piątek, 5 sierpnia 2016

Ogórki w zalewie z kurkumą

Ogórki, ogórki... sezon ogórkowy trwa. Ja już mam w mojej spiżarni całkiem sporą kolekcję słoiczków (zapełnionych) na zimę. A Wy? Jeśli macie jeszcze puste słoiki i wolne miejsce na półce w spiżarni, to polecam te właśnie ogórki w zalewie z kurkumą. Robi się je bardzo szybko, a potem szybko znikają. Jak zresztą inne przetwory.





Składniki:
ogórki średniej wielkości
1 l wody
1 szklanka (250 ml) octu 10%
1,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
2 łyżeczki kurkumy
ziele angielski
listek laurowy




Wykonanie:
Ogórki namoczyłam w zimnej wodzie.
Wszystkie składniki zalewy umieściłam w garnku. Zagotowałam i odstawiłam, żeby wystygła.
Ogórków nie obierałam, odcięłam  końcówki i pokroiłam w plastry.


Do wyparzonych słoików włożyłam ogórki ustawiając je pionowo.
Wszystkie słoiki zalałam zimną zalewą.


Słoiki zamknęłam i pasteryzowałam 3 minuty (od momentu zagotowania się wody).
Kolejne słoiczki trafiły na półkę do spiżarni.


Polecam te ogórki do słoiczków. Jeśli macie ochotę na inne przetwory, zapraszam do MENU: DOMOWE PRZETWORY. Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...   


26 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie domowe ogóreczki, takich z kurkumą jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne ogórasy :)lubię kombinacje smakowe z ogórkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ogorki, ka robię je w postaci sałatki. Ogórki obieram, kroję na plasterki I dodaję jeszcze cebulę w piórkach ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama takie robi, są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne na imprezki. Pozdrawiam Krysiu. Ja również siedzę w przetworach ogórkowych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonale je znam. Moja mama je robi (choć nie co roku). Są pyszne. Mają ciekawy, intensywny kolor. Nic tylko się rozsmakowywać! Uwielbiam. Przypomniałaś mi o nich, bo dawno nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak one pięknie wyglądają w tych słoikach! Jestem ogromnie zaciekawiona ich smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam ten przepis, też takie robię, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne są ;) ja jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  10. ogórki z kurkumą - brzmi to bardzo zachęcająco :) oj powinnam coś zrobić, powinnam ;) może takie ogórki ?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Krysiu przepis znam, może nieco inne proporcje, ale też pysznie smakują:)
    za to kroiłam je w ćwiartki, teraz zrobię w paseczki- niby też znam, ale robiłam tak tylko kanapkowe:)
    buziaki weekendowe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na ogórki :) też takie zrobie. A gdzie można kupic takie naklejki
    na słoiczki ?
    Gratuluje świetnego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Dziękuję za miły komentarz. Naklejki były dodatkiem w jakiej gazecie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Moja mama robi z curry. Uwielbiam te ogórki!

    OdpowiedzUsuń
  14. Tego przepisu nie znam, może zrobię na próbę...pozdrawiam Krysiu...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe ! Muszę spróbować bo u mnie wieje nudą z ogórkami, zawsze robię klasyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W sobotę zrobiłam 10 słoiczków. Jeden wczoraj spróbowaliśmy. Takie smaczne, ze dzisiaj zrobię kolejne. Pozdrawiam Pani Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę zakasać rękawy i do roboty :-)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ ja lubię takie ogóreczki, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiła w zalewie curry, z kurkuma jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wow, ślinka mi cieknie.
    Kiszone ogórce już w słojach. I myślałam, ze już w tym roku z ogórkami skończone, a tu taka Krysiu wspaniała propozycja...

    OdpowiedzUsuń