Ta naprawdę prosta zupa pokazuje,
że nawet ser potrafi zdziałać cuda. Ser nadał zwykłej zupie gotowanej na
wywarze wspaniały, nie przytłaczający
sobą smak i dzięki niemu uzyskałam wyśmienitą, aksamitną zupę
3 serki topione (trójkątne)
100 g sera żółtego
250 ml mleka
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 żółtka
natka pietruszki
2 kromki pieczywa pokrojonego
w kostkę
sól
pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Do gorącego bulionu wrzuciłam
kostki sera. Zostawiłam na małym gazie około 10 minut żeby się rozpuścił i lekko
zagęścił zupę.
Ser żółty starłam na tarce i przełożyłam
do ciepłego mleka. Dodałam do gorącej zupy. Przyprawiłam świeżo startą gałką
muszkatołową.
Żółtka wymieszałam z małą
ilością gorącej zupy, żeby się dobrze połączyły, żeby nie było grudek.
Garnek z zupą zestawiłam z
gazu i wlałam do niego przygotowane żółtka. Całość wymieszałam, przyprawiłam
solą, pieprzem i posypałam posiekaną natką pietruszki.
Na patelni rozgrzałam masło a
po chwili wrzuciłam ząbek czosnku. Kiedy się przypiekł odrobinę, wyrzuciłam go
i wsypałam na patelnię pokrojone kostki pieczywa. Podsmażyłam i zrobiłam
grzanki.
Gorąca zupę rozlałam do miseczek,
włożyłam grzanki i posypałam dodatkową porcją natki pietruszki.
Kolejna, smaczna zupa. Którą możemy
z powodzeniem podać nawet na eleganckie przyjęcie.
Wobec tego polecam i.... życzę
SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Zupa serowa to moja ulubiona zupa- robi się błyskawicznie, o ile ma się już wywar,
OdpowiedzUsuńa smakuje wszystkim, bez względu czy podaję na co dzień czy od święta:)
miłego dnia Krysiu:)
Przy takiej pogodzie jak dzisiaj poproszę talerz tej pysznej zupy :)
OdpowiedzUsuńZapraszam. Częstuj się :)
Usuńtakie zupy są pyszne! ja też czasami dodaję serki i bardzo lubię ten smak!
OdpowiedzUsuńWystarczyło, że raz jeden jedyny zasmakowałam serowej zupy i już na dobre przepadłam zakochana w tym smaku. Jeśli chodzi o zupy to jest to chyba moja ulubiona na równi z grzybową. Ja ją zawsze jadam w wersji bez grzanek- mój błąd- następnym razem właśnie takie apetyczne grzaneczki sobie do niej przygotuję. Pozdrowieńka serdeczne, miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńKrysiu bardzo ciekawa zupka i z pewnością pyszna :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją, zwłaszcza z wysmażonym plasterkiem boczku wędzonego ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, lubię takie zupki
OdpowiedzUsuńkiedyś prosiłam mamę by ją robiła co najmniej raz na tydzień, pyszna jest;)
OdpowiedzUsuńRobiłam, bardzo mi smakuje...pozdrawiam Krysiu...
OdpowiedzUsuńmusi być smaczna ta zupka :) i tak pięknie podana :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWiesz co, Krysiu ? Muszę taką zupkę zrobić, bo wygląda po prostu pysznie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWłączam na stałe do domowego menu, bo już czuję jej smak:-) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńU mojego męża w domu robi się podobną zupę, muszę przyznać, że jest rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńGrzanki do takiej zupy wpasowały się idealnie! Pysznie Krysiu! :)
OdpowiedzUsuńZupa serowa jest pyszna! :) idealna na kapryśną majową aurę...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jeszcze nigdy nie próbowałam zupki serowej, ale za to grzanki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńCzas najwyższy nadrobić zaległości :)
UsuńWspaniała i sycąca:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda, uwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś na taką zupkę :) Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJest mega :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobną i potwierdzam...pyszności,smakowite zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńO Krysiu spadłaś mi z nieba ! Już wiem co jutro będzie na obiad, mój facet jest zachwycony tą propozycją ;]
OdpowiedzUsuńCieszę się Kasiu. Myślę, że Tobie też ta zupa zasmakuje :)
UsuńKrysiu, to moje smaki. Narobiłaś mi smaka na taką zupkę !
OdpowiedzUsuńMniam, na pewno by mi posmakowała, wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna ta zupa. Ja gotowałam podobnie. A dzisiaj zrobiłam tak samo z dodatkiem grzanek. Ale wyszła smaczna. Już zostawię taki przepis. Dzięki. Pozdrawiam :) J.A.
OdpowiedzUsuńwlasnie zrobilam ta zupe bardzo pyszna :) ostatnio dzieki Pani przepisom zrobilam swoj pierwszy w zyciu gulasz i tez wyszedl bardzo smaczny:) narzeczony nie mogl uwierzyc ze to ja robilam hehe dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam ją, szkoda tylko że jest taka kaloryczna :P
OdpowiedzUsuńdla ilu osób wystarczą wskazane przez Panią proporcje?
OdpowiedzUsuńZ podanych składników wychodzi około 1 l zupy. Pozdrawiam :)
UsuńWygląda smakowicie! Dziś wypróbuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńPychota:) Dziękuje za przepis, właśnie ugoptowana czeka na rodzinę aż wrócą na obiad:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBulion ma być warzywny czy drobiowy? 😊
OdpowiedzUsuńObojętne jakiego bulionu się użyje. Najważniejsze, żeby był czysty. Pozdrawiam :)
UsuńZupa ekstra. Polecam :)
OdpowiedzUsuńZamierzam dziś ją przygotować dla mojej córki.
OdpowiedzUsuńCzy błędem będzie dodanie odrobiny carry ewentualnie samej kurkumy?
Jadłam niedawno serową w restauracji i wydawało mi się, że była z dodatkiem tej przyprawy.
Myślę, że dla zaostrzenia smaku można dodać którąś z przypraw. Ale radzę robić to bardzo ostrożnie, próbując, bo można przesadzić i zepsuć smak. Pozdrawiam )
UsuńWspaniała zupa, która przypadła nam do gustu. Robiłam ja już kilka razy:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę serową. Ja dodaję jeszcze oprócz serka topionego trochę camemberta i zamiast pietruszki zasmażki z koperkiem. Mężczyźni w moim domu ją uwielbiają.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszną zupę. Taka niecodzienna, dlatego rewelacyjna. Zapisałam przepis i chętnie będę z niego nie raz korzystać:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna zupa. Polecam:)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, myślę,że niebawem z Twojego przepisu skorzystam. Póki co u mnie króluje Twój gulasz i Twoja zupa pieczarkowa z koperkiem. Palce lizać.Pozdrawiam Cię Krysiu!
OdpowiedzUsuńWitaj Kasiu. Cieszę się, że smakuje Ci moja kuchnia. Miłego dnia :)
UsuńWitam, Pani przepisy są super.Teraz mam ochotę ugotować tą zupę,czy będzie równie pyszna jeśli ugotuje ją na rosole z niedzieli ? :-)
OdpowiedzUsuńWitam. Ugotowana na rosole będzie pyszna. Pozdrawiam :)
UsuńSmakowicie wygląda zupa serowa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Zupa serowa Pani Krysi jest najwspanialsza. Kilka razy ją gotowałam wg tego przepisu i wszystkim smakuje dlatego, że jest przyprawiona gałką. Można ją trochę zagęścić, ale to już indywidualny wybór. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam ... Przepyszna...
OdpowiedzUsuń