czwartek, 12 czerwca 2014

Piankowy deser na zimno z truskawkami

Jest gorąco, więc pomyślałam żeby zrobić deser dla ochłody. Deser na zimno z truskawkami jest odpowiedni na taką pogodę.  I tak, mając truskawki i różne produkty w lodówce przygotowałam coś delikatnego i jeszcze, żeby  ładnie wyglądało. Dlatego truskawki zatopiłam w galaretce, jak w szklanej tafli i zrobiłam dwie masy serową i jogurtową. Podoba się Wam? Hmm, więc spróbujcie (najpierw zrobić a potem zjeść) J
 
 
(tortownica średn. 22 cm)
 
Składniki:
płat ciasta francuskiego
250 g śmietankowego serka 
70 g cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
400 g jogurtu greckiego
truskawki
2 galaretki truskawkowe
 
Wykonanie:
Z ciasta wykroiłam krążek wielkości  dna tortownicy, przełożyłam do tortownicy i upiekłam na złoty kolor. Można też dno wyłożyć zmiażdżonymi ciasteczkami, wymieszanymi z ze stopionym masłem. Ale mój pomysł z ciastem francuskim jest ciekawy, ponieważ podczas jedzenia tego deseru rozwarstwiają się warstwy ciasta.... 


 Masa serowa:
Jedną galaretkę cytrynową rozpuściłam w szklance gorącej wody i wystudziłam.
Do misy miksera włożyłam serek, dodałam 35 g cukru i zmiksowałam, żeby cukier się dobrze połączył z serkiem. Nie przerywając miksowania wlewałam małym strumieniem wystudzoną galaretkę. Masę serową przełożyłam do tortownicy. Wygładziłam i wstawiłam do lodówki do stężenia.

 
  
 
Galaretka:
Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 900 ml (zamiast 1000 ml) gorącej wody.
Na zastygniętej masie serowej rozłożyłam połówki truskawek i zalałam tężejącą galaretką truskawkową. Wstawiłam do lodówki do stężenia.
 
Masa jogurtowa:
Drugą galaretkę cytrynową również rozpuściłam w szklance gorącej wody. Wystudziłam.
Jogurt grecki zmiksowałam z pozostałą ilością cukru i pomału wlewałam wystudzoną galaretkę cytrynową. Kiedy masa jogurtowa była dobrze wymieszana przelałam ją ostrożnie na zastygniętą galaretkę z truskawkami. Wstawiłam do lodówki.
Po wyjęciu zabrałam się za ozdabianie truskawkami...



 


  
 


 
 
Truskawki jeszcze są, ale kiedy się skończą taki deser można zrobić  z dowolnymi owocami.  Na pewno będzie smakował. Warto go zrobić J Życzę SMACZNEGO! Krys
 
 

48 komentarzy:

  1. Już z rana deserek! I to jeszcze z truskawkami! Porywam Krysiu i koniec, bo wygląda przepysznie! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. A co zrobić z trzecią galaretką cytrynową? Warstwa z serkiem wychodzi taka gruba a z jogurtem cienka chociaż jest go więcej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups... oczywiście 2 galaretki. Już poprawiłam :) Przed zastygnięciem obie masy mają różne konsystencje. Masa z jogurtem jest bardziej płynna. Serowa jest puszysta. Dlatego w końcowym efekcie wyszły takie proporcje, jak na zdjęciu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Deser jest tak apetyczny, że pytam czy mogę wpaść na kawałeczek:)))?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda i z pewnością smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. przepięknie się prezentuje na zdjęciu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Truskawki to moje ulubione owoce, skusiłaś mnie Krysiu, bardzo lubię takie desery na zimno a jak jeszcze z ulubionymi owocami to tym bardziej:):)
    Pozdrawiam Cię serdecznie:):)

    OdpowiedzUsuń
  7. ładny to stanowczo za mało powiedziane, to prawdziwie niebiański deser !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa zgadzam się z Tobą :)
      deser zachwyca swoim wyglądem!!!

      Usuń
  8. Bardzo smakowicie wygląda, lubię takie serowo-jogurtowe wariacje z owocami :) choć przyznam, że ciasto francuskie jakoś w takim deserze do mnie nie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście dowolność wg uznania. Nie miałam akurat ciasteczek i zrobiłam z tych produktów, jakie miałam :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. deser/ciacho wygląda bajecznie:) paluszki lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Truskawki ostatnio nie mogą wyjść z mojej kuchni i widzę, że nie tylko z mojej ;) Bardzo smakowity i prosty deser, a w takie upały prostota wykonania jest najważniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniale się prezentuje i jest idealny w upalne dni do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Krysiu wspaniale się prezentuje.
    Jak ładnie ukrojony kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda. Z pewnością pyszny ten deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. piękny deser i na pewno smakuje wyśmienicie, już drukuję przepis i biorę się za robienie niebawem:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdjęcie mega śliczne. Deser na pewno mega smaczny. A ja jestem mega głodna jak patrzę na to cudo

    OdpowiedzUsuń
  16. Prezentuje się cudownie :) Bardzo lubię takie desery na zimno i robić i jeść :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakże mnie dawno tutaj nie było. A teraz trafiłem na niebiański deser. Muszę się uśmiechnąć do moje Kingi, żeby coś takiego zrobiła. No, przecież bez pieczenia, to szybko pójdzie he, he. Ale smacznie będzie. Pozdrawiam, Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  18. Deser albo sernik na zimno- bo tak się u nas nazywa:) wygląda OBŁĘDNIE!!
    narobiłaś mi takie smaku, a u mnie posucha i całkowity brak słodkości, dlatego porywam kawałek, chociaż oczy nacieszę
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis , zdjęcia, porcelana i inne "towarzyszące", tej prezentacji na wysokim poziomie, urzekające.
    Z przyjemnością sycę wzrok. Gratuluję , Krystynko.

    OdpowiedzUsuń
  20. jaki elegancki deser ! super wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Deser super uwielbiam takie na upały.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda bardzo apetycznie, w sam raz na upały:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda jak dzieło sztuki, perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Prześliczny deser. Bardzo fotogeniczny i pewnie nieziemsko smaczny. :) A patera na tort od tej pory jest obiektem mojej zazdrości :)

    OdpowiedzUsuń

  25. uwielbiam truskawki, więc ten deser byłby rajem dla podniebienia, idealnie orzeźwiający na upały, poza tym barwy narodowe, naprawdę wymowny :))

    OdpowiedzUsuń
  26. fajnie to wykombinowłaś, jak ja bym chciała,żeby takie ciasto czekało u mnie w lodówce po pracy

    OdpowiedzUsuń
  27. Mmmm..palce lizac :)
    Czekam zatem na pierogi z bananami, ciekawe czy cie tak samo zachwyca jak mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Krysiu, nie dość, że pyszności to jeszcze jakie piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia, które zamieszczasz do wpisów, a ciasto musiało być przepyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  30. Mi się bardzo podoba :) przepięknie się prezentuje na tej paterze! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. ale ładnie się prezentuje, pewnie pysznościowe :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zjadłabym cały, bo uwielbiam takie cista :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Od samego rana deserek, podoba mi się to Krysiu...mniammm...kusisz kochana, kusisz...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  34. Piękne zdjęcia i jeszcze piękniejszy deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Cudowny, w sam raz na lato! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Och! Aż zapiera dech!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  37. Deser wygląd jak milion dolarów :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Wspaniale wygląda. Jutro go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń