będzie już inne ciasto. Pozdrawiam :)
UsuńPani Krysiu mam pytanie: Jaka iloscia cukru zasypac rabarbar?
OdpowiedzUsuńWitam. Ilość cukru do rabarbaru podałam w składnikach na krem: "3 łyżki cukru do rabarbaru". Właśnie tym cukrem należy go zasypać. Pozdrawiam :)
Usuń