czwartek, 26 października 2017

Zupa krem z dyni z imbirem,  gałką muszkatołową i... z grzankami

Zupa z dyni przyrządzona z odpowiednimi dodatkami czyni ją wyjątkową w smaku. Lubię eksperymentować z różnymi gatunkami dyni i z różnymi dodatkami. Czasami kupuję większą ilość dyni i robię z niej duży słoik musu i wtedy wymyślam co z niego zrobię.
Tak było i tym razem. Z części puree upiekłam sernik, natomiast z pozostałej ugotowałam zupę krem, którą zjedliśmy z wielkim apetytem. Za oknem deszcz i zimno a na stole miseczka gorącej rozgrzewającej zupy...



Składniki:
300 g gotowego puree z dyni
kawałek  świeżego imbiru
2 średnie cebule
40 g masła
gałka muszkatołowa
sól
świeżo zmielony pieprz
100 g śmietanki słodkiej  (30%)





Grzanki:
Kilka kromek bułki pszennej bez skórki
2 łyżki oliwy z oliwek








Wykonanie:
Cebulę posiekałam.
Imbir obrałam i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach.  Z tego kawałka otrzymałam 2 pełne łyżki startego imbiru.


Na rozgrzane na patelni masło wrzuciłam posiekaną cebulę i imbir. Wymieszałam i dołożyłam puree z dyni. Smażyłam na średnim ogniu około 5 minut.


Bulion zagotowałam i przełożyłam do niego zawartość patelni.  Gotowałam jeszcze około 7-10 minut. Przyprawiłam solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Wlałam śmietanę.
Zmiksowałam blenderem.


Zrobiłam grzanki.
Kromki bułki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek.
Grzanki smażyłam na złoty kolor z każdej strony.

Teraz już mogłam podać moją aromatyczną rozgrzewającą zupę.


Podałam ją z chrupiącymi grzankami






Lubicie zupę z dyni? Macie swoją ulubioną? Może spróbujecie moją wersję. Jest naprawdę pyszna. Ugotujcie... Życzę SMACZNEGO! Krys



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...




25 komentarzy:

  1. ostatnio mam taką zupę raz w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zupy z dyni, a imbir dodatkowo fajnie podkręca ich smak i rozgrzewa :) Na taka pogodę jaka jest za oknem to zupka idealna :) Pyszności Krysiu, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zupki, też robię z grzankami. Pychotka. Pozdrawiam Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
  4. LUbię, ale ja kompletnie inaczej robię.

    OdpowiedzUsuń
  5. moja z pomarańczą, ale i ta wygląda bardzo ciekawie;)
    buziaki przesyłam i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna propozycja na zupę z dyni Krysiu. Bardzo apetyczna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała zupka, idealna na jesień:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką zupę mógłbym jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię, ale z imbirem jeszcze nie jadłam. Świetny przepis Krysiu - muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała zupka kochana, ja bardzo lubię zupy kremy w każdej postaci. Miłego weekendu Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupa z dyni to jesienny must have ;) Na pewno zrobię, właśnie zaopatrzyłam się w dwie dyniowe kule :))

    OdpowiedzUsuń
  12. jesień bez zupy dyniowej to nie jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja coś w tym roku potraktowałam dynię po macoszemu... zamierzam to zmienić i jutro mam zamiar przytargać do domu jakiś okaz. Albo dwa!

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu wspaniała zupka, uwielbiam zupy z dyni. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię podobną zupę krem z dyni. Nigdy mi się nie znudzi. Dodatek imbiru dodatkowo daje uczucie ciepła. Co o tej porze roku jest wskazane.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ach, po prostu rewelacja!
    Wydaje mi się, że naprawdę warto by taki krem przetestować :)
    Przepis super, więc biorę w ciemno :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo smaczna jesienna zupa. Polecam tym, którzy się jeszcze zastanawiają czy ją zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Niestety jest uczulona na imbir...

    OdpowiedzUsuń
  19. Skrót do puree z dyni nie działa...

    OdpowiedzUsuń