Zupa z dyni przyrządzona z
odpowiednimi dodatkami czyni ją wyjątkową w smaku. Lubię eksperymentować z
różnymi gatunkami dyni i z różnymi dodatkami. Czasami kupuję większą ilość dyni
i robię z niej duży słoik musu i wtedy wymyślam co z niego zrobię.
Tak było i tym razem. Z części
puree upiekłam sernik, natomiast z pozostałej ugotowałam zupę krem, którą
zjedliśmy z wielkim apetytem. Za oknem deszcz i zimno a na stole miseczka
gorącej rozgrzewającej zupy...
Składniki:
300 g gotowego puree z dyni
1 l bulionu z drobiu lub warzywnego
kawałek świeżego imbiru
2 średnie cebule
40 g masła
gałka muszkatołowa
sól
świeżo zmielony pieprz
100 g śmietanki słodkiej (30%)
Grzanki:
Kilka kromek bułki pszennej
bez skórki
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Cebulę posiekałam.
Imbir obrałam i starłam na
tarce jarzynowej na grubych oczkach. Z
tego kawałka otrzymałam 2 pełne łyżki startego imbiru.
Na rozgrzane na patelni masło wrzuciłam
posiekaną cebulę i imbir. Wymieszałam i dołożyłam puree z dyni. Smażyłam na
średnim ogniu około 5 minut.
Bulion zagotowałam i przełożyłam
do niego zawartość patelni. Gotowałam
jeszcze około 7-10 minut. Przyprawiłam solą, pieprzem i świeżo startą gałką
muszkatołową. Wlałam śmietanę.
Zmiksowałam blenderem.
Zrobiłam grzanki.
Kromki bułki pokroiłam w
kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek.
Grzanki smażyłam na złoty
kolor z każdej strony.
Teraz już mogłam podać moją
aromatyczną rozgrzewającą zupę.
Podałam ją z chrupiącymi
grzankami
Lubicie zupę z dyni? Macie
swoją ulubioną? Może spróbujecie moją wersję. Jest naprawdę pyszna.
Ugotujcie... Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję
za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Bardzo lubię smak dyni
OdpowiedzUsuńostatnio mam taką zupę raz w tygodniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy z dyni, a imbir dodatkowo fajnie podkręca ich smak i rozgrzewa :) Na taka pogodę jaka jest za oknem to zupka idealna :) Pyszności Krysiu, pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki, też robię z grzankami. Pychotka. Pozdrawiam Krysiu...
OdpowiedzUsuńLUbię, ale ja kompletnie inaczej robię.
OdpowiedzUsuńmoja z pomarańczą, ale i ta wygląda bardzo ciekawie;)
OdpowiedzUsuńbuziaki przesyłam i pozdrawiam serdecznie
Fajna propozycja na zupę z dyni Krysiu. Bardzo apetyczna zupa :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka, idealna na jesień:)
OdpowiedzUsuńTaką zupę mógłbym jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńTeż taką robię ☺
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, ale z imbirem jeszcze nie jadłam. Świetny przepis Krysiu - muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka kochana, ja bardzo lubię zupy kremy w każdej postaci. Miłego weekendu Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńZupa z dyni to jesienny must have ;) Na pewno zrobię, właśnie zaopatrzyłam się w dwie dyniowe kule :))
OdpowiedzUsuńjesień bez zupy dyniowej to nie jesień :)
OdpowiedzUsuńJa coś w tym roku potraktowałam dynię po macoszemu... zamierzam to zmienić i jutro mam zamiar przytargać do domu jakiś okaz. Albo dwa!
OdpowiedzUsuńKrysiu wspaniała zupka, uwielbiam zupy z dyni. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńRobię podobną zupę krem z dyni. Nigdy mi się nie znudzi. Dodatek imbiru dodatkowo daje uczucie ciepła. Co o tej porze roku jest wskazane.
OdpowiedzUsuńAch, po prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że naprawdę warto by taki krem przetestować :)
Przepis super, więc biorę w ciemno :D
Pozdrawiam :)
Rewelacyjna zupa :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna jesienna zupa. Polecam tym, którzy się jeszcze zastanawiają czy ją zrobić:)
OdpowiedzUsuńNiestety jest uczulona na imbir...
OdpowiedzUsuńSkrót do puree z dyni nie działa...
OdpowiedzUsuńJuż działa :)Pozdrawiam :)
Usuń