środa, 20 maja 2015

Żeberka duszone z pomidorami i porem

Kupienie ładnych żeberek może nastręczać trochę kłopotów. Ale jeśli się już trafi na takie które nam odpowiadają, to pełnia szczęścia. A sposób w jaki je przygotujemy, doprawimy, przyrządzimy i podamy.... pewnie już chodzi nam po głowie.  Właśnie takie odczucia miałam wczoraj, kiedy zobaczyłam w moim ulubionym sklepie ładne żeberka.  Już wiedziałam co z nich zrobię.
Żeberka należą do klasycznych dań, ale poprzez dodanie do nich odpowiednich składników czyni tę potrawę wyjątkową w smaku. Ja zrobiłam je z pomidorami, które poprzez swoją słodycz świetnie zmieszały się ze smakiem ostrego pora i cebuli tworząc pyszny sos
 
 
 
Składniki:
70 dag chudych żeberek wieprzowych
4 pomidory
1 por (biała część)
4 średnie cebule
skórka chleba z piętki i z kromki
sól
pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oleju
natka pietruszki
 

Wykonanie:
Żeberka umyłam, osuszyłam na papierowym ręczniku.  Porozcinałam nożem  dzieląc na kawałki. Posoliłam, oprószyłam pieprzem i ziołami prowansalskimi.  Na patelni rozgrzałam olej, włożyłam żeberka i obsmażyłam żeby się zrumieniły z każdej strony. Zostawiłam na małym gazie,  podlałam łyżką wody i po około 5 minutach żeberka przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Obok nich rozłożyłam kawałki skórki chlebowej.
 
 
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
 
Cebulę pokroiłam w krążki i wrzuciłam na
patelnię na  pozostały po żeberkach tłuszcz  i zrumieniłam ją.
Pomidory nacięłam u góry zalałam, wrzątkiem, zahartowałam w zimnej wodzie, zdjęłam z nich skórkę i pokroiłam na cząstki.
Por również  pokroiłam w krążki.
Cebulę rozłożyłam na żeberkach. Podlałam 3  łyżkami wody. Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 40 minut. 
Następnie przewróciłam żeberka na drugą stronę i  rozłożyłam na nich pomidory i por. Przykryłam i ponownie wstawiłam do piekarnika pod przykryciem na 15 minut.

Żeberka pod wpływem duszonych warzyw stały się miękkie. Podczas duszenia wytworzył się aromatyczny sos.

 

 

 
 
Bardzo smaczne i zupełnie w innej odsłonie żeberka.  Smak dzięki takiej mieszance warzyw i ziół jest niepowtarzalny. Spróbujcie i przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

 

31 komentarzy:

  1. żeberka? jak ja lubię żeberka :) palce lizać, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamusiu.. uwielbiam żeberka.. świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajna żeberkowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To danie jest dla mnie, dla mięsożercy. Żeberka często robię, bo sam doszukuję się w nich mojego ulubionego smaku, który tworzy się po wysmażeniu żeberek. Mam więc gotowy pomysł na obiad:) Pozdrawiam, Max

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki obiadek to ja chętnie zjem. Pyszne żeberka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe, zachęcające danie. Dawno nie jadłam żeberek, zwłaszcza takich duszonych. Ciekawe dodatki. Smak na pewno też imponujący. Prawdziwa uczta :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Żeberka cudowne, szkoda, że tak rzadko natrafiam na ładne

    OdpowiedzUsuń
  8. Takich jeszcze nie robiłam, a dawno nie jadłam, więc zapisuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana rozpieszczasz mnie pomysłami na obiad ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietne danie, lubię żeberka szczególnie te niezbyt tłuste

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam żeberka od urodzenia:-) więc chętnie skorzystam z przepisu, na pewno pyszne!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojej, ja już od dłuższego czasu marzę o żeberkach ale faktycznie nie mogę ładnych dostać. A tu taki przepis! Ech, muszę wzmóc poszukiwania :))

    OdpowiedzUsuń
  13. najtrudniej mi jest znaleć takie nietłuste, a przepis zapowiada sie znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Żeberka przyrządzam w bardzo wyrazistych smakach, ale Twoja Krystynko,w tym daniu prowansalska nuta powoduje,że żeberka mogą stanowić posiłek lekki , wręcz dietetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. niedawno sama cieszyłam sie jak dziecko gdy udało mi się kupić śliczne żeberka, ale zrobiłam je z cebulką tak jak zwykle, ale następnym razem z ogromna chęcią wypróbuje Twój przepis,bo wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ulubione danie mojego męża.

    OdpowiedzUsuń
  17. Żeberka, przysmak mojego mężusia:)) Zapraszam na konkurs :) http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/05/konkurs-z-okazji-trzeciej-rocznicy.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje smaki. Zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Palce lizać ;) wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobię takie żeberka, bo ktoś w mojej rodzinie pochłonie je. Może się podzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniale wyglądają i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Krysiu, Twoja pomysłowość nie zna granic. Smakowity przepis dla mojego męża.

    OdpowiedzUsuń
  23. Na niedzielny obiad idealne! Krysiu żeberka prezentują się fantastycznie, aż ślinka leci na sam widok :) Luby mówi, że zaraz to w monitor się wgryzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam,mam małe naczynie żaroodporne,w czym mogę żeberka jeszcze upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Najlepszy jest rondel do pieczenia mięsa, albo właśnie naczynie do zapiekania. A może spróbować w foremce do pieczenia ciasta z wysokimi brzegami, jakiejś keksówce? Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. Dziękuję bardzo za radę i również pozdrawiam:)Pierwszy raz będę robiła w piekarniku,zawsze były w sosie normalnym i cały czas jeszcze myślę jakie,czy w tym sosie cebulowym,czy w pomidorach?

    OdpowiedzUsuń
  26. Czym można przykryć naczynie żaroodporne,bo mam tylko spód,a góry nie mam?Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie naczynie można przykryć srebrną folią. Pozdrawiam :)

      Usuń