Zdarzyło się Wam, że w domu
akurat zabrakło chleba? Właśnie coś takiego przytrafiło się nam. Pamiętałam, że
ostatnio widziałam na blogu domowacukierniaewy przepis na chleb pieczony bez
zakwasu. Wówczas przepis mi się spodobał, bo bez zakwasu i z dodatkiem moich ulubionych
płatków owsianych. Szybko się robi, szybko piecze
i szybko zniknął. Po wprowadzeniu kilku zmian, postanowiłam go upiec J
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej (typ 720)
100 g drożdży
½ łyżki cukru
1,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
3łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
odrobina papryki w proszku
¼ szklanki płatków owsianych
górskich
Wykonanie:
Z drożdży, cukru, odrobiny wody
i łyżeczki mąki zrobiłam zaczyn przykryłam ściereczką i pozwoliłam mu wyrosnąć.
W tym czasie do misy wsypałam pozostałe składniki łącznie z płatkami owianymi, dodałam
zaczyn drożdżowy i wmieszałam. Wyrabiałam do momentu, kiedy ciasto przestało się
kleić. Przykryłam ściereczką, odstawiłam
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podwoiło swoją objętość.
Keksówkę wysmarowałam masłem,
obsypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto.
Piekarnik nagrzałam do temperatury
180 °C.
Odstawiłam pod przykryciem
jeszcze na 15 minut i wstawiłam do piekarnika na około godzinę. Do suchego
patyczka. 15 minut przed końcem pieczenia chlebek wyjęłam z piekarnika
spryskałam wierzch wodą i wstawiłam ponownie, aż skórka się zarumieniła.
Wyjęłam z foremki i
pozostawiłam na kratce do wystudzenia.
Chlebek zdegustowaliśmy.
Bardzo nam smakował z dodatkami na wytrawnie.
Super chlebek w sam raz na śniadanie :).
OdpowiedzUsuńWspaniały. Teraz na śniadanko by mi się przydał, mniam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapach domowego pieczywa :) Chlebek prezentuje się rewelacyjnie :) Pozdrawiam cieplutko Krysiu :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam chleba bo się boję, ale ten może i by mnie się udał :)
OdpowiedzUsuńUwilebiam takie domowe chleby. Sowjego na zakwasie jeszcze nie robiłam, ale mam w planach :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!! świeży domowy chlebek z ogórkiem na śniadanko, mniam:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, jeszcze nie jadłam śniadania. Poproszę 1 kromeczkę. Buziaki!
OdpowiedzUsuńFajny przepis, i bez zakwasu a to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńNie ma jak chlebek swojej roboty:) chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńpiękny bochenek chleba, ja robiłam bułki na owsiance i były pyszne więc chlebek na pewno też pyszny :)
OdpowiedzUsuńczasami najprostsze rzeczy są najpyszniejsze, fajne zdjęcia
OdpowiedzUsuńsuper przepis nie tylko na kryzysową sytuację! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
Ja nie przepadam za swojskim chlebem, ale mój mężu byłby wniebowzięty! :)
OdpowiedzUsuńNie przymierzałam się do wypieku chleba. Bo zawsze potrzebny był ten zakwas. Ale widzę, że to nie jest trudne. Podejdę do tego jak do wypieku ciasta i zrobię to. Pozdrawiam i dziękuję za ten i inne przepisy i pozdrawiam:) Kasia
OdpowiedzUsuńPyszne domowe pieczywko
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco. Bardzo podoba mi się dodatek płatków owsianych. Muszę spróbować. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńniestety z pieczeniem chleba nie mam zbyt dobrych doświadczeń, ale przepis wydaje się dość prosty, więc chyba się odważę - zresztą dam znać - serdecznie pozdrawiam :)))
Z własnego doświadczenia wiem, że warto mieć taki przepis na podorędziu.
OdpowiedzUsuńCzasem robię ,ale rzadko ,taki leń we mnie siedzi .
OdpowiedzUsuńFantastycznie "dziurzasty", udany nadzwyczaj, też bardzo lubię chleby na drożdżach.
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego chlebka z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny chlebek Ci wyrósł, musialo pachniec nieziemsko i bardzo apetycznie:))
OdpowiedzUsuńPiękny wyszedł ;) Cieszę się, że chlebek smakował! :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, chodzi za mną od dłuższego czasu. Fantastyczny wypiek!
OdpowiedzUsuńPiekę regularnie - raz w tygodniu :) piękny wyszedł!
OdpowiedzUsuńświetny bochenek:) piekłam kiedyś taki z płatkami i bardzo sobie go chwaliliśmy:) ostanio z moimi chlebowymi wypiekami jestem na bakier, ale muszę powrócić do regularnego pieczenia
OdpowiedzUsuńDomowy, to domowy i nie dziwi, że znika w oka mgnieniu :)
OdpowiedzUsuńDzieki za ten przepis , własnie szukałam dobrego przepisu na chlebek.
OdpowiedzUsuńale fajnie się udał, uwielbiam takie domowe chlebki:)
OdpowiedzUsuńnie ma jak domowy! nie zawsze mam czas by upiec, ale staram się jak najczęściej
OdpowiedzUsuńDomowy chlebuś, pychotka :D
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek to jest to:):)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) Taki chlebek z masłem jest świetny , chętnie bym zjadła na śniadanie + miód lub powidła.:))
OdpowiedzUsuńChlebek jak chelebek, ale ja tam kiszonego ogorka dojrzalam...mmmm....ale bym zjadla, a u mnie nie ma takich ogorkow do kiszenia...buuu....
OdpowiedzUsuńWspaniały! Nie ma to jak domowe pieczywo :)!
OdpowiedzUsuń