Przyszedł czas na pierogi z
jagodami. Pewnie wielu z nas nie może się doczekać kiedy jagody się pojawią,
kiedy będzie można przygotować z nich koktajl, ciasto albo właśnie pierogi.
Ostatnio kupiłam na straganie jagody kamczackie. Różnią się nie tylko kształtem
i smakiem od tych popularnych. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które
są niezwykle korzystne dla naszego organizmu. Posiadają związki zapobiegające
starzeniu się komórek, dlatego nazwano je jagodami wiecznej młodości
Składniki:
350 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
30 g masła
sól
25 dag jagód
śmietana (18%)
cukier puder
Wykonanie:
Do miski przesiałam mąkę i
odrobinę posoliłam. Do gorącej wody włożyłam masło. Kiedy się roztopiło wlałam do miski z mąką. Mieszałam widelcem,
żeby składniki dobrze się połączyły.
Ciasto zaczęło nabierać konsystencję jedwabistej masy. Delikatne maślane ciasto
na pierogi. Doskonałe. Przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką i pozwoliłam
mu odpocząć około 20 minut.
Jagody opłukałam, odsączyłam na papierowym ręczniku. Suche przełożyłam do miseczki i zasypałam 1 łyżką mąki. Lekko wymieszałam.
Ciasto odkrawałam po kawałku (resztę odkładałam do miseczki pod przykryciem) a następnie rozwałkowywałam na posypanym mąką blacie. Wykroiłam krążki. Na każdym układałam porcję jagód z zlepiałam brzegi.
Śmietanę wymieszałam z cukrem pudrem.
Pierogi rozłożyłam na talerzykach i polałam osłodzoną śmietaną
pięknie zlepiasz te pierożki! Mmm.. a z borówkami <3
OdpowiedzUsuńNie jadłam kaukaskich, ale chyba i tak wolę nasze, leśne :)
Znam jagody kamczackie. Są lekko kwaskowe, ale właśnie one powodują obniżenie poziomu cukru. Sprawdziłam i przetestowałam i właśnie z takich jagód lepię moje pierogi. Ale takiego ciasta nie znałam z masłem. Teraz spróbuję. Pozdrawiam, Aleksandra
OdpowiedzUsuńJak już się pojawiają to chętnie lepię pierogi z jagodami. Nie ważne jakie, ważne że z jagodami. Kiedyś zrobiłam nawet z borówką. I też smaczne były. Skuszę się na to ciasto maślane
OdpowiedzUsuńNie może zabraknąć pierogów z jagodami. Były z truskawkami, czas na jagody. Znam te kamczackie, lekko kwaskowe, ale smaczne i zdrowe. Może ulepię takie ładne?
OdpowiedzUsuńJak smakowicie wyglądają, ja uwielbiam pierogi z owocami:)
OdpowiedzUsuńPierogi z jagodami,u nas się mówi z borówkami należą do drugich moich ulubionych...za truskawkami. I patrząc na Twój post.. ślinka cieknie . Uwielbiam!A tu jeszcze tak pięknie ulepione. Proszę o paczkę i wysłanie ich w moją stronę:))))) Pozdrawiam Cię serdecznie Krysiu
OdpowiedzUsuńKrysiu uwielbiam pierogi z borówkami i już nie mogę się doczekać kiedy wyciągnę moją rodzinkę do lasu:) wiem, że już są, ale niestety wiedzą też inni i zaroiło się w weekend od zbieraczy:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie:)
wyglądają jak milion dolarów:) ależ mi ślinka pociekła na ich widok:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z jagodami, a takich jagód u nas jeszcze nie spotkałam, a szkoda :).
OdpowiedzUsuńale piękne pierogi! widać rękę mistrzyni:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne takie pierożki, które zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem :-)
OdpowiedzUsuńPrześliczne!!!!!!! Aż nie można oderwać wzroku :))) I kubków smakowych :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚliczne i zgrabniutkie. Tak równiutko jak żołnierzyki leżą :) Talerzyk cudny a zawartość jeszcze lepsza :)
OdpowiedzUsuń____█████____███
OdpowiedzUsuń___████__████_███
__███____████__███
__███_███___██__██
__███__███████___███
___███_████████_████
███_██_███████__████
_███_____████__████
__██████_____█████
___███████__█████
______████ _██
______________██.. UŚMIECH
_______________█ ..JEST JAK
_████_________█ …SŁONCE,
__█████_______█ …KTÓRE
___████________█ …SPĘDZA
____█████______█ …CHŁÓD
_________█______█…Z LUDZKIEJ
_____███_█_█__█ …..TWARZY.
____█████__█_█
___██████___█_____█████
____████____█___███_█████
_____██____█__██____██████
______█___█_██_______████
________███___________██
________██_____________█
_______█ ..ŻYCZĘ
______█ …WSPANIAŁEGO
______█ …RADOSNEGO
______█…DNIA
______ █…BUZIACZKI
Krysiu, ja tutaj zaraz zwaryjuje od tych pysznosci! Pierogi chodza za mna juz od kilku dni...ehhhh....ide szukac borowek....
OdpowiedzUsuńNic tylko dzisiejszy obiad na pierogową ucztę bym zamieniła;-)Wyglądają przepysznie, bez wątpienia smakują tak samo:-)Uwielbiam pierogi, a z jagodami to wprost poezja dla podniebienia:-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skonczyliśmy z mężem jeść pyszne pierogi wg.Twojego przepisu.Rewelacja.Ciasto jak aksamit i pierożki wyszły pyszniutkie.Dzięki Krysieńko za wspaniałe przepisy.Często czerpię inspiracje z Twojego bloga.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńKilka lat nie jadłam już pierogów z jagodami, bo nie umiem robić - może dzięki Twoim przepisom mi się uda podjąć to wyzwanie - dla mojej córeczki muszę się nauczyć ! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne pierożki! : )
OdpowiedzUsuńMuszą smakować obłędnie! *.*
Uwielbiam jagody, choć takich jeszcze nie jadłam. Pierogi wyglądają baardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńPierogi z jagodami są pyszne. I tak bardzo kojarzą mi się z dzieciństwem i z dodatkiem śmietany i mnóstwem cukru. Pycha!
OdpowiedzUsuńPierogi z jagodami, to najlepsze, co można zjeść. Uwielbiam je. Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbalakier-style.pl
Krysiu, pierogi z jagodami to jedyne pirogi jakie bym zjadła :) wyglądają baaaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Pierogi to wspaniały pomysł na obiad, szkoda, że tyle z nimi roboty. Nie znam jagód kamczackich, muszę zwrócić na nie uwagę następnym razem, gdy będę na targu, wyglądają niezwyczajnie :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze pierogi pod słońcem! cudownie Ci wyszły
OdpowiedzUsuńWczoraj moja babcia zrobiła mi takie pierogi! Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńAleż mi Krysiu smaku narobiłaś na pierogi z jagodami! Wyglądają cudownie, mniam! :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym ci ukradła porcyjkę ;)
pierożki pychota, a takich jagód nie znałam.
OdpowiedzUsuńO pierogach z owocami już pisałam, nic się nie zmieniło od tamtej pory:):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Krysiu.
Nie znałam wcześniej tej odmiany jagód, ale te pierożki Krysiu wyglądają cudownie! Ja też czekam już z niecierpliwością na jagody :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, jeszcze w tym roku nie lepiłam z jagodami, ale zaraz jadę po jagody, to kto wie :)
OdpowiedzUsuńPatrzę na Twoje i już się od rana ślinię....
Takie pierożki to ja bym chetnie zjadła :) Borówka kamczacka bardzo smaczna, ale w pierogach to jej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńAz u mnie Krysiu zapachniało! Prawdziwa mistrzyni z Ciebie.
OdpowiedzUsuńNie znam tej odmiany jagód, ale zapowiadają się ciekawie. Bardzo zgrabne pierożki i na pewno bardzo smaczne. Pozdrawiam Krysiu :)
OdpowiedzUsuńMoje ciasto jest maślane, bo z dodatkiem masła i przez to bardziej elastyczne i delikatne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa już pierwsze jagody na targowisku widziałam. A tych, których Ty tutaj użyłaś nigdy nie spotkałam i nie znałam.
OdpowiedzUsuńKrysiu nie może być smaczniej ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagody, ale z pierogami jeszcze ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, smaka mi narobiłaś, muszę zrobić, już mi ślinka cieknie...pozdrawiam Cię cieplutko, miłego dnia, u mnie już słonko świeci, od razu lepiej...
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi a z jagodami jadłam kilka dni temu. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńciekawie to wygląda, na pierwszy rzut oka myślałem, że te pierogi są dziurawe, haha
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi, szkoda, że tak rzadko się za nie zabieram :-)
OdpowiedzUsuńKrysiu, tak mnie skusiłaś tym przepisem, że i ja zrobiłam pierogi z jagodami :) Dodałam jeszcze trochę truskawek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z jagodami i często je robię.Mieszkam przy lasach ,gdzie jest dużo jagód,dlatego w lipcu mogę się najeść do syta.Twoje pierogi są śliczne i napewno smakują tak samo jak moje.Przepis na ciasto mam -oczywiście - od Ciebie. Znakomity !! Serdecznie pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie.Zrobię po niedzieli :) A ile wychodzi tych pierogów z tej ilości mąki?
Witam. W zależności od wielkości krążka, z którego wycina się pierogi, wychodzi ich około 40 sztuk. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję, to w sam raz. Jagody czekają w lodówce,jutro będziemy się delektować :) Pozdrawiam.Kaśka.
UsuńPierożki z jagodami....a ja właśnie dziś robie ;))
OdpowiedzUsuńTyle ze zawsze z olejem,a to faktycznie smaczniejsze z maselkiem ;))
Wypróbuję ;))
Dzisiaj zrobiłam. Wyszły przepyszne... wszystkim baaardzo smakowały. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń