Maj to miesiąc, w którym nie braknie
okazji do uroczystych spotkań w gronie rodziny, a tym samym przygotowania
wykwintnych dań obiadowych, kolacji i pysznych deserów. Będą Komunie Święte,
Dzień Matki ... Co w takim dniu podać na stół i czym ugościć naszych wspaniałych
gości, żeby było i ładnie i smacznie?
Mam propozycję na pyszny, wykwintny obiad...
Składniki:
800 g filetu z indyka
sól
pieprz kolorowy świeżo
zmielony
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła klarowanego
1 duża (500 g) bulwa kopru
włoskiego
2 łyżki soku z cytryny
¼ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
150 ml białego wytrawnego wina
350 g pieczarek
młoda cebulka
kilka sztuk pomidorów
suszonych w oliwie
¾ szklanki bulionu drobiowego
½ szklanki śmietanki kremówki
(30%)
Wykonanie:
Mięso umyłam i osuszyłam
ręcznikiem papierowym. Owinęłam bawełnianą nicią, żeby nadać mu ładny kształt.
Oprószyłam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzałam olej z
masłem i na gorącym tłuszczu obsmażyłam mojego fileta z każdej strony. Wystarczy,
żeby tylko zamknąć włókna mięsa, aby wszystkie soki zostały wewnątrz. Wówczas
mięso po upieczeniu jest soczyste.
Piekarnik nagrzać do
temperatury 180 °C.
Mięso włożyłam do naczynia
żaroodpornego, polałam 3 łyżkami
tłuszczu z patelni i podlałam 3 łyżkami wody. Przykryłam i wstawiłam do
gorącego piekarnika na około 30 -35 minut.
Po tym czasie ponownie polałam
mięso wytworzonym sosem i znów wstawiłam do piekarnika na 30 minut, ale już bez
przykrycia, żeby mięso się zrumieniło na wierzchu. Po upieczeniu zostawiłam
fileta pod przykryciem, żeby nie ostygł.
Koper włoski oczyściłam i
umyłam. Odcięłam z niego łodygi nad samą bulwą, przekroiłam na ćwiartki.
Pieczarki po oczyszczeniu i
umyciu poszatkowałam w plasterki.
Pomidory odsączyłam z oliwy i
pokroiłam w paseczki a potem jeszcze na pół.
Cebulki oczyściłam i pokroiłam
w grube (około 1 cm) krążki.
Do rondla włożyłam koper,
wlałam wino i 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny. Dodałam cukier i sól.
Zostawiłam do gotowania. Po zagotowaniu, zmniejszyłam gaz, przykryłam rondel i na średnim ogniu gotowałam jeszcze około 20 minut.
Rozgrzałam patelnię z
pozostałym tłuszczem i wrzuciłam pieczarki. Chwilę podsmażyłam i wlałam bulion i śmietankę. A następnie dodałam
pomidory i cebulę. Wymieszałam i po chwili wyłączyłam gaz.
Mięso delikatnie odwinęłam z
nitki i pokroiłam w plastry (około 2 cm). Rozłożyłam na gorącym półmisku, obok
ułożyłam ćwiartki kopru włoskiego a po drugiej stronie mięsa wyłożyłam pieczarki
z wytworzonym sosem z pomidorów suszonych i cebulki
Do tak pysznego fileta z indyka zrobiłam kluski śląskie.
To była prawdziwa uczta dla
podniebienia.
Polecam ten zestaw na
elegancki rodzinny obiad. Powinien cieszyć oko a przede wszystkim smakować.
Życzę więc... SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli
zostawisz komentarz...
Niesamowicie apetyczne danie Krysiu :) Bardzo ładnie podane, a sama potrawa pięknie się prezentuje. Na takie mięsko to ja zawsze jestem chętna :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszna propozycja obiadowa. Super
OdpowiedzUsuńWspaniały obiadek Krysiu miłego dnia
OdpowiedzUsuńBardzo wykwintne danie, które myślę że posmakuje każdemu:)
OdpowiedzUsuńWow! Narobiłaś mi ochoty na takie danie niesamowicie! Po prostu rewelacja. Dla mnie jest to połączenie najukochańszych smaków - pieczarki i suszone pomidory. Muszę wypróbować ten sos i takie połączenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Jaki cudny filecik! I te pieczarki, które wprost kocham :) Bardzo apetycznie, jak to zwykle u Ciebie, Krysiu :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, idealne na niedzielny obiad dla rodziny :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńHi..
OdpowiedzUsuńI follow you I hope you follow me.
http://www.dahamutluyuz.com/
Bardzo eleganckie danie Krysiu. Idealne na niedzielny obiadek :)
OdpowiedzUsuńApetyczne danie, podane tak, że aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe dodatki do pysznego mięsa.
OdpowiedzUsuńrewelacja!!! wiesz, Krysiu, jeszcze nigdy nie jadłam kopru włoskiego ;D teraz wiem jak zrobić to go wreszcie spróbuje ;)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko ☺
OdpowiedzUsuńdanie w sam raz na rodzinny nietypowy obiad :)
OdpowiedzUsuńEkskluzywne danie na elegancki obiad dla wyjątkowych gości :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie smacznie wygląda to danie Krysiu, aż ślinka mi napłynęła do ust ;)
OdpowiedzUsuńa przy tym elegancko, wiec i na większe uroczystości w sam raz:)
pozdrawiam serdecznie
Krysiu bardzo fajne danie, apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, zgłodniałam :-)
OdpowiedzUsuńTo z pewnością by mi smakowało :-)
OdpowiedzUsuńO! Też coś dla mnie...same pyszności...buziaki...
OdpowiedzUsuńMój M. uwielbia takie dania.
OdpowiedzUsuń