niedziela, 31 maja 2015

Ciasto kukurydziane z nutką cytryny

Przeglądałam mój zeszyt z przepisami  i znalazłam ...przepis na smaczne ciasto pochodzące z Meksyku. Kiedyś go piekłam, ale jak to zwykle z przepisami bywa tak i ten został zastąpiony innym, nowym, ciekawszym przepisem. Ale chętnie dzisiaj do niego wracam i przedstawiam Wam zmodyfikowany przepis na smaczny placek kukurydziany
 

 (Foremka 28 x 24 cm)
 
 
Składniki:
150 g mąki kukurydzianej
6 jajek
150 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wraz ze skórką cytrynową
1 wyszorowana cytryna
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki płatków migdałowych

 
 
 
Wykonanie:
Masło roztopiłam i wystudziłam.
Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka umieściłam w misie miksera, wsypałam cukier z cukrem waniliowym i ubiłam na puszystą masę. Dodałam ekstrakt cytrynowy i otartą skórkę z cytryny. Wymieszałam.  
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam i wsypałam do masy żółtkowej. Po wymieszaniu wlałam przestudzone masło i ponownie wymieszałam.
 
 
Piekarnik nastawiłam na 180 °C.
Foremkę do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia.
Z białek ubiłam sztywną pianę. Delikatnie przełożyłam do ciasta i wymieszałam łopatką.
 

Ciasto wyłożyłam do  foremki. Na wierzchu rozsypałam płatki migdałowe  i wstawiłam do piekarnika na 30 minut (do suchego patyczka).
Po przestudzeniu i wyjęciu z foremki  pokroiłam na porcje. Można nawet zapakować do pudełeczka i udać się na kawę  do przyjaciół z własnym pysznym ciastem....
 

 
 
 
 
Smaczny placek na niedzielę do kawy, herbaty. Upieczcie i spróbujcie. Szybko się robi..... Życzę SMACZNEGO! Krys

 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 
 
 

26 komentarzy:

  1. Krysiu bardzo ciekawy przepis i bardzo mi nie znany, jak znam siebie to będę musiała go upiec, żeby sie przekonać jak smakuje:D
    miłej niedzieli Ci życzę i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem dobrze tak przeglądnąć swój zeszyt z przepisami, bo można znaleźć prawdziwą perełkę jak właśnie to apetyczne ciasto. Cytrynowe aromaty w cieście kukurydzianym muszą się sprawdzać świetnie. Nigdy nic podobnego nie robiłam, a nawet ciasto kukurydziane jakoś bardzo rzadko gości na moim stole. Może się zainspiruję niebawem :) Pozdrawiam, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno dobry, no i odpowiedni dla bezglutków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to bardzo ciekawe ciasto, dawno nie piekłam nic z mąki kukurydzianej, dobrze że mi o niej przypomniałaś Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis:) Ciasta kukurydzianego nie jadłam dotąd. A czy ciasto nie jest suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może wygląda na suche, ale w rzeczywistości takie nie jest :)

      Usuń
  6. Oryginalne ciasto, miła odmiana :) Cytrynowe ciasta w słoneczny dzień-świetna kombinacja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz słyszę o takim cieście :) Pysznie wygląda, chętnie bym się poczęstowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wobec tego, zapraszam.... częstuj się :)

      Usuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł na ciasto, jeszcze takiego nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie miałam okazji jeść ciasta kukurydzianego, zaskoczyłaś mnie..
    Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna odmiana dla tych popularnych i oklepanych przepisów. Jak to dobrze mieć takie żelazne zapiski :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajny przepis, nieskomplikowany, w sam raz dla mnie! :) a ciasto wygląda baaaardzo smakowicie! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Porwałam kawałek Krysiu, dobrze, że wirtualnie to i kg. nie przybędzie ha!ha!
    Takiego jeszcze nie piekłam...pozdrawiam Cię serdecznie, miłego tygodnia...

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie! Częstuję się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetyczne to ciasto, bardzo kusząco wyglada

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla mnie to zupełna nowość i chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto wygląda znakomicie :) Rewelacyjny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wczoraj upiekłam to ciasto. Myślałam, że będzie takie suche. Ale takie nie jest, ono ma inną konstrukcję niż ciasta ze zwykłej pszennej mąki ale smak ma bardzo ciekawy. Nam smakowało i na pewno nie raz jeszcze upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow jaki ciekawy przepis na ciacho! wygląda wspaniale, muszę wypróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  19. kukurydzianego jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny pomysł na mąkę kukurydzianą. A ja nie wiedziałam do czego ją wykorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj pyszności, pyszności... Krysiu, Ty jesteś kopalnią pomysłów...

    OdpowiedzUsuń