Taką smaczną roladę jadłam u
córki, kiedy pojechaliśmy z wizytą z okazji Dnia Dziecka do naszych wnuczek.
Roladę zrobiła teściowa mojej córki. Tak bardzo nam zasmakowała, że nie byłabym
sobą, gdybym nie przywiozła przepisu
na tę pyszną roladę J. Oczywiście musiałam ją zrobić, a teraz ja dzielę
się tym przepisem z Wami...
1 kg świeżego szpinaku
25-30 dag wędzonego łososia (w plastrach)
25-30 dag wędzonego łososia (w plastrach)
5 jajek
15 dag ulubionego sera żółtego
w kawałku
2 opakowania białego serka
ziołowego (ja użyłam Almette po 100 g)
1 cytryna
sól
pieprz
Wykonanie:
Szpinak umyłam, odsączyłam z
wody, odcięłam ogonki, lekko posiekałam i włożyłam do garnka i dusiłam około
12 minut na łyżce masła. Kiedy już
zmniejszył swoją objętość o połowę doprawiłam solą i pieprzem i
odłożyłam do przestudzenia.
Piekarnik nastawiłam na 200 °C
(g/d).
Blaszkę do pieczenia wyłożyłam
papierem (29x34 cm).
Żółty ser starłam na tarce
jarzynowej o średnich oczkach.
Oddzieliłam żółtka od białek. Z
białek ubiłam pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszałam z przestudzonym
szpinakiem, dodałam żółty ser i pianę z białek. Wymieszałam. Masę wyłożyłam na
blaszkę. Wygładziłam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika na 10 15 minut.
Temperaturę zmniejszyłam do 150 °C.
Kiedy brzegi ciasta zarumieniły
się na złoty kolor wyjęłam blaszkę z piekarnika. Odstawiłam, żeby wystygło.
Na wystudzonym cieście
rozsmarowałam ziołowy serek, rozłożyłam płaty łososia. Skropiłam sokiem z
cytryny. Delikatnie, ale ściśle zwinęłam
roladę i wstawiłam do lodówki na całą noc.
wyglądają ślicznie :) już od dawna planuję żeby je zrobić, może w końcu nadszedł czas ;)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś taką, nawet niezła byla.
OdpowiedzUsuńOoooo, nie wytrzymam, jakie smakołyki, i szpinak i łososia uwielbiam. Jak ta rolada smakuje tak jak wygląda to już po mnie, pędzę zrobić zakupy i do roboty:):)
OdpowiedzUsuńDzięki Krysiu:)
Pozdrawiam serdecznie.
Wspaniala ta rolada, bardzo apetyczna:))
OdpowiedzUsuńKrysiu, uwielbiam Twoje przepisy, ten też świetny, zrobię taką roladę, bo lubię i szpinak, i łososia...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda mniam.
OdpowiedzUsuńŻyczę miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie :-)
pięknie Ci wyszły roladki:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, świetna przekąska, bardzo takie lubię! myslałam, że podstawa jest łosoś a tu specjalnie przygotowany szpinak ;)))
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Niezwykle efektowne danie ,jesteś Krysiu rannym ptaszkiem ,bardzo rannym ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPodobną roladę roladę, robiłam, ale wtedy zdjęcia robiłam kiepskie. Pięknie Ci wyszła Krysiu, a ja polecam ją, bo bardzo efektowna i smaczna.
OdpowiedzUsuńRolada wygląda bardzo efektownie, a widząc składniki wiem, ze musi być przepyszna!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy- sprawdzone od znajomej czy koleżanki:)
Wygląda bosko. A że uwielbiam łososia, to na pewno przygotuję. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/wyjazd-warszawy/
Krysiu czy Ty może gotujesz dla Magdy G ? :))) BO bijesz ją na łeb na szyję! :)
OdpowiedzUsuńGotuję dla mojej rodzi i moich gości. Ale dziękuję za uznanie :))
UsuńJadłam tę roladę, jest bardzo smaczna i świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMhm zajadałabym się :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i na pewno tak smakuje. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)
OdpowiedzUsuńTaką roladę robiła moja siostra, ale wiem że dodawała żelatynę. U Pani w przepisie jej nie ma i widzę, że wszystko świetnie się trzyma, Hania
OdpowiedzUsuńgenialna, zawsze przerażała mnie, że trudna i wgl, a w Twoim wykonaniu tak wszystko pięknie i czytelnie pokazałaś, że muszę ją popełnić w najbliższym czasie, pyszne cudeńko !
OdpowiedzUsuńSuper wygląda ta roladka.
OdpowiedzUsuńPrzepiękna rolada! Idealna na imprezkę :)
OdpowiedzUsuńrolada wygląda cudownie, w smaku jest na pewno jeszcze lepsza
OdpowiedzUsuńWspaniała ta rolada. :)
OdpowiedzUsuńKrysiu wyszła Ci wspaniale. Myślałam o niej niedawno. Ale jeszcze nie zrobiłam w obawie, że mi nie wyjdzie:). Wygląd Twojej roladki wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńmmm pycha:) kiedys robiłam całkiem podobne:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, mogłabym się u Ciebie żywić. Robisz wszystko to co lubię:)
OdpowiedzUsuńZnam je i bardzo lubię :) są na każde święta :)
OdpowiedzUsuńRobiłam taką kiedyś. Ładnie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie zastanawiam się co podać moim gościom z okazji chrztu córki iii właśnie podsunęłaś mi świetną roladkę. Tylko czy ona się nie rozpadnie? Dzięki Krysiu.
OdpowiedzUsuńA może jeszcze zaproponujesz mi jakąś dobrą sałatkę?
Dobry wybór Anulka. Rolada świetnie się kroi i na pewno się nie rozpadnie. A sałatki? zobacz w kategorii: sałatki. Masz do wyboru, ale żeby było ładnie to może szaszłyki z melona i szynki?... albo sałatkę z selera naciowego?... Pozdrawiam Cię serdecznie:)
UsuńWspaniale Krysiu wygląda ta rolada. Buziaki!
OdpowiedzUsuńznakomity pomysł na wytrawną roladę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie smaków jest tak delikatne i wyjatkowe...Twoja rolada wygląda niesamowicie
OdpowiedzUsuńMmmm...pychotka, to cos zdecydowanie dla mnie, uwielbiam i szpinak i łosia :)
OdpowiedzUsuńRobię taką roladę i wiem, że jest pyszna choć zaskoczyłaś mnie dodatkiem sera żółtego. Na pewno wypróbuję taką wersję przy najbliższej okazji..:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna rolada! Mam na taką ochotę już od dawna :) Dzięki za kolejną, wspaniałą inspirację!
OdpowiedzUsuńAle prześliczne i przeapetyczne :) Muszę kiedyś w końcu zrobić takie danie :) Myślę ,że wyjdzie mi również pięknie , jak Twoje :)))
OdpowiedzUsuńPrzetestowałam, zrobiłam i wyszła idealnie, cudna, przepyszna :) Chyba ją powtórzę na Święta. Dzięki za przepyszny przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWITAM a bez sera żółtego może być?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można pominąć żółty ser i nie dodawać go. Pozdrawiam :)
Usuń