Truskawki są już na każdym
bazarku i straganie. Wykorzystuję je do różnych pysznych deserów, ciast, knedli,
koktajli. Nawet zalewam galaretką i takie również smakują. Dzisiaj mam dla Was
Kochani przepis na pyszne pierogi właśnie z truskawkami. Ale.... ciasto na te
pierogi jest inne niż te które już znacie. Dzisiejsze pierogi postanowiłam dopieścić
ciastem maślanym. Do tej pory do mąki z gorącą wodą dodawałam olej, dzisiaj
zrobiłam ciasto z dodatkiem masła.
Składniki:
350 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
30 g masła
sól
truskawki
śmietana (18%)
cukier puder
Wykonanie:
Do miski przesiałam mąkę i odrobinę
posoliłam. Do gorącej wody włożyłam masło. Kiedy się roztopiło wlałam do miski z mąką. Mieszałam widelcem,
żeby składniki dobrze się połączyły.
Ciasto zaczęło nabierać konsystencję jedwabistej masy. Delikatne maślane ciasto
na pierogi. Doskonałe. Zagniotłam. Przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką i pozwoliłam
mu odpocząć około 30 minut.
Truskawki opłukałam,
odsączyłam, oderwałam szypułki, przekroiłam na połówki. Mniejsze pozostawiłam w
całości.
Ciasto odkrawałam po kawałku
(resztę zostawiałam pod przykryciem) i rozwałkowałam na posypanym mąką blacie.
Wykroiłam krążki. Na każdym układałam truskawki i zlepiałam pierogi.
Zagotowałam wodę z odrobiną
soli. Wrzucałam partiami pierogi. Zamieszałam i kiedy się
zagotowały zmniejszyłam gaz i po około 2 minutach wyjęłam łyżką cedzakową.
Pierogi smakują najlepiej
kiedy są ciepłe, polane śmietaną, posypane cukrem pudrem.
O rany! Aż mi ślinka cieknie! Uwielbiam truskawki i za takie pierogi dałabym się pokroić :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPierogi mojego dzieciństwa, pyszne :-)
OdpowiedzUsuńRewelacja :) Proszę zostawić mi kilka pierogów na dzisiejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńNooo, nareszcie się nie przejem, już się bałam Krysiu że wszystko co proponujesz jest dla mnie, i wychodzę na strasznego żarłoka, a tu pierogi z truskawkami. Pierogi uwielbiam wszystkie tylko nie na słodko i nie z owocami, i truskawki też bardzo lubię ale nie w pierogach:):):)
OdpowiedzUsuńTo że dzisiaj się u Ciebie nie poczęstuje nie zmienia faktu że pierożki wyglądają bardzo smakowicie i z pewnością znajdą się chętni na takie rarytasy:)!!!
Pozdrawiam cieplutko.
Ja też mam na swojej liście potrawy, których nie lubię. Tak więc nie dziwi mnie, że ktoś ma inne smaki. Ale cieszę się, że moje pierogi podobają Ci się :)
Usuńobowiązkowe w sezonie truskawkowym:) jak ja je uwielbiam:D
OdpowiedzUsuńPrześliczne, czuję się zaproszona do próbowania. Kiedy będę robić pierogi chętnie skorzystam z nowego sposobu - dodatku masła. :)
OdpowiedzUsuńPierogi jak z obrazka. Świetne ciasto. Na pewno zrobię wg tego przepisu. Pierogi z truskawkami są na mojej liście do zrobienia. Żeby mi tylko wyszły takie same:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, wczoraj kupiłam truskawki. Już wiem, dzięki Tobie, co dzisiaj przygotuję na obiad. Buziaki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z owocami są pychotką.Buziaki.
OdpowiedzUsuńChodzą za mną już od kilku dni :) Muszę w końcu zrobić :) Smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńOj Krysiu, ale narobiłaś mi apetytu. Bardzo lubię pierogi z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńKilka lat już nie jadłam z truskawkami, ani jagodami - ale uwielbiam w każdej ilości :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam każdy rodzaj pierogów, wytrawne i na słodko, mogłabym je jeść całymi michami.
OdpowiedzUsuńDobrze ,że juz zaliczyłam taką ucztę truskawkową ,nie muszę Ci zazdrościć .
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z truskawkami i to one mnie zawołały na Twojego bloga. ślinka cieknie:))pozdrawiam i zapraszam w me strony:))
OdpowiedzUsuńKocham pierogi i uwielbiam truskawki:)pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńI pierogi są u mnie. Pokusa wygrała:)))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Mam nadzieję, że smakowały :)
UsuńBardzo smakowały i powiem szczerze, że ciasto wyśmienite. Jak to się mówi- niebo w gębie.Dziękuję za wizytę u mnie na blogu.:))Gdybym kiedyś mogła coś wykonać-polecam się:))
UsuńA Twój blog dodaję do obserwowanych, będziesz mnie nadal kusić:))
uwielbiam truskawki ale za pierogami nie przepadam :( jak byłam dzieckiem to zajadałam się ruskimi pierogami a teraz w ogóle ich nie jem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ale smakowite! zjadłabym podwójną porcję ;)
OdpowiedzUsuńprzepyszne :) piękne i apetycznie podane :)
OdpowiedzUsuńA mi się też marzą pierogi z truskawkami, moja mama jest specjalistą od tego typu dań. Twoje bardzo apetyczne :))
OdpowiedzUsuńnie ma lepszego dania o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńWspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na takie pierogi :-)
OdpowiedzUsuńWyśmienite ciasto. Wyszły wyśmienite pierogi. Na pewno będę to ciasto stosować do innych farszów. Dziękuję i pozdrawiam, H.R.
OdpowiedzUsuńmmm,.... to musiało być przepyszne....:) nigdy nie jadłam z truskawkami...
OdpowiedzUsuńNie przepadam za pierogami z truskawką, ale tak apetycznie je sfotografowałaś,że zjadłabym z pewnością normalną porcję.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne pierogi! Cudeńka:)
OdpowiedzUsuńWyglądają baaaaardzo apetycznie :) Pozdrawiam Krysiu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3 Mam słabość do nich i mogłabym je jeść bez końca :) Muszę tylko jeszcze nauczyć się je robić :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z zamianą oleju na masło. Muszę wypróbować, zwłaszcza do pierogów truskawkowych :) W tym roku jeszcze nie robiłam, ale najwyższa pora. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO rany, slinka ucieka nie powiem gdzie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi! A szegolnie z borowkami i z....bananami :) Robilas kiedys Krysiu babanowe pierogi? A z tym maslem to mnie zaciekawilas, jak bede robic nastepnym razem to na pewno zerkne do twojego przepisu :) Buziaki przesylam ogromniaste :)
Robiłam pierogi z różnym nadzieniem, ale z bananami nie. Ale mnie zainspirowałaś, więc chętnie spróbuję :)
Usuńmoje najulubieńsze pierogi <3
OdpowiedzUsuńjak u mojej babci,
OdpowiedzUsuńU mnie wczoraj były naleśniki z truskawkami.
OdpowiedzUsuńjeszcze nie robiłam w tym roku pierogów z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne, zawsze uwielbiałam takie pierożki!
OdpowiedzUsuńCiasto maślane wydaje się wprost stworzone do pierogów ze słodkim farszem, dlatego odważyłam się i zrobiłam je sama po raz pierwszy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKrystynko, wspomniałaś przy moich pierogach o cieście maślanym i tak właśnie myślałam,że zamiast oleju dodajesz masełko.Dodatek tłuszczu do ciasta pierogowego czyni je delikatniejszym.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Pierogi są bardzo delikatne za sprawą masła dodanego do ciasta. Pozdrawiam Cię :)
Usuń