niedziela, 7 maja 2017

Pierogi z kurczakiem i brokułami

Pierogi, pierożki... słodkie czy też z farszem pikantnym są takim daniem którego się nie odmawia. Smakują wszystkie, bez wyjątku. Znamy te tradycyjne, które są żelaznym daniem każdej gospodyni, ale chętnie sięgamy po coś nowego. Odkrywamy nowe smaki i próbujemy nieznane dotąd farsze na pierogi.  No bo cóż, idealne ciasto na pierogi już  znacie, czas na ciekawy, niebanalny farsz. W ten właśnie sposób powstają smaczne, smaczniejsze... najsmaczniejsze pierogi. Dzisiaj farsz z kurczakiem i brokułami. Znacie? Jeśli nie to zachęcam, bo warto zjeść takie pyszne pierogi.


Składniki na 30 szt:
ciasto (połowa porcji) wg przepisu na idealne ciasto na pierogi
320 g pojedynczego  fileta z kurczaka
część  brokuła
60 g masła
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
¼ łyżeczki papryki pikantnej
sól
pieprz świeżo zmielony
pól pęczka natki pietruszki


Wykonanie:
Fileta po umyciu pokroiłam na duże kawałki.
Do miseczki wlałam 1 łyżkę oleju, dodałam posiekane 2 ząbki czosnku, ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Wymieszałam. Włożyłam kawałki fileta i dokładnie obtoczyłam w tej mieszance.


Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, wrzuciłam posiekaną cebulę i zeszkliłam ją.
Dołożyłam mięso i dokładnie ale krótko obsmażyłam wszystkie kawałki z każdej strony.


Brokuła umyłam i ugotowałam w lekko osolonej wodzie al dente.
Wystudzone mięso zmieliłam w maszynce. Dodałam rozdrobnionego (widelcem) brokuła i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam i ... farsz gotowy.


Kawałki ciasta rozwałkowałam na placki i wykrawałam krążki. Na każdym rozłożyłam po łyżeczce farszu i sklejałam tak żeby farsz się nie wydostał na zewnątrz. Dla pewności docisnęłam ząbkami widelca przy okazji utworzyła się falbanka.


Po ulepieniu wszystkich pierogów...


... zagotowałam osoloną wodę w garnku i gotowałam porcjami moje pierogi.
 Gotowałam krótko ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Wyłożyłam na półmisek i polałam stopionym, klarowanym masłem i posypałam drobno posiekaną natką pietruszki


Wspaniałe, pyszne, doskonale przyprawione pierogi. A połączenie mięsa (przesmażonego z przyprawami) z brokułem dało smak... niepowtarzalny.




Koniecznie musicie spróbować takich pierogów. Polecam, polecam... i życzę SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...



24 komentarze:

  1. zdecydowanie zjadłabym kilkanaście sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi jadam dość często i muszę przyznać, że naprawdę różnych już próbowałam, ale taki z kurczakiem i brokułami wciąż są dla mnie zagadkowym smakiem i nieodkrytym przepisem. Z chęcią bym przetestowała! :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. VIOLA
    Odkąd przeczytałam na tym blogu przepis na pierogi z mięsem często je robię. Są naprawdę rewelacyjne i cała moja rodzina je uwielbia. Teraz jestem zainteresowana tym farszem. Zdecydowanie mówię TAK! Na pewno zrobię te pierogi, bo mnie intryguje to połączenie z brokułem. Pani Krysiu, jest Pani świetna w tym co Pani robi i nam pokazuje jak i co i czym nadziać. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię pierogi z każdym nadzieniem. Te, które najbardziej smakują zostają ze mną na zawsze. Przypuszczam, że te pierogi też polubię. Na wtorek zrobię na bank. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Często robię pierogi z kurczakiem ale żeby dodać brokuły to jeszcze nie widziałam:) Fajny kolorek nadzienia:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wspaniale :) Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja ostatnio robiłam ruskie. Te Twoje mają rzeczywiście niebanalny farsz. Następnym razem go wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię to połączenie smaków, więc dla mnie to świetne pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawy farsz :) jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z brokułami jeszcze nie jadłam, ale zapowiadają się pysznie :) Chętnie bym spróbowała takiego pierożka. :)
    Miłej niedzieli Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierogi Krysiu z tego co bardzo lubię, ze szpinakiem jadłam ale takich ze szpinakiem i kurczakiem jeszcze nie. Dobry przepis, muszę zapisać...pozdrawiam serdecznie, buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszą bosko smakować

    OdpowiedzUsuń
  13. Takich nie robiłam, ale mnie kusisz.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zjadłabym z chęcią takie pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jadłam takich nigdy! Ale mi narobiłaś smaku!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robię podobne Krysiu. Czasami tak zagospodarowuje mięsko z rosołu. Bardzo je lubię. Twoje są jeszcze lepsze, bo mięsko obsmażone :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nie jestem pirogowa, ale ten zjadłabym z apetytem! :)Krysiu, podziwiam Cię za te kulinarne umiejętności! i za to, że Ci się chce! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne!
    Zjadłabym cały talerz...

    OdpowiedzUsuń
  19. kurczę, z takim nadzieniem się jeszcze nie spotkałam! A zapowiada się super smacznie, nie masz kilku zamrożonych podrzucić? :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Krysiu my uwielbiamy wszystkie pierog i choć takich jeszcze nie robiła, to z pewnością też by nam smakowały
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  21. Mąż uwielbia! Wypróbujemy przepis. :)

    OdpowiedzUsuń